Diyanet İşleri Başkanlığının Sağlıklı Birey, Mutlu Aile, Huzurlu Toplum projesi kapsamında Bursa İl Müftülüğü tarafından Osmangazi ve Nilüfer ilçelerinde görev yapan din görevlileri ve eşlerine yönelik “Aile Okulu” semineri düzenlendi.

İki gün süren Aile Okulu Semineri İl Müftü Yardımcısı Sedanur Sezen’in açış konuşmasıyla başladı.

Müftü Yardımcısı Sezen: “Din görevlisi her zaman toplumun önündedir. Ailesiyle birlikte topluma örnek olması ve temsiliyet makamında olduğunun bilinciyle hareket etmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu. 

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak, “Kur’an ve Sünnet Perspektifinde Aile Olmak ve Aile Kalmak” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Farklı ülkelerde aile konularına dair eğitimin din perspektifinde çok küçük yaşta başladığını hatırlatan Albayrak, dünyada farklı sosyo-kültürel yapıdaki her kesimin “aile kalesine” sahip çıkmak için çabaladığını ifade etti. 

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Kılavuz, “Çocukluk Döneminde Din ve Değer Eğitimi konulu sunumunu gerçekleştirdi.” Kılavuz, Allah Resulünün eğitimci kimliğini esas alarak dikkat edilmesi gereken ana unsurlara değindi. Değerler eğitiminde esas olan aile mefhumudur. Çocuğun ilk eğitim kurumu aile olması nedeniyle asıl eğitimin yetişkinlerin örnekliğinden hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Uzman Psikolog Cihat Kaya ve Aile Danışmanı Murat Ercan da; “aile içi iletişim” ve “ailede çatışma ve çözüm yolları” hakkında sunumlar yaptı. 

Seminerin ikinci günü Bursa İl Müftüsü İzani Turan’ın açış konuşmasıyla başladı. İzani Turan: “Başkanlığın uhdesinde gerçekleşen bu önemli projenin birinci gününde alanında uzman hocalarımızdan çok istifade ettik. İkinci günü de din görevlilerimizin hem mesleki hem de sosyal hayatlarında karşılaşabilecekleri durumlarda davranış modellerini destekleyecek önemli hatırlatmalarla devam edecektir.” şeklinde konuştu.

Eğitimin Pazar günü oturumunda “Ailede Mahremiyet Bilinci” sunumunu gerçekleştiren DİB Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih Kurt, son zamanlarda her kesimin kendine göre yorumladığı mahremiyet kavramını nasslar ışığında değerlendirdi. Dr. Kurt; “Algı yönetimiyle özgürlük adı altında aile sırlarının ifşa edilmesi ve bunun normalleşmesi sonucunda mahremiyet sınırlarının kalkmasıyla aile yapısı ciddi şekilde zarar gördü. Sosyal medyada yapılan paylaşımların giderek beden mahremiyetinin yansıra doğum ve ölüm gibi en mahrem konularda bilinçsizce teşhir edilmesi, toplumumuzun ve kültürel değerlerimizin ne denli zaafa uğradığının bir göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

“Ailede Fıkhi Meseleler” sunumunu gerçekleştiren Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Kapukaya, özellikle nikah, boşanma, süt akrabalığı gibi suiistimale yol açan konularla alakalı sıkça sorulan soruları cevaplandırdı.

Seminerde Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Gürses ve Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İbrahim İ. Öztahtalı “Ergenlik Döneminde Gençlerle İletişim” ve “Aile ve Medya Okuryazarlığı” konularında seminer verdi.

İl Müftü Yardımcısı Hüseyin Taner,  seminerlerin 17 ilçede devam ederek topluma din hizmeti veren din görevlisi ve ailelerinin bu eğitim sürecinden geçeceğini ifade ettiği teşekkür konuşmasının ardından katılımcılara belge takdimi ile Aile Okulu seminerinin ilk etabı sona erdi.


 

Editör: Mehmet Çalışkan