Allah’a iman beni güçlendirir mi?

İnsanın dengeli ve huzurlu bir yaşam sürmesi ve hayati ihtiyaçlarını karşılamak için belli bir motivasyona sahip olması psikolojik gücü ile yakından alakalıdır. Ruhsal açıdan dayanıklı insanlar karşılaştıkları zorluklarla mücadele konusunda çok daha başarılıdır. Günümüzde modern hayatın bireylere yüklediği stres, doktorlar tarafından pek çok hastalığın sebebi veya tetikleyicisi olarak kabul edilmektedir.

Allah inancı Müslümanlar için bir kalkan görevi görür. İnsan başına gelen zor durumlarda, elinden gelen gayreti gösterdikten sonra O’ndan yardım dileyerek durumu Allah’a havale ettiğinde (tevekkül), kendisini duyan ve her şeye gücü yeten bir yaratıcının varlığı ona güven ve emniyet duygusu verir. Rabbimiz kendisine dua edenlerin dualarına cevap vereceğini, kulları kendisine yaklaştığında O’nun kullarına daha fazla yaklaşacağını müjdeler: “Kullarım beni senden sorarlarsa (bilsinler ki) gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince dua edenin duasına cevap veririm. O hâlde doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler.” (Bakara, 2/186.)

Allah’a iman insanlık yararına hak ve adalet mücadelesi verenler için bir güç kaynağıdır. Tarihte yaşanan zor dönemleri aşmada Allah’a inanmanın insanlara manevi bir güç verdiği ve sıkıntıların iman ile aşıldığına dair pek çok örnek vardır.

Özellikle zor ve sıkıntılı zamanlarda Allah’a iman, toplumların en önemli dayanaklarından biri olmuştur. Bedir Savaşı’nda sayıca az olmalarına rağmen müminler Allah’ın yardımı sayesinde kendilerinden sayıca fazla ve silahça üstün olan müşriklere galip gelmişlerdir. Hatta sabredip Allah’a itaatsizlikten sakınmaları hâlinde daha fazlasıyla desteklenecekleri de müjdelenmiştir. (Âl-i İmrân, 3/123-125.) Atalarımızın Rabbimizin yardımının kendileri ile beraber olduğuna ve yardımcı kuvvetlerle onları desteklediğine inanarak zorlukların üstesinden geldiği tarihî bir gerçekliktir.
 

Editör: Mehmet Çalışkan