Düşmek, genellikle düşünmeyi doğurur.

Bundan dolayı insan çoğu kez düştüğünde etrafını daha iyi tanıma ve yaşanan olayların sebep ve sonuçlarını daha derin analiz etme  imkanı bulur ve daha iyi düşünüp daha sağlıklı kararlar alır. Bu sebeple hayrın kapıları da  düşmeler ile açılır.

Düşmek insanda çabalamayı başlatır. Hani Yusuf kuyuya düştüğünde çıkmak için nasıl çabalamış ve birilerine sesini duysun diye nasıl  seslenmisti ya.

Düşmek, İnsanın Rabbine olan sığınma duygusunu daha da güçlendirir ve Rabbiyle kurdugu ilişkiyi daha candan hale dònüştürür..

Yunusun balığın karnındaki sığınması gibi.

Ve bu süreç ona en zor zamanda en candan yardımcının sadece "O" olduğunu  öğretmişti.

Düşmek insanın kendisiyle ve yaptıklarıyla veya yapamadıklariyla hesaplaşmasını sağlar.

Düşmek aynı zamanda büyük nimetlerin ve ikramların da habercisidir. Hz.Meryem ağyarın diline düşmüştü.. Ancak bu düşüşüne sebep olan hamileliği, O'na peygamber annesi olma kapısını aralamıştı.

Bizler tarihte nice düşüşler yaşadık. Ancak bu düşüşler bizim gücümüzü artırdı çabamızı güçlendirdi. Zorluklarla başa çıkma deneyimini bizlere kazandırdı.

Düşmek kişinin ümidini artırır ve iç dünyasını "Tevhide" yönlendirir.

Hani bir Harput mayası var ya, adeta "Her zorluktan sonra kolaylıklar vardır" ayetinin tefsiri gibi bizi bizi teselli eder:

Naçar ağlama, naçar ağlama
Gündür gelir geçer ağlama
Bir kapıyı kapayan
Bin kapıyı açar ağlama..                  

Yüce Rabbim zaten ömrümüzde düşüşlerin yaşanacağını önceden haber vermiş ve bu düşüşlerin bile bizi sabır, direnme,dayanma ile olgunlaşturacağını bildirmiştir. "Andolsun ki sizi bir takım korku ve açlık; mallardan, canlardan ve ürünlerden biraz azaltma (maddi- manevi düşüş) ile deneriz. (Ey Peygamber!) Sabredenleri müjdele!

Onlar, başlarına bir şey gelince şöyle derler: “Biz, Allah’a aitiz, biz O’nun huzuruna çıkarılacağız.
(Rablerinin) sürekli desteği onlaradır. Doğru yolda olanlar da onlardır. (Bakara 155-157)                

İste bütün mesele O desteği kaybetmeme meselesidir.

O desteği veya O'nun desteğini kaybedersek işte asıl düşüş bu olur.

Aman dikkat edelim.

O'nun gönlünden düşmeyelim.

Genelde rahmet kapıları  dünyadaki bir takım sıkıntılı düşüşlerin arkasından açılır.

Zira bereketli yağmurlar bile çoğunlukla kara bulutların ve korkunç gürültülü şimşeklerin ardından gelir ve kurumuş çevremizi yeşertir, cennete çevirir.