Bayburt İl Müftülüğü, “2020 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası” etkinlikleri kapsamında “Peygamberimiz ve Çocuk” konulu çevrimiçi konferans düzenledi.

Konferansa, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Kumaş konuşmacı olarak katıldı.

Çocukların eğitiminin önemine dikkati çeken Doç. Dr. Kumaş, "Bir insanın öldükten sonra geriye bırakacağı en değerli miras, en değerli servet iyi yetiştirilmiş bir evlattır. Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde buyuruyor ki; 'Kişinin evladının eğitimiyle uğraşması sadaka vermesinden daha hayırlıdır.' Bizler çocuklarımızı yetiştirirken mutlaka ve mutlaka Peygamber Efendimizin bu mesajını merkeze yerleştirmeliyiz. Her anne-baba çocuğunun iyi bir üniversiteye gitmesini ister, her insan çocuğunun paralı, prestijli bir işe sahip olmasını ister. Ama asıl olan maneviyattır. Bizler bunu Efendimizin hayatında görüyoruz." ifadesini kullandı.

Kumaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Peygamber Efendimiz eğitim verirken hiçbir konuyu ve hiçbir işi basite almamıştır. Her zaman her fırsatta muhataplarına ve çocuklara iyi bir eğitim verme gayretinde olmuştur. Ebu Seleme şöyle anlatıyor; 'Ben küçüklüğümde Peygamber Efendimizin himayesinde yetişen bir çocuktum. Yemek yerken elim yemek tabağının her yanına giderdi. Efendimiz şöyle buyurdu: Oğul önce besmele çek, sağ elinle ye, hep kendi önünden ye, sol elinle bir şey yiyip içme. Çünkü şeytan da sol eliyle yer, içer.' buyurarak, bu konuyu çocuğun zihnine indirgemiş ve böylece mükemmel bir eğitim vermiştir."

- Müslümanların sorunlarının çözümü Peygamber Efendimiz’in hayatını hayatımız haline getirmektir

Hz. Peygamber’in çocuklara karşı çok merhametli olduğunu asr-ı saadetten örneklerle açıklayan Kumaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bütün dünyanın kurtuluşu, Müslümanların sorunlarının çözümü, Peygamber Efendimiz’in hayatını hayatımız haline getirmektir."

Çevrimiçi gerçekleştirilen konferans, Doç. Dr. Ali Kumaş’ın yaptığı dua ile tamamlandı.

Öte yandan Bayburt İl Müftülüğü Mevlid-i Nebi Haftası kapsamında bir dizi etkinlik düzenledi. 

Kamu kurumları ve esnaf ziyaretleri ile başlayan programlar Mevlidi Nebi Haftası Basın Toplantısı, konferans, şiir dinletisi, Kur’an ziyafeti,  Mevlid Kandili Özel programları ve 4-6 yaş Kur’an kursu ziyaretleri ile devam etti.

Sosyal medya üzerinden de paylaşılan programlar, yoğun ilgi gördü.

Editör: Mehmet Çalışkan