Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 1986 yılında Ekim ayının ilk haftasını “Camiler Haftası” olarak ilan ettiğini belirten Batman İl Müftü Vekili Duran, “Ancak 2003 yılından itibaren değerli Din Gönüllüleri arkadaşlarımızın emek ve gayretlerini de dikkate alarak bu haftanın ismini  “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak yeniden düzenlemiştir. Her yıl bu hafta, çeşitli ekinliklerle her il ve ilçemizde; soydaşlarımızın yaşadığı yurt dışında çeşitli programlarla icra edilmektedir.” dedi. 
 
Görevlilerin hizmet ve faaliyetleri, cami cemaatiyle sınırlı olmayıp, toplumun bütün kesimlerine yönelik olduğunu ifade eden İl Müftü Vekili Duran, “Doğduğumuzda kulaklarımıza ezan ve kameti okuyan, evlenirken nikâhımızı kıyan, hasta olduğumuzda ziyaretimize gelen, vefat ettiğimizde dini vecibelerimiz yerine getiren, taziyemize gelen yine din gönüllüsü görevlilerimizdir. Bu nedenle görevlilerimiz, manevî sorumluluğu ağır bir görev yürütmektedirler. Camilerimiz ve din görevlilerimiz çok önemli bir görevi ifa ve icra ettiği için, Kurtuluş Savaşı kazanılmış ve 15 Temmuzda hainler emeline ulaşamamıştır.” dedi. 

Din görevlisi olmak herkese nasip olmaz, rabbimize hamdolsun bize nasip oldu diyen İl Müftü Vekili Duran, “ Bu ulvi görevi zor şartlar altında yapan, yaparken zorluklarla karşılaşan birçok görevlimiz olmuştur. Bu nedenle görevi başında şehit veya gazi olan görevlilerimiz de vardır. Bizim için görev başında şehit olmak da gazi olmak da bir şereftir. Bu vesileyle başta şehitlerimiz olmak üzere ahirete irtihal eden tüm görevlilerimize ve geçmişlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Emeklilerimize sıhhat ve afiyet içinde mesut ömürler, görevde olan bütün mesai arkadaşlarıma da çalışmalarında başarılar temenni ediyorum.” diyerek konuşmasına son verdi.

Program Batman Valisi Ahmet Deniz’in konuşması ile devam etti.

Camilerin toplumumuz için önemli mekânlar olduğunu ifade eden Vali Deniz, “Camilerimiz bizim ibadet ve istişare yaptığımız ve huzur bulduğumuz mekânlardır. Bizim medeniyetimizde cami, hem şehirleşmenin hem de toplumsal yapının şekillenmesinde önemli rol oynar. İslam tarihi boyunca bütün şehirler cami merkezli planlanmış ve ona göre inşa edilmişlerdir” dedi.
 
İslam dininin hoşgörüsünü, merhametini ve sevgisini çocuklarımıza öğretilmesi gerektiğini belirten Vali Deniz, “ Bunu yapabilmek için en büyük sorumluluk din görevlilerine düşüyor. Dini istismar eden FETÖ, DEAŞ gibi terör örgütlerine ve dış güçlerin piyonu olan Bölücü Terör örgütüne karşı güçlü bir şekilde sesimizi yükseltmeliyiz. Bunu da, vatanını ve milletini seven, milli ve manevi değerlerine bağlı, örf, adet, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan bir nesil yetiştirerek yapacağız” dedi.

 
Konuşmasının sonunda din görevlilerin “Camiler ve Din Görevlileri Haftasını” kutlayan Vali Deniz, haftanın; şehrimize ve ülkemize hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.

Program Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hasan Tanrıverdi’nin konferansı ile devam etti.

İhlas ve dürüstlüğün sembolü olan camilerimizin tarihimizdeki fonksiyonlarına değinen Prof. Dr. Tanrıverdi, “Hz. Peygamber ve halifeler döneminde camilerimizin beş görevi vardı. Biat mekânları yani seçme ve seçilme için oy kullanılan mekânlardı. Elçilerin, yöneticilerin atamaları ve görevlendirmeleri buralarda yapılırdı. Adalet için yargı mekânları olarak görev yapmışlardır. Eğitim camilerde olmuştur. Asıl görevi ise ibadettir. Zaman içinde camilerdeki bu fonksiyonlar cami dışına çıkarılarak sadece ibadet makamı olmuştur. Buda kurumsallaşmanın olduğunun ifadesidir. ”dedi.

Hayatın hiçbir zaman statik-durağan olmadığını ifade eden Prof. Dr. Tanrıverdi, “Hayat hep gelişir ilerler. Bu açıdan camiler bu görevleri yapmış ama daha güzel yapılsın diye yöneticilere ayrı, yargı için ayrı, eğitim için ayrı mekânlar inşa edilmiştir. Camiler sadece ibadet mekânları olarak kalmış, birlik ve beraberliğin sağlanması adına sosyal alanlar olmuştur.” dedi.

Programa Batman Valisi Sayın Ahmet Deniz, Kurum amirleri STK temsilcileri ve din görevlileri katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan