Batman Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen seminere Diyanet İşleri Başkanlık Müşaviri Belgin Konarılı, Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı İdris Bozkurt, İl Müftüsü Turgut Erhan, Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Şemsettin Dursun, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, din görevlileri ve eşleri ile vatandaşlar katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, İl Müftüsü Turgut Erhan’ın açış konuşması ile devam etti.

Aile kurumunu ileriye taşıyacak olanların gençler olduğunu vurgulayan Müftü Erhan şöyle devam etti:

“Gençlerin, anne baba ile sağlıklı bir iletişim kuramadıklarını, gençlerle ebeveynlerin arasında bir kuşak çatışmasının olduğunu, anne ve babanın ise bu kuşak çatışmasını kabul etmediğini, reddettiğini, bunun da evlatlarla anne baba arasında bir mesafe açılmasına sebebiyet verdiğini görüyoruz. Öğreten, başkalarına aktaran olarak kendi içimizde de bunu diri tutabilmek, canlı tutabilmek, başkalarına örnek olabilmek, o örnekliği sürdürebilmek için yol ve yöntemleri bulabilmek, sorumluluklarımızı bir kez daha hatırlayabilmek için böyle bir toplantı düzenlemiş bulunmaktayız.”

Program, Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı İdris Bozkurt’un “Kur’an ve Sünnet Perspektifinde Aile Olmak ve Aile Kalmak, Ailede Fıkhi Meseleler” başlıklı konuşmasıyla devam etti.

“Kur’an ve sünnete göre dikkat edilmesi gereken, her bir üyesiyle bir fonksiyon icra eden, toplumu ayakta tutan aile kurumudur.” diyen Bozkurt şunları kaydetti:

“İslam dini, Kur’an ve sünnetin telkinleriyle aile bireyleri arasında dini bir bağ kurmuş ve aileyi sağlam ve saygın bir temele oturtmuştur. Ailenin sosyal yapının oluşumundaki inkâr olunamaz fonksiyonları, sonuç olarak toplum ve her kademede devletin şekillenmesinde de hissedilir. Ailenin kuruluş amaçlarından biri de ahlakî yozlaşmanın önüne geçmek ve erdemli bir toplum oluşturmaktır. Eğer Allah’ın meşru kıldığı aile müessesesi olmasaydı toplum hiçbir üstünlük, asalet, şeref ve sahih nesebe sahip olmayan çocuklarla dolup taşarak, rezil bir kalabalık haline dönerdi. Bu durumda fazilet ve erdem yok olur, bozgunculuk çoğalır ve her şey mübah sayılırdı.”

İdris Bozkurt’un konuşmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlık Müşaviri Belgin KonarılıAilede Mahremiyet Bilinci, Çocukluk Döneminde Din ve Değer Eğitimi” konulu  bir sunum yaptı.
Konarılı şöyle konuştu:

“Ailemizi bereketlendirmek de tüketmek de bizim elimizde”

“Tüketen değil besleyen, üreten, değer veren,  sevgi ve saygıyla büyüyen, huzurlu, sağlıklı ve güçlü bir aileye ihtiyacımız var. Bizim birbirimize karşı sevgi ve merhametle davranmaya, sabır, sebat ve dirayete, hoşgörü, insaf ve adalete, emanet, güven ve sadakate, iffet ve mahremiyet bilincine, edep, nezaket ve samimiyete ihtiyacımız var. En önemlisi bizim duaya ihtiyacımız var.”

Programın öğleden sonraki bölümü Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Şemsettin Dursun’un “Ailede Çatışma ve Çözüm Yolları” konulu konuşması ile başladı.

Toplumun geleceğini inşa etmede ailenin rolünün büyük olduğunu dile getiren Prof. Dr. Dursun: “Dayanışma, yardımlaşma, ilgi, fedakârlık prensipleri üzerine inşa olunan bir aile, temelleri sağlam, geleceği olan rol model bir ailedir.” dedi.

Ardından Batman Üniversitesi İslamî İlimler Anabilim Dalı Başkanı Dr. Davut Okçu, “Ergenlik Döneminde Gençlerle İletişim” konulu bir sunum yaptı.,

“Bir milletin sermayesi ekonomisi, teknolojisi veya altın rezervi değildir.” diyen Okçu şöyle devam etti:

“Asıl sermaye imanlı, sıhhatli, dinç ve kudretli dimağlara sahip, çok çalışkan, cevval ve çevik genç nüfusudur. Bu dinamik gücün ülkenin çıkarlarına hizmet edecek kıvama ulaşabilmesi ebeveyn ve eğitimcilerin profesyonel yaklaşımıyla mümkündür.”

Gazeteci-Yazar Şehmus Temiz’in “Ailede Medya Okuryazarlığı” konulu konuşmasıyla seminer tamamlandı.

Temiz “Akıllı telefon ve tablet gibi aletleri çocukları teselli etmek, susturmak için asla kullanmayın. Çocukların kontrolsüz ve uzun süre internet kullanmasına izin vermeyin.
Yemek ve çay saatlerinde bilgisayar başındaki çocuğa servis yapmayın, size katılmasını sağlayın. Televizyon veya internet benzeri teknolojik alet merkezli ev düzeni kurmayın.” uyarılarında bulundu.
 

Editör: Mehmet Çalışkan