Diyanet İşleri Başkanlık Müşaviri Belgin Konarılı’nın konuşmacı olarak katıldığı konferans, İl Müftüsü Turgut Erhan’ın aile üzerine yaptığı açış konuşması ile başladı.

Yeryüzünün en küçük, en eski ve en köklü kurumunun aile olduğunu söyleyen İl Müftüsü Erhan: “İnsanlık Hz. Âdem ve Hz. Havva ile başlar. Küçük bir filizden büyüyüp gelişen, kökleri toprakta dalları göğe yükselen bir çınar gibidir. Biri yaratılmazsa diğeri yarım kalacaktı. İki can bir olmadan insanlık nesli nasıl devam edecekti? Birbirlerini tamamlayan, koruyan, kollayan, kem sözden, kötü gözden muhafaza etme görevi en başta eşlerin görevidir. Zira Allah birbirlerine elbise görevi de yüklemiştir.” dedi.

Müftü Erhan konuşmasına şöyle devam etti:

“Allah eşler arasında sevgi ve rahmeti var etmesini varlık delili olarak gösteriyor. Çünkü huzursuz, sevgisiz, merhametsiz bir insan düşünülemeyeceği için Yüce Allah, içimizdeki bekârları evlendirmemizi emrederek topluma aileyi oluşturma görevi yüklüyor. Allah, kadın ve erkeğe çocuklar nasip ederek aileye yeni canlar ekliyor. Yani cana can ekliyor. Çocuklar dünya hayatının süsü, göz nuru, gönül feri, Allah'ın emaneti, aynı zamanda da dünyada imtihan vesilesidir. Bazen derdi, tasasıyla imtihan, bazen sevgi ve cazibesiyle imtihan."

Ego, nefis gibi nedenlerle aile bireyleri arasında kavgaların, anlaşmazlıkların, ayrılıkların, kopmaların baş gösterdiğine dikkati çeken İl Müftüsü Erhan: “İnsan aile bilincini yitirdikçe insanlığını da yitirmeye başladı. İşte şimdi Hz. Âdem ve Hz. Havva’nın çocukları olarak hepimiz kendi çekirdek ailemizden başlayarak, görevlerimizi sorumluluklarımızı yeniden hatırlayacağız.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Ardından Diyanet İşleri Başkanlık Müşaviri Belgin Konarılı’nın "Biz Bir Aileyiz" konulu konferansına geçildi.

"Doğudan batıya, kuzeyden güneye dünyanın dört bir yanına dağılmış mümin kardeşlerimizle bir aileyiz." diyen Başkanlık Müşaviri Konarılı, şunları kaydetti:

“Diyanet İşleri Başkanlığı olarak merkez,  taşra ve yurt dışı teşkilatıyla, ülkemizin ve dünyanın dört bucağında hizmet veren yüz bini aşkın personelimizle biz bir aileyiz. Sahih dinî bilgiden aldığı referansla yeryüzünün imarına talip, ilim ve hikmeti, düşünce ve sanatı harmanlayan bir donanıma sahip, toplum nezdindeki itibarının, nüfuzunun,  değerinin ve sorumluluğunun farkında, kolektif bir şuurla ve engin bir yürekle hizmet eden, ümmeti kucaklayan, birleştiren,  bütünleyen ve huzura davet eden, ehliyet, liyakat, sadakat ve merhametten ödün vermeyen bir teşkilatın aile fertleriyiz.”

Kurumsal sorumluluk ve aidiyet bilinci için nelere ihtiyacımız olduğuna vurgu yapan Konarılı, şöyle devam etti:

“Emanet ve ehliyete, temsil ve liyakate, sadakat ve samimiyete, erdem ve şahsiyete ihtiyacımız var! Hem kurumsal hem de bireysel ailemizi bereketlendirmek de tüketmek de bizim elimizde. Tüketen değil besleyen, üreten, değer veren,  sevgi ve saygıyla büyüyen, huzurlu, sağlıklı ve güçlü bir aile ihtiyacımız var. Bizim birbirimize karşı sevgi ve merhametle davranmaya, sabır, sebat ve dirayete, hoşgörü, insaf ve adalete, emanet, güven ve sadakate, iffet ve mahremiyet bilincine, edeb, nezaket  ve samimiyete  ihtiyacımız var. En önemlisi bizim duaya ihtiyacımız var!”

Editör: Mehmet Çalışkan