Bosna Hersek’in Travnik şehrinde Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Süleyman Paşa Camii (Alaca) yeniden ibadete açıldı.

Adını, içinde ve dışında bulunan rumi süslemeler ile servi ve ağaç desenlerinden alan Alaca Camii'nin restorasyonuna, 2017 yılında başlanmıştı.  

Osmanlı döneminde çıkardığı çok sayıda vezir nedeniyle “Vezirler Şehri” olarak da bilinen Travnik’in sembollerinden olan Süleyman Paşa (Alaca) Camii'nin açılışına Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Saraybosna Din Hizmetleri Müşaviri Hasan Atlı, Orta Bosna Kantonu Başbakanı Tahir Lendo, Travnik Müftüsü Ahmed Adilovic, yerel yöneticiler, Türk kurumlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem açılışta yaptığı konuşmada, "Türkiye’den çok uzakta olmasına rağmen kendini evinde hissettiğini belirterek", Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak altı yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Bosna Hersek’te faaliyete başladıklarını hatırlattı.

Göreve başladıkları günden bugüne Bosna Hersek’te çok önemli projelere imza attıklarını vurgulayan Ertem, “O gün şunu söylemiştik: ‘Bu topraklarda ne kadar vakıf yoluyla vücut bulmuş eser varsa onlara mutlaka dokunacağız. Onlarla ilgili gayretimiz olacak.’ Bu doğrultuda görevimizi yerine getirmeye gayret ediyoruz.” dedi.

Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Türkiye ile Bosna Hersek’in dostluğunun tarihe, kültüre ve yıllara dayandığına işaret ederek, “Bu anlamlı günde geniş bir kalabalıkla burada bulunmanız, bu dostluğun ve kardeşliğin göstergesidir.” ifadesini kullandı.

İbadethanelerin, camilerin birleştirici ve kutsal olduğunu kaydeden Koç, “Dini mekânlar hepimizindir. Onları canlı tutmak, korumak insanlık vazifemizdir.” şeklinde konuştu.

Kanton Başbakanı Lendo ise Travnik şehrinin en önemli camisi olan Süleyman Paşa Alaca Camii'nin yeniden ibadete açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türk halkına ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Bosna Hersek'e olan desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Okunan Kur'an-ı Kerim ve ilahilerin ardından, Saraybosna Din Hizmetleri Müşaviri Hasan Atlı’nın yaptığı dua ile Süleyman Paşa Alaca Camii yeniden ibadete açıldı.


 

Editör: Mehmet Çalışkan