Fata Nine’nin bahçesine izinsiz yapılan kilise yıkılacak

Fata Nine, yıllar süren hukuk mücadelesini kazandı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Bosna Hersek'te yaşayan Boşnak asıllı Fata Orlovic'in bahçesine Sırplar tarafından izinsiz inşa edilen kilisenin yıkılmasına karar verdi.

Bosna Savaşı’ndan önce Srebrenitsa yakınlarındaki Konjevic Polje'de eşi ve 7 çocuğuyla birlikte yaşayan Fata Orloviç, Savaş sırasında eşi Sacir Orloviç dâhil olmak üzere 22 yakınını kaybetti.

Ülkenin farklı bölgelerinde mülteci olarak hayatını devam ettiren ve ABD'de yaşayan çocuklarının tüm ısrarlarına rağmen doğduğu toprakları terk etmeyen Orlovic, 1999'da savaştan önce yaşadığı köyüne döndü.

Döndüğünde bahçesine kilise yapıldığını gören Orlovic, izinsiz yapılan bu kilisenin kaldırılması için hukuk mücadelesi başlattı.

Kilisenin yıkılmaması için kendisine teklif edilen parayı da reddeden Boşnak Nine, 11 yıl süren hukuk mücadelesini 2010'da kazansa da mahkemenin kararı uygulanamadı.

Fata Nine’nin mücadelesi de mahkemeyi kazanmasına rağmen uygulanmayan karara karşı yıllarca devam etti.

Yıllardır bahçesindeki kilisenin kaldırılması için hukuk mücadelesi veren 77 yaşındaki Orlovic'in, Bosna Hersek aleyhine açtığı davada karar nihayet yıllar sonra açıklandı.

Orlovic'i halkı bulan Mahkeme, ülkesindeki savaş sırasında (1992-1995) terk etmek zorunda kaldığı evinin bahçesine izinsiz olarak yapılan Ortodoks kilisesinin yıkılmasına karar verdi.

Mahkemeden yapılan açıklamada, kilisenin kaldırılmasından Bosna Hersek Devleti’nin sorumlu olduğuna işaret edilirken, söz konusu hükmün üç ay içinde yerine getirilmesi gerektiği kaydedildi.

Editör: Mehmet Çalışkan