Oturarak namaz kılanlara "Proloterapi Tedavi" yöntemi

Ankara Müftülüğü, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Ankara İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde cami cemaatine yönelik bir program düzenlendi.

Programda, hareketliliğin önemi ve dizlerde kireçlenme olarak kendisini gösteren rahatsızlıklara karşı uygulanan "Proloterapi Tedavi" yöntemi hakkında bilgi verildi.

"Namaz hareketleri egzersiz açısından bedene faydalıdır"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama Merkezi (GETAT) Sorumlusu Dr. İlker Solmaz, namaz hareketlerinin egzersiz açısından bedene faydalı olduğunu belirterek "Oturarak namaz kıldığımızda yapmış olduğumuz eksik egzersiz hareketinin vücudumuza hiçbir faydası yok." ifadelerini kullandı.

Dr. Solmaz bel, boyun ve iskelet sisteminde oluşan kireçlenme ve sıvı azalması tedavisinde kullanılan proloterapi yönteminin, her yaşta uygulanabileceğine dikkati çekti, yöntemin eklem bölgelerine şekerli serum enjekte edilerek yapıldığını belirtti.

Proloterapi yönteminde ilaç kullanılmadığını belirten Solmaz şöyle devam etti:

"Şifa kendi bedenimizde. 'İlaç olarak neyi kullanıyorsunuz?' sorusu sorulduğunda ben 'Allah'ın eczanesini kullanıyorum.' diyorum. Hareketsizlik vücudun en büyük düşmanı. Hareket etmeyen bölge kireçlenir ve ağrılar başlar. Ağrı kesici bir ağrıyı kökünden tedavi etmez. Bundan dolayı camilerde mümkün olduğunca oturmadan namaz kılınmalıdır. Bu tedavinin temelinde vücudun bağışıklık mekanizmasının kullanılması yatıyor."

Yöntemin 4-6 seans arasında olumlu sonuçlar verdiğini vurgulayan İlker Solmaz, hem yurt içinden hem de yurt dışından 10 bine yakın kişinin tedavi için başvurduğunu söyledi.

Sağlık Müdürü Prof. Dr. Özkan Ünal da Şehir Hastanesinde de GETAT Merkezinin açıldığını belirtti, çalışmaların geliştirilerek toplumsal faydayı önceleyen projelerin devam edeceğini dile getirdi.

Sandalye ile namaz kılan vatandaşların sayısının çoğaldığını belirten Ankara Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu ise "Dizlerinin üstünde veya ayakta namaz kılamayanlar için Diyanet İşleri Başkanlığımızın 'Sandalyede namaz kılabilir.' diye fetvası var. Ancak bu sandalyelerin gittikçe çoğaldığını, kadınlar bölümünde de çoğaldığını üzülerek görmekteyiz. Doktorların 'Kesinlikle ayakta namaz kılamazsın, secde edemezsin, rüku edemezsin' dediği hastalar elbette ki müstesnadır." dedi.

Editör: Mehmet Çalışkan