II. Gıyâseddin Keyhusrev zamanında Amasya Valiliğine getirilen Seyfeddin Torumtay tarafından 1267 yılında yaptırılan Gökmedrese Camii ve Torumtay Türbesi, iki buçuk yıl süren yenileme çalışmasının ardından yeniden ibadete açıldı.

Amasya’daki Selçuklu dönemi eserlerinden olan Gökmedrese Camii ile Torumtay Türbesi, kılınan cuma namazıyla birlikte yıllar sonra yeniden cemaatine kavuştu.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında maske ve fiziki mesafeye uyularak cami avlusunda kılınan cuma namazında, İl Müftüsü Durmuş Ayvaz ilk hutbeyi irat etti.

Ardından yapılan dua ve cuma namazının kılınmasıyla birlikte tarihi cami yeniden ibadete açıldı.

Gökmedrese Camii ve Torumtay Türbesi

Giriş bölümünün medrese olarak kullanılmasından ve bitişiğinde yer alan türbenin mor fîrûze rengi çini ve sırlı tuğlalarla süslenmiş olmasından dolayı bu adla anılan yapıya, bânisine izâfeten Torumtay Camii de deniliyor. Camiyi yaptıran kişinin, II. Gıyâseddin Keyhusrev zamanında Amasya Valiliğine getirilen ve halen binadan bir sokakla ayrılmış bulunan kendi yaptırdığı 677 (1278-79) tarihli türbede metfun bulunan Seyfeddin Torumtay olduğu biliniyor. Ancak yerinden sökülen kitâbesi bulunamadığı için caminin inşa tarihi kesin olarak tesbit edilemiyor.

Cami, medrese ve türbeden oluşan kapalı bir külliye şeklinde inşa edilen yapının, sekizgen biçimli türbe kasnağındaki mavi sırlı tuğlalardan dolayı Gök Medrese adını aldığı tahmin ediliyor. Hem cami hem medrese olarak kullanılan dikdörtgen planlı yapının kalın duvarları kesme taştan örülmüş. Caminin büyük, beşik tonozlu, eyvanlı bir girişi bulunuyor. Çevresi geometrik motiflerle süslü ana kapının iki yanındaki pencereler, Selçuklu taş işçiliğinin en güzel örnekleri olarak anılıyor. Yukarı doğru zengin mukarnaslarla daralan pencerelerin etrafı, dikdörtgen bordürlerle çevrilmiş durumda.

Editör: Mehmet Çalışkan