Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan camide ilk Cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş kıldırdı.

Çok sayıda Zonguldaklının katıldığı Cuma namazında saf düzeni salgın tedbirlere uygun olarak düzenlendi. Cuma namazı öncesinde kurra hafızlar Kur’an-ı Kerim tilavet etti.

Cuma namazı sonrası düzenlenen açılış programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, caminin açılışının hayırlara vesile olmasını dileyerek, camiyi inşa eden ve müteahhitliğini yüklenen Hasan Gürsoy ve ekibine teşekkür etti.

Caminin inşasında emeği geçenlere şükranlarını sunan Erdoğan, "Rabbimiz Tevbe suresinde mealen 'Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe iman eden, namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder' buyuruyor. Uzun Mehmet Camii'nde günde beş vakit okunacak ezanların, kılınacak namazların, edilecek duaların Allah katında kabul olmasını diliyorum. Şehirlerimize kazandırdığımız her bir caminin ülkemizin ve milletimizin geleceği için vatan topraklarına dikilen birer manevi muhafız olduğuna inanıyorum." diye konuştu.

“Çağımızın mührü olarak nesiller boyunca milletimizi gururlandıracaktır”

Merhum Ziya Gökalp'in "Minareler süngü, kubbeler miğfer, camiler kışlamız, müminler asker. Bu ilahi ordu dinimi bekler, Allah'u Ekber, Allah'u Ekber." dizelerini aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bu toprakları kanımızı dökerek üzerine inşa ettiğimiz istiklalimizin camilerimizden ezanlarını eksik etmeyen, semalarında bayrağımızı dalgalandırarak vatanımız kıldık. Fetih mirası olan Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması işte bu bakımdan önemli ve anlamlıdır. İstanbul Büyük Çamlıca'da Anadolu yakasından boğazı selamlayan bir abide olarak inşa ettiğimiz camimiz, çağımızın mührü olarak nesiller boyunca milletimizi gururlandıracaktır. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde inşa edilen Millet Camii ile Ulus'ta ibadete açılan Melike Sultan Camii de Ankara'da aynı misyonu yerine getiren abide eserlerdir. Geçtiğimiz hafta Taksim'de açılışını yaptığımız camimiz de İstanbul'un bu tarihi bölgesinde medeniyetimizin mührü olarak şehrimize hizmet verecektir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan Uzun Mehmet Camii'ni de aynı duygularla hizmete açtıklarını belirterek, "Yaklaşık 12 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen park ve yeşil alanlarıyla 34 bin metrekarelik bir alana yayılan bu eser kapalı alanında 6 bin açık alanında 7 bin 500 kişilik namaz kılma kapasitesine sahiptir." dedi.

Cumhuriyet döneminde vilayet statüsüne yükseltilen Zonguldak'ın emeğin ve üretimin şehri olarak milletin gönlündeki mümtaz yerini aldığını söyleyen Erdoğan, "Bu vesileyle bir kez daha asırlardır vatanları için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimize Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.

“Müminler burada cem olurlar”

"Cami"nin "Cem olunan yer" olduğuna işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Müminler burada cem olurlar, burada bir olurlar, burada kardeş olurlar, burada beraber olurlar. Bizim bu birliğimizi bozamayacaklar. FETÖ'den PKK'ya kadar Türkiye düşmanlarının kullandığı ne kadar terör örgütü varsa önce camilerimize, milletimizin dinine, diyanetine, inancına saldırmıştır. Ne zaman hangi fırsatı bulsalar maalesef dini kurumlarımıza, Allah'ın ayetlerine saldıran bu nasipsizler, her zaman bu süreci devam ettirdiler. Aynı yolu takip eden kimi çevrelerin, yine camilerimiz ve milletimizin inancı üzerinden ülkemize operasyon çekmeye çalıştıklarını görüyoruz. Bölgemizdeki pek çok ülkeyi, icat ettikleri ve besleyip büyüttükleri sapkın akımlar üzerinden yıkımlara, acılara, kan ve gözyaşına boğanlar aynı oyunu Türkiye üzerinden oynamak için de çok uğraştılar. Dualarından din ü devleti ve mülk ü milleti eksik etmeyen milletimiz, hamdolsun bu fitnelerin hiçbirine geçit vermemiş, hepsini de bünyesinden söküp atmıştır. İşte bunun için camilerimize, orada okunan ezanın ruhundaki çağrıya, kıraat ettiğimiz Kur'an-ı Kerim'in bize gösterdiği istikamete, kıldığımız namazların ifade ettiği kardeşliğimize sıkı sıkıya sahip çıkmalıyız."

İstiklal Marşı'ndaki "Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli/ Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli." dizelerini anımsatan Erdoğan, "Peygamber Efendimizin yaptığı gibi, Allah'ın rızası dışında hiçbir ölçü tanımadan kendimiz ve tüm milletimiz için en iyisini, en hayırlısını, en doğrusunu isteyerek, birbirimize sıkı sıkıya sarılmalıyız. İstiklalimize göz dikenleri nasıl pişman ettiysek, aşımıza, işimize ekmeğimize, huzurumuza kastedenleri de aynı şekilde hüsrana uğratmak boynumuzun borcudur." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan camiye Kur'an-ı Kerim hediye ederek, “Cumhurbaşkanlığının bir hatırası olarak 15-16'ncı yü"zyıllarda, aslı bunun Topkapı Sarayında, Ahmet Karahisari'nin Kur'an-ı Kerim'idir. Hakikaten eşi benzeri olmayan bir Kur'an. Bu replikası inşallah camimizde bu açılışın hatırasına biz de bunu buraya hediye ediyoruz." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş dua etti.

Başkan Erbaş duasında şu niyazda bulundu:

“Allah'ım bu camimizde nice gencimizin, çocuğumuzun, insanımızın ibadet etmesini, ilim, irfan, bilgi, hikmet öğrenmelerini nasip eyle. Allah'ım minarelerinden ezanlarını eksik eyleme. Allah'ım kubbelerinden Kur'an seslerini eksik eyleme. Allah'ım milletimizi, memleketimizi her türlü kazadan, beladan muhafaza eyle. Allah'ım birliğimizi, beraberliğimizi daim eyle. Allah'ım milletimize, memleketimize, ezanımıza, bayrağımıza göz dikmiş olan hainlere fırsat verme. Allah’ım onların tuzaklarını başlarına çevirir.”

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın duasının ardından kurdele kesildi.  

Editör: Mehmet Çalışkan