Kastamonu Bozkurt Yeni Camii'nde cuma hutbesi irad eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Devletimizin kararlılığı, milletimizin azmi ve Rabbimizin yardımıyla tüm zorlukların üstesinden geleceğiz inşallah." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, sel felaketinin yaşandığı Kastamonu'nun Bozkurt İlçesi Yeni Camii'nde hutbe irad etti, cuma namazı kıldırdı.

Afetler karşısında sabrın ve sebatın önemine işaret eden Başkan Erbaş, "Bizler, verilen her bir nimete şükrettiğimiz gibi böylesine güzel bir vatanı bizlere ihsan ettiği için de Cenab-ı Hakk’a şükrederiz, hamd ederiz. Bununla birlikte yaşadığımız doğal afetlere karşı sabır ve sebat gösteriyor, Rabbimize sığınıyor ve O'na tevekkül ediyoruz. İnsan olarak da üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye çalışırız." dedi.

- Devletimizin kararlılığı, milletimizin azmi ve Rabbimizin yardımıyla tüm zorlukların üstesinden geleceğiz

Son haftalarda ülke genelinde meydana gelen doğal afetlere dikkati çeken Erbaş, "Bir ay önce Rize ve Artvin'de, geçen hafta ise Van'da halkımız sel felaketine maruz kaldı. Üç haftadır orman yangınlarıyla canla başla millet olarak mücadele ediyoruz. Rabbimize sosuz hamd ve sena olsun ki orman yangınları kontrol altına alındı. Şimdi de Kastamonu, Sinop, Bartın illerimiz büyük bir sel felaketiyle karşı karşıya. Ancak geçmişte olduğu gibi bugün de biz müminler, umutsuzluğa kapılmadan zorluklarla mücadele edebilecek inanca ve dirence sahibiz. Devletimizin kararlılığı, milletimizin azmi ve Rabbimizin yardımıyla tüm zorlukların üstesinden geleceğiz inşallah. Afetlere maruz kalan tüm bölgelerimizi, devlet-millet dayanışması içinde elbirliği ile yeniden imar, insanımızı yeniden ihya edecek güçteyiz. Zorlukları kolaylığa, üzüntüleri sevince, hastalıkları sağlığa ulaştıracağız Allah'ın izniyle. Zira Rabbimiz, 'Şüphesiz zorlukla beraber kolaylık vardır, muhakkak zorlukla beraber kolaylık vardır.' buyurarak, gönlümüze inşirah ihsan etmekte, ruhumuzu ferahlatmaktadır." ifadelerine yer verdi. 

- Müminlere yardım etmek üzerimizde bir gerekliliktir

"Müminlere yardım etmek, üzerimizde bir gerekliliktir." ayet-i kerimesini hatırlatan Başkan Erbaş, "Rabbimizin yardımı daima birlik ve beraberliği kuşanan, azim ve kararlılıkla zorlukların üstesinden gelen, hak ve hakikatten bir an olsun ayrılmayan, mazlum ve mağdurların yanında her daim yer alan aziz milletimizle beraber olmuştur. Bugün de kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla aziz milletimiz birbirine destek olmakta ve birbirine yardım etmektedir. İşte bu güzel hasletler, her türlü doğal afette yaşadığımız acılarımızı ve üzüntülerimizi en aza indirmektedir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.), birbirinin yardımcısı olan müminleri şöyle müjdelemektedir: 'Kim bir Müslümanın dünya sıkıntılarından bir sıkıntıyı giderirse, Allah da onun kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir. Kim darda kalan bir kimsenin işini kolaylaştırırsa, Allah da dünya ve ahirette onun işlerini kolaylaştırır. Kul, kardeşinin yardımında olduğu sürece, Allah da onun yardımcısı olur." diye konuştu.

- Afetler karşısında sabrımızı ve inancımızı daha da güçlü kılalım

Afetler karşısında her türlü tedbiri aldıktan sonra Cenab-ı Hakk'ın takdirine rıza göstermek gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Erbaş, "Güvenli bir hayat için üzerimize düşen sorumlulukların idrakinde olalım. Afetler karşısında sabrımızı ve inancımızı daha da güçlü kılalım. Her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğimizi canlı tutalım. Sevinçte ve kederde, bollukta ve darlıkta birbirimize destek olalım. Unutmayalım ki el ele gönül gönüle verdiğimiz müddetçe üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir zorluk, aşamayacağımız hiçbir engel yoktur." çağrısında bulundu.

- İslam'ın son sığınağı olan bu güzel toprakları düşman istilası altında bırakmayalım

Milli Mücadele döneminde, istiklal şairi Mehmet Akif Ersoy'un, Kastamonu Nasrullah Camii kürsüsünden; "Ey cemaat-i Müslimin! Hepiniz bilirsiniz ki buhranlar içinde çırpınıp duran bu din-i mübin, bu mübarek yurt sizlere Allahın emanetidir." diyerek yaptığı seslenişi anımsatan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kahraman ecdadımız Rabbimizin bu emanetini koruma uğrunda canlarını feda etmişler, kanlarını seller gibi akıtmışlar, muharebe meydanlarında şehid düşmüşler, İslam bayrağını yerlere düşürmemişler. İslam'ın son sığınağı olan bu güzel toprakları düşman istilası altında bırakmayalım. Yeisi, ümitsizliği, ihtirası, tefrikayı büsbütün atalım; azme, mücadeleye, vahdete, birliğe, beraberliğe sarılalım. Cenab-ı Kibriya Hakk, yolunda mücadele için meydana atılan azim ve iman sahipleriyle beraberdir.

- Devletimiz büyük, milletimiz büyük, hep birlikte buradayız

O zor ve sıkıntılı günlerde millet olarak nasıl büyük bir mücadeleyle birlik ve beraberlik içerisinde zorluk ve sıkıntılarımızı aşabildiysek, bugün de aşacağız inşallah. Yeter ki yüreklerimiz toplu vursun. Devletimiz büyük, milletimiz büyük, hep birlikte buradayız. Yukarıda okuduğum hadis-i şerifin müjdesine nail olmak, darda, sıkıntıda olan kardeşlerimizin yanında olarak Rabbimizin müjdesi olan yardımına nail olmak için buradayız.

Bu vesileyle, afetlerde ahirete göç eden kardeşlerimize Yüce Rabbimizden rahmet, yakınlarına ve aziz milletimize sabr-ı cemil niyaz ediyorum. Kayıp olan kardeşlerimize en kısa zamanda ulaşmayı, sıkıntıda ve darda olan kardeşlerimizin sıkıntılardan, darlıktan kurtulmalarını Cenab-ı Hakk'tan niyaz ediyorum. Yüce Rabbim, yaralanan kardeşlerimize acil şifalar ihsan eylesin. Bizleri her türlü afetten, felaketten muhafaza buyursun."

Editör: Mehmet Çalışkan