Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul Müftülüğüne atanan Prof. Dr. Safi Arpaguş’un göreve başlaması dolayısıyla düzenlenen programa katıldı.

İstanbul Müftülüğü Tabhane Ek Hizmet Binası'nda Süleymaniye Camii Baş İmam Hatibi Ekrem Nalbant’ın Kur’an’ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Başkan Erbaş, şunları kaydetti:

“Allah Rasulü Efendimizin varisleri olarak O’nun bize emanet ettiği Din-i Mübin-i İslam’ı Kur’an ve sünnet çizgisinde insanlara anlatmak ve toplumu aydınlatmak görevini ifa eden teşkilatımızın en önemli kurumlarından birisi olan İstanbul Müftülüğündeki görev değişimi merasimindeyiz. Nice hocalarımız bu büyük meşihat makamında bu görevi yerine getirdi. Güzel hizmetler yaptı. Burada görev yapan tüm hocalarımızdan Allah razı olsun. İlahiyat fakültesi ile Diyanet İşleri Başkanlığı o kadar iç içe ki, kendimden örnek vereyim İlahiyat Fakültesinde okurken üçüncü sınıfta görev aldım. Doktora sonrası fakültede hoca oldum. Sonra tekrar Diyanet Başkanlığı’nda genel müdür, sonra Rektör olarak döndük daha sonra tekrar Diyanet İşleri Başkanı olarak döndük. Ben inanıyorum ki bugün İlahiyat Fakültelerindeki pek çok hocamızın da mutlaka bir Diyanet geçmişi vardır. Dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ile İlahiyat Fakülteleri arasındaki iş birliği bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada hep devam edecektir.”

- Daha nitelikli hocalarımızı fakültelerimizde nasıl yetiştirebiliriz bunun derdini taşıyoruz

Başkan Erbaş, “35. İl Müftüleri İstişare Toplantısına İlahiyat Fakülteleri Dekanlarını davet etmiş ve Diyanet İlahiyat İş birliğini hangi noktalarda sürdürmeliyiz başlığı altında toplantılar yaptık. O toplantıların bir meyvesi olarak Diyanet İlahiyat çalışma komisyonu kurduk ve zaman zaman toplantılar gerçekleştirerek Diyanet İşleri Başkanlığı'nda hizmet edecek daha nitelikli hocalarımızı fakültelerimizde nasıl yetiştirebiliriz bunun derdini taşıyoruz. İnşallah bu iş birliğimizi yürüteceğiz. Bir diğer iş birliğimizde benimde mezun olduğum Marmara İlahiyat Fakültemizden hocalarımızın bu ulvi görevi ifa etmeleridir ki bizim için bir iftihar tablosudur. Bugün de beşinci kez burada Marmara İlahiyat Fakültesinden hocamızın İstanbul Müftülüğü görevine başlamasının devir teslim merasimi yapıyoruz.” dedi.

- Bugün her yerde olan tek kurum Diyanet İşleri Başkanlığıdır

“İçinizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir ümmet bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir.” Ayet-i Kerimesini hatırlatan Başkan Erbaş, “Bugün ümmete rehberlik etme makamında olan müftülerimiz, vaizlerimiz, din görevlilerimizle yurt içinde ve yurt dışında Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu vazifeyi en güzel şekilde yapmaya gayret ediyoruz. Bugün her yerde olan tek kurum Diyanet İşleri Başkanlığıdır. İnşallah İstanbul Müftülüğümüzde otuz dokuz ilçe müftümüz ve on civarında müftü yardımcımızla değerli İstanbul Müftümüz Prof. Dr. Safi Arpaguş hocamız bu görevi en güzel şekilde yürütecektir. Diyanet İşleri Başkanlığındaki tecrübesini daha da geliştirerek İstanbul’umuza hizmet edecektir. Biz biliyoruz ki din samimiyettir. Hocalarımızın bu samimiyeti Din-i Mübin-i İslam’ın daha fazla gönüllere nakşolmasında büyük bir faktör olacaktır. Katıldığınız için teşekkür ediyorum Sizlerin katılımı bizler için duadır. Ben her göreve başladığımda ve Diyanet İşleri Başkanlığı görevine başlarken de hep aynı duayı ediyorum yine Safi hocamız için de aynı duayı diliyorum. Rabbim kolaylaştırsın, zorlaştırmasın ve en güzel bir şeklide tamamlamayı nasip eylesin.” ifadelerini kaydetti.

İstanbul İl Müftü yardımcısı Mustafa Yavuz, İstanbul eski İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı ve İstanbul İl Müftüsü Safi Arpaguş’un da birer konuşma yaparak duygularını ifade ettiği merasim, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın Prof. Dr. Arpaguş’a cübbe giydirmesinin ardından sona erdi.

Programa, Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin, eski İstanbul İl Müftüleri ve çok sayıda din görevlisi ile akademisyen katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan