Bir dizi program kapsamında Makedonya'da bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve beraberndeki heyet, Gostivar Saat Camii'nde kılınan öğle namazı sonrası Gostivarlılara seslendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamıyla konuşmasına başlayan Erbaş, Balkanların İstanbul’dan yaklaşık yüzyıl önce İslam’la tanıştığını ifade ederek O gün bugündür bu topraklarda ezan sesleri yükseldiğini söyledi. 

Üsküp’ten Gostivar'a kadar minareleri seyrede seyrede gelmiş olmanın mutluluğunu yaşadığını dile getiren Prof. Dr. Erbaş, Üsküp’ün, Gostivar’ın İstanbul’dan, Bursa’dan bir farkı olmadığını belirterek, “Burada da ezan sesleri yükseliyor, orada da. Birliğimiz, beraberliğimiz o kadar büyük ki, o kadar iç içeyiz ki Rabbim bu birliğimizi, beraberliğimizi hiçbir zaman bizlerden uzak eylemesin.” dedi.

“Ey iman edenler! Hep birden barışa girin. Sakın şeytanın peşinden gitmeyin; çünkü o, apaçık düşmanınızdır.” ayetini hatırlatan, “Allah iyiliği, güzelliği, barışı emrediyor. Biz İslam'dan aldığımız bu anlayışla Peygamber Efendimizin Medine-i Münevvere’de kurmuş olduğu farklı inançlardan, renklerden insanların bir arada yaşayabilme tecrübesini bugün işte bu bölgelerde en güzel bir şekilde yaşanması için gayret ediyoruz. Medine-i Münevvere’yi şöyle bir gözünüzün önüne getiriniz Farklı inançlardan insanlar var. Allah Resulü Efendimiz, öyle güzel bir düzen gerçekleştirdi ki orada. Hazreti Muhammed Mustafa aleyhisselatu vesselam, bugün dünyanın her yerinde örnek alınması gereken bir hayat tarzının en güzel örneğini gerçekleştirdi.” ifadelerini kullandı.

Müslümanların Hazreti Peygamberin örnekliğini kıyamete kadar hayatlarına rehber yapmaları gerektiğinin altını çize Erbaş, şöyle devam etti:

“Onun örnekliğinden istifade ederek Müslümanlığımızı en güzel bir şekilde yaşamaya çalışacağız. Çocuklarımız camilerden istifade ederek Peygamber Efendimizin en güzel örnekliğini öğrenecekler. Onlar doğduklarında sağ kulaklarına ezan okuyor, sol kulaklarına kamet getiriyoruz. Ne demiş oluyoruz, ‘Sen Müslümansın, son nefesine kadar İslam'ın ilkelerine göre yaşayacaksın’ mesajını çocuklarımızın kulaklarına okuyoruz. Son nefeslerine kadar İslam'la şereflenmelerini sağlamak için temelleri bu şekilde atıyoruz. İşte İslam'la yoğrulan bu topraklarda yaşayan siz Müslüman kardeşlerimiz bu geleneklerimize, bu ilkelerimize riayet ederek yaşıyorsunuz. Rabbim kıyamete kadar bizi bu anlayıştan uzak tutmasın.”

Başkan Erbaş, konuşmasının ardından caminin bahçesindeki Hafızlık ve Güzel Kur’an Okuma Enstitüsünü ziyaret etti, öğrencilerle sohbet edip hatıra fotoğrafı çektirdi.

Erbaş, Makedonya programı kapsamında Makedonya İslami İlimler Fakültesi ile İsa Bey Medresesini ve Makedonya İslami İlimler Fakültesini de ziyaret etti.

Erbaş ayrıca Türkiye tarafından Üsküp’te yaptırılan ve inşaatı devam etmekte olan Tophane Yeni Camii’nde incelemelerde bulundu.

Başkan Erbaş’a ziyaretlerinde, Kuzey Makedonya İslam Dini Birliği Başkanı Şakir Fetahu, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Osman Tıraşçı, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafiz Osman Şahin ve Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mustafa Irmaklı ve Üsküp Din Hizmetleri Müşaviri Mustafa Mesten eşlik etti.

Editör: Mehmet Çalışkan