Diyarbakır'da Hafızlık eğitimini tamamlayan 93 öğrenci için Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın katılımıyla Ulu Camii'de "Hafızlık İcazet Merasimi" düzenlendi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, hafızlık eğitimlerini tamamlayan öğrencileri tebrik ederek, “Kur’an-ı Kerim’i ezberlemek yani hafızlık, Allah tarafından bir insana verilebilecek en büyük nimet ve en büyük payedir.” dedi.

“Merasimlerin en hayırlısı hafızlık merasimidir”

Diyarbakır Ulu Camii’nde düzenlenen ‘Hafızlık İcazet Merasimi’nde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Allah Resulü Efendimiz (sas), “Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğreteninizdir.” buyuruyor. Bununla doğru orantılı olarak ben diyorum ki, merasimlerin en hayırlısı hafızlık merasimidir.” diye konuştu.

“Kur’an-ı Kerim, insanları karanlıktan aydınlığa çıkaran rehberdir”

Başkan Erbaş, en güzel ahlakı öğrettiğine dikkat çekerek “Kur’an-ı Kerim, insanları karanlıklardan aydınlığa çıkaran bir hidayet rehberi ve bir hakikat membaıdır. İnsana, bir taraftan kendini, Rabbini, evreni, tanıtırken diğer taraftan da varoluş gayesini, asil, onurlu ve tertemiz bir hayatın nasıl yaşanacağını gösterir.” ifadelerini kullandı.

“Kur’an-ı Kerim iyi insan olmayı öğretir”

Kur’an-ı Kerim’in aşırılıktan, azgınlıktan, her türlü kötülükten, münkerden, yanlıştan sakındırdığının altını çizen Başkan Erbaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Kur’an-ı Kerim kalbi, aklı imar eder ve insanı en doğru yola iletir. Hakkı, hakikati, ilmi, irfanı, edebi, hikmeti, adaleti, sevgi, saygı ve merhameti, ahde vefayı, iyi kul olmayı, iyi baba olmayı, iyi aile olmayı, iyi anne olmayı, iyi eş olmayı, iyi evlat olmayı, iyi kardeş olmayı, iyi dost olmayı, insanı insan yapan değerleri öğretir.”

“Kur’an-ı Kerim, insanı yücelten bir kitaptır”

“Kur’an-ı Kerim insanı ve inanan toplulukları yücelten bir kitaptır.” diyen Başkan Erbaş, “Nice topluluklar bu Kitaba ve onun gösterdiği ilkelere sarılarak yücelmiştir. Tarih de şahittir ki, herkes Kur’an-ı Kerim’den Kur’an’a hizmet ettiği kadar istifade eder. Ona değer verenin kıymeti, verdiği değere göre artacaktır. Kur'an’a yapılan hizmet asla karşılıksız kalmayacaktır.” dedi.

“Hafızlık, bir insana verilebilecek en büyük nimet”

Başkan Erbaş, Kur’an-ı Kerim’i ezberlemenin, Allah tarafından bir insana verilebilecek en büyük nimet ve en büyük paye olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Hafızlık, Kur’an-ı Kerim’in tamamını aklına, kalbine nakşetmektir. Kur’an’ı Kerimde Rabbimiz, “Kesin olarak bilesiniz ki bu kitabı kuşkusuz biz indirdik ve onu mutlaka koruyan da yine biziz.” buyurarak onun koruma altında olduğunu haber vermektedir. Hafızlık bu koruma vesilelerinden biridir. Resûl-i Ekrem (sav) efendimiz de “Kur’an’ı ezberleyip usulünce okuyan kişi, şerefli elçiler (melekler)le birliktedir…” buyurarak hafızlığın önemine dikkat çekmiştir.

Büyük bir azim, kararlılık ve sabırla Kur’an-ı Kerim’in eşşiz nazmını ezberleyerek Allah’ın en büyük nimeti hafızlık payesini aldınız. Sizleri gönülden tebrik ediyorum. Ne mutlu sizlere ki bu yaşta böyle bir payenin sahipleri oldunuz. Bu şerefi ömür boyu taşımanız için Rabbime dua ediyorum.”

93 hafızın icazet aldığı programda, Başkan Erbaş’ın yanı sıra Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafiz Osman Şahin, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, Diyarbakır İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, hafızların aileleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Programın sonunda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve hafız öğrenciler fotoğraf çektirdi.

Editör: Mehmet Çalışkan