İstanbul Teşvikiye Camii’nde cuma hutbesi irad eden Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Sahurla berekete, oruçla sıhhate, Kur’an’la şifaya, teravihle huzura, zekâtla kardeşlerimize, itikâfla özümüze eriştiğimiz bir Ramazan ayına daha kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

“Oruç, her yıl bize gelen bir medeniyet, bir diriliş mucizesidir”

Ramazan’ın sabır ve iradeyle takvaya eriştiren oruç ayı olduğuna işaret eden Başkan Erbaş, “Oruç, Rabbimizin bize bağışladığı kutlu bir nimet ve emanettir.  Her yıl bize gelen bir medeniyet, bir diriliş mucizesidir. Vücudumuz, duygularımız, beynimiz ve kalbimiz oruçla yenilenir. Bedenimiz oruçla sıhhat bulur. Kişiliğimiz oruçla mayalanır. Nefsimiz oruçla terbiye olur. Ruhumuz oruçla temizlenir.” ifadelerine yer verdi.

“Yuvalarımızı ve gönüllerimizi Kur’an’la buluşturalım”

Peygamber Efendimizin (s.a.s), “Kim inanarak ve karşılığını yalnızca Allah’tan umarak Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” hadis-i şerifini anımsatan Erbaş, “Ramazan, varlık âlemine eşsiz bir ufuk sunan Kur’an-ı Kerim’in indirildiği ve en çok okunduğu aydır. Cibril’in (a.s.) fem-i muhsininden Allah Rasülü Efendimizin (s.a.s.) kalbine inen o Kur’an ki hayat ışığımız, gören gözümüz, çalışan kalbimizdir. Kur’an insana şifa, toplumlara şifa, medeniyetlere şifadır. O halde Kur’an’la şifa bulalım. Yuvalarımızı ve gönüllerimizi Kur’an’la buluşturalım. Rabbimizin kelamını özenle okumaya, anlamaya ve yaşamaya gayret edelim. Mukabelelerimizle Peygamberimizin sünnetini ihya edelim.” çağrısında bulundu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Erbaş, İstanbul Teşvikiye Camii’nde irad ettiği cuma hutbesinde şu tavsiyelerde bulundu:

“Ramazan namazla huzur bulduğumuz aydır”

“Ramazan’ı Kur’an’la ihya edelim ki o ruhumuza işlesin, Kur’an’ın aydınlığı yüzümüzü kaplasın. Ramazan, dinimizin direği olan namazla huzur bulduğumuz aydır. Öyleyse zikrimizi, şükrümüzü, tefekkürümüzü, dua ve niyazımızı namazla artıralım. Her türlü kötülükten, hayâsızlık ve fenalıktan namazla korunalım.  Yorulan ruhlarımızı, teravihle sükûnete erdirelim.

“Zekât ve fitremizle kardeşlerimizin derdine derman olalım”

Ramazan, yardımlaşma ve dayanışma ayıdır. Geliniz infak ve sadakamızla, hayır ve hasenatımızla malımızı bereketlendirelim. Zekât ve fitremizle kardeşlerimizin derdine derman olalım. Hüzünlerini dindirip sevinçlerini çoğaltalım.

Yüce Rabbim hepimize Kur’an’la, oruçla ve namazla dirilmeyi nasip eylesin. O Kur’an-ı Kerim’de bu hususu şöyle bizlere buyuruyor; ‘Ey iman edenler; rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.’

“Camilerimizi bir mektep olarak değerlendirmemiz gerekiyor”

Teşvikiye Camimizin tadilatla bu hale gelmesi hepimiz için hayırlı olsun. İnşallah bu camide asırlar boyu nice insan rükû, secde, ibadet ve dua eder. Her zaman söylediğimiz gibi camilerimizi sadece namaz kılınan mekânlar olarak değil, bir mektep bir okul olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Bu camide nice gençler, çocuklar Rabbimize kul olmayı öğrenecekler inşallah. Peygamber Efendimize hakkıyla ümmet nasıl olunur, onu öğrenecekler inşallah.

Kitabımız Kur’an-ı Kerim’i okumayı, anlamayı çocuklarımız küçük yaşlarda öğrenecekler ki büyürken şahsiyetlerini Kur’an’la adeta süslesinler. Karakterleri Kur’an’la oluşsun. Kişilikleri ibadetle oluşsun. Camilerimizin bunda çok büyük katkısı, etkisi var. İnşallah 150 yıldır olduğu gibi bundan sonrada asırlar boyu Teşvikiye Camii bunu sağlayacak.”

Editör: Mehmet Çalışkan