Ramazan temasında ‘doğruluk’ kavramını ele aldıklarını dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "Diyanet İşleri Başkanlığı olarak yıllardan beri her Ramazan’da bir konu belirleriz. Geçen yıl, Ramazan ve infak dedik. Ondan önceki yıl başka konuları seçtik. Doğruluğu neden seçtik? Çünkü müminin en önemli vasıflarından birisidir doğruluk. Hadis-i şerife de baktığımızda, mümin konuştuğu zaman doğru söyler, yalan söylemez. Söz verdiği zaman sözünde durur. Kendisine bir şey emanet edildiği zaman emanete riayet eder. Münafıklığın alameti de tam tersidir. Konuştuğu zaman yalan söyler. Söz verdiği zaman sözünde durmaz. Kendisine bir şey emanet edildiği zaman emanete riayet etmez. Dolayısıyla mümin önce doğru olacak, dürüst olacak. Ashaptan birisi Peygamber Efendimize geliyor, ‘Ya Resulallah bana öyle bir nasihatte bulun ki başka bir nasihate ihtiyacım kalmasın.’ diyor. Peygamber Efendimiz, ‘Allah'a inandım de dosdoğru ol.’ diyor." dedi.

- Amaç, iyi insan olmaktır

Bütün ibadetlerin insanı dosdoğru yolda istikamet üzere sabit kılmak için emredildiğini dile getiren Başkan Erbaş, “İnsan eşref-i mahlukat olarak yaratılmıştır. İnsanoğlu en güzel surette yaratılmıştır, Cenab-ı Hak öyle buyuruyor. Bu güzelliğini muhafaza etmek için bazı vesilelere, vasıtalara ihtiyaç var. İbadetler işte bu vasıtalardır. İbadetler amaç değildir. Ben namaz kılmak için namaz kılıyorum diyemez kimse. Birisi ben oruç tutmak için oruç tutuyorum, zekat vermek için zekat veriyorum diyemez. Peki, amaç nedir? İyi insan olmaktır. İyi insan olmanın yollarını Cenab-ı Hak Peygamberler, kitap göndererek vahyetmiş, emretmiş. Bütün bunların amacı nedir? İnsanın ahsen-i takvim üzere yaratılmış olma özelliğini muhafaza etmesidir. Doğruluk da bunun için en önemli unsurlardan birisidir.” ifadelerini kullandı.

- Bilginin doğruluğunu araştırmadan paylaşanlar insanlara zarar veriyor

Başkan Erbaş, Kur’an-ı Kerim’de “Ey iman edenler bir fasık size bir haber getirdiği zaman doğruluğunu araştırmadan onu açıklamayın, söylemeyin. Bir kavme zarar verirsiniz de sonra pişman olursunuz” buyurulduğunu hatırlatarak, “Bu bilgi doğru mu, değil mi? Hiç araştırmadan paylaşanlar, o paylaşımları binlerce kez yayanlar, hepsi insanlara zarar veriyor. Bilgi eğer yanlış olursa o yanlış bilgiden zarar gören binlerce insan oluyor. Buna sebep olanlar günah işlemiş oluyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Programın tamamı Video

Editör: Mehmet Çalışkan