Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş İstanbul Büyük Çamlıca Camii’nde okuduğu cuma hutbesinde dğruluk ve dürüstlük konusuna vurgu yaptı.

Fussilet Suresi 30'uncu ayetini okuyan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "“Şüphesiz ‘Rabbimiz Allah’tır’ deyip, sonra dosdoğru olanlar var ya, onların üzerine akın akın melekler iner ve derler ki: Korkmayın, üzülmeyin, size dünyada iken vaad edilen cennetle sevinin!” dedi.

Programber Efendimizin doğruluk tavsiyelerini içeren Hadis-i Şerifini de hatırlatan Erbaş, "Doğruluktan ayrılmayın. Çünkü doğruluk iyiliğe, iyilik de cennete götürür. Kişi doğru söyleye söyleye Allah indinde doğrulardan yazılır. Yalandan sakınınız. Çünkü yalan kötülüğe götürür. Kötülük ise cehenneme götürür. Kişi yalan söyleye söyleye yalancılığa alışır ve Allah indinde yalancılardan yazılır." şeklinde tecume etti.

Mümin bir kişi için doğruluk maddelerini sıralayan Erbaş şunları söyledi:

- Müminin İçi dışı aynı, niyeti ile davranışları tutarlıdır

Mümin, doğruluğu söz ve davranışlarına yansıtmalıdır. Özü sözü birdir müminin. İçi dışı aynı, niyeti ile davranışları tutarlıdır. Geliniz, yolumuz doğruluk, özümüz sözümüz bir olsun. Olsun ki, dünyamız ma’mûr, akıbetimiz cennet olsun.

- Doğruluk önce ailede tesis edilir

Müminin hayatında doğruluk önce ailede tesis edilir. Doğruluğun hâkim olduğu bir yuvada aile fertleri birbirine sadakatle bağlanır. Çocuklar, dürüstlüğü anne babanın güzel davranışlarından öğrenir. Ailenin güven veren ikliminde hayatın yükü birlikte omuzlanır. Geliniz, yolumuz doğruluk, ahlakımız güzel olsun. Olsun ki gönüllerimiz muhabbetle, hanelerimiz huzurla dolsun.

- Mümin dünya hırsına kapılıp da harama bulaşmaz

Mümin, ticaretinde dürüsttür; daha fazla kazanma arzusu ya da zarar etme korkusuyla doğruluktan ayrılmaz. Dünya hırsına kapılıp da harama bulaşmaz. O, bilir ki “Rızık Allah’tandır.” Yine bilir ki Allah Resûlü (s.a.s), “Bizi aldatan bizden değildir.” buyurmuştur.

- Mümin kul ve kamu hakkını ihlal eden asılsız paylaşımlarda bulunmaz

Mümin, sanal âlemde de istikametini muhafaza eder, doğruluktan ayrılmaz. Yalan ve iftira ile insanların onur ve haysiyetini zedelemez. Kul ve kamu hakkını ihlal eden asılsız paylaşımlarda bulunmaz. Geliniz, yolumuz doğruluk, niyetimiz iyilik olsun. Sevgili Peygamberimizin ifadesiyle Allah’a ve ahiret gününe iman eden, ya hayır söylesin ya da sussun.

Editör: Mehmet Çalışkan