Çeşitli temaslarda bulunmak üzere üç günlük programla Batman’a gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Batman programı kapsamında din görevlileriyle bir araya geldi.

Batman Kültür Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda koronavirüs tedbirleri eşliğinde sınırlı sayıda katılımla düzenlenen programda din görevlilerine hitap eden Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, din görevlilerinin Berat Gecesi'ni tebrik ederek; “Camilerimizin mihrabından, minberinden, kürsüsünden hakkın ve hakikatin sesini yükseltmek, Allah’ın kitabını ve güzel ahlakı öğretmek, milletimizi ve medeniyetimizi en güzel şekilde temsil etmek üzere bulunan ve bu ideali hayat tarzı edinen siz değerli meslektaşlarımı, en kalbî duygularımla selamlıyorum.” dedi.

Batman’ın İslam’ı ilk kabul eden beldelerden olduğunu ve o günden günümüze kadar ezanların dinmeden okunduğunu ifade eden Başkan Erbaş, “Camilerimizin mihrabından, minberinden, kürsüsünden hakkın ve hakikatin sesini yükseltmek, Allah’ın kitabını ve güzel ahlakı öğretmek, milletimizi ve medeniyetimizi en güzel şekilde temsil etmek üzere bulunan ve bu ideali hayat tarzı edinen siz değerli meslektaşlarım, işte bu güzelliği, bu geleneği kıyamete kadar devam ettirecek olan neslin bu asırdaki temsilcilerisiniz. Rabbim yar ve yardımcınız olsun.” diye konuştu.

Başkan Erbaş, din görevlilerinin en önemli vasfının İslam’a bağlılık ve insanlığa hizmet aşkı olduğunu dile getirerek, “Ülkemizin dini manevi hayatını diri tutmak için çalışan, Allah’ın dinine ve bütün insanlığın geleceğine hizmet gayesiyle gayret eden kıymetli hocalarımız sayesinde bu değerler hep ayakta kalacaktır. Çünkü bu bir hayırda yarıştır. Rabbimizin ‘Hayırda yarışınız’ emrini ilke edip insanlığın huzur ve refahı, yeryüzünün imar ve ıslahı için büyük bir çaba sarf ediyoruz.” değerlendirmesine yer verdi.

Din görevlilerinin en önemli vazifelerinden birinin iyiliği emretmek ve kötülükten men etmek olduğuna vurgu yapan Başkan Erbaş, “Kur’an-ı Kerim’deki, ‘Sizden, hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun.’ ayet-i kerimesini zihninize ve gönlünüze nakşederek iyiliğin yaygınlaşması, kötülüğün def’i için bütün zorlukları göğüslememiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Sevginin kökleşmesi, kardeşliğin filizlenmesi için üstün gayret gösteriyorsunuz”

Kur’an-ı Kerim’deki, “Kardeşlerinizin arasını düzeltin” emrini hatırlatan Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

“Rabbimizin bu ayetinin sorumluluğunu kuşanarak sevginin kökleşmesi, kardeşliğin filizlenmesi ve nefretin silinmesi için üstün gayret gösteriyorsunuz, bunu takip ediyoruz, biliyoruz. Bu doğrultuda ümmetin ve insanlığın geleceğine rehberlik etmek, çağın ihtiyaç ve beklentilerini hesaba katarak hizmet üretmeyi gerekli kılmaktadır. Diğer taraftan bu yüce sorumluluk, doğru bilgiyle yol gösterme, rehberlik etme, hikmetli sözle hakka ve hakikate çağırma, ahlaklı davranışla örnek olma gibi büyük ama mukaddes bir yükü de yüklenmek demektir. Sizler deruhte ettiğiniz bu görev vesilesiyle buradaki kardeşlerimize hizmet ve rehberlik ediyorsunuz.  Çıktığınız bu yolun muhakkak ki Allah yolu olduğunu, üstlendiğiniz bu sorumluluğun elbette Hakk’ın rızasını taşıdığını, yerine getirdiğiniz bu görevin şüphesiz ki Peygamber mesleği olduğunu unutmayınız.”

“Diyanet İşleri Başkanlığı’nın varlığı, ülkemizin ve bütün insanlığın en büyük imkânlarından birisidir”

Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda çalışmanın önemine işaret ederek, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın varlığı, şüphesiz ki ülkemizin ve bütün insanlığın en büyük imkânlarından birisidir. Yeryüzünde ne kadar İslam ülkesi varsa onlara örnek bir teşkilattır Diyanet İşleri Başkanlığımız. Bulunduğunuz her yerde yüce dinimizi temsil edecek olmanın, bu büyük milletin bir ferdi olmanın ve bu güzide teşkilatın, Diyanet İşleri Başkanlığımızın bir mensubu olmanın vakarına yaraşır bir sorumluluk ile hareket ettiğinizi biliyorum. Allah sizden razı olsun. Bu vakarı hiçbir zaman kaybetmeyelim. Gençlerimize, çocuklarımıza, ailelerimize bu vakar ve sorumlulukla hareket ettiğimiz takdirde geleceğimiz inşallah daha güzel olacaktır.” şeklinde konuştu.

İlmin önemine işaret eden Başkan Erbaş, “İrşada, tebliğe, davete dönüşmeyen ilmin bir faydası yok. “Faydasız ilimden Sana sığınırım” diyor, Peygamber Efendimiz. Dolayısıyla bizim ilmimizin irşada dönüşmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Bugün sizlerden beklenen bilgiyle donanmanız, dünyayı ve İslam âlemini yakından takip etmenizdir”

Başkan Erbaş, insanlığın, bilgi ile kurduğu yanlış ilişkinin sonuçlarıyla acı bir şekilde yüzleştiği değerlendirmesinde bulunarak, “Ne yazık ki dünya, bilgiyi önemseyen ancak inancı ve ahlakı öteleyerek bilgiyi insanlığın yararına kullanmayan anlayışın gaddarlığına sahne olmaktadır. İslam dünyası ise bilgiyi ihmal etmenin bedelini ağır bir şekilde ödemeye devam etmektedir. Bugün sizlerden beklenen, bilgiyle donanmanız, yeniliklere açık olmanız ve hızla uyum sağlamanız, dünyayı ve İslam âlemini yakından takip etmenizdir. Sosyal bilimler, edebiyat, tarih, toplum-bilim, teknoloji ve benzeri alanlarda yapacağınız okumalar sizlere çok farklı kazanımlar sağlayacaktır.” diye konuştu.

Batman İl Müftüsü Turgut Erhan ise yaptığı selamlama konuşmasında Başkan Erbaş’a yakın zamanda geçirmiş olduğu Kovid-19 rahatsızlığı için geçmiş olsun dileklerini iletti.

Erhan, Batman Müftülüğünün yürütmüş olduğu din eğitimi, din hizmetleri, aile, çocuk ve gençlik çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Batman Müftülüğü'ne ziyaret

Öte yandan din görevlileri buluşmasının ardından Batman İl Müftülüğü'nü ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, İl Müftüsü Turgut Erhan ve ilçe müftüleriyle toplantı yaptı, bölgede yürütülen hizmetler hakkında bilgi aldı.

Programa Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak ile Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Bilgin ve İnsan Kaynakları Genel Müdürü Akif Pusmaz da katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan