Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ı açılışa gelişinde gençler karşıladı. Başkan Erbaş, Gençlik Merkezinin hayırlı olmasını temennisinde bulunarak, açılış kurdelesini kesti.

Başkan Erbaş açılışın ardından gençlere öğrencilik anılarını anlattı.

Öğrencilere eğitim gördükleri alanların dışında da okumalar yapmalarını tavsiye eden Başkan Erbaş, konuşmasının ardından gençlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Açılışa, Vali Gökmen Çiçek, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İl Müftüsü Sinan Kazancı ve TDV Mütevelli Heyeti 2. Başkanı İhsan Açık ve çok sayıda genç katıldı.

- TDV Kitap Kahve’nin resmi açılışını gerçekleştirildi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Afyonkarahisar’da Türkiye Diyanet Vakfınca yapılan TDV Kitap Kahve’nin resmi açılışını gerçekleştirdi.

Erenler Mahallesi’nde bulunan TDV Kitap Kahve’nin açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, kitap kahvenin açılışından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bilginin, hikmetin, ilmin, irfanın kaynağı kitapların bulunduğu bir yerin açılışında olmak hakikaten mutlulukların en güzelidir. Hele de bu mutluluğu gençlerle birlikte paylaşmak daha da mutlu olmamızı sağlamaktadır.” dedi.

Başkan Erbaş, gençlerle birlikte istikbale yürümeyi planladıklarını ifade ederek, kitap kahvelerinin, kitabı evlerinin, kitap fuarlarının açılmasının da bu açıdan çok önemli olduğunu söyledi.

Başkan Erbaş, İslam medeniyetinin kitaba ve kütüphaneye verdiği öneme işaret ederek “Milletimiz kitaba, bilgiye, hikmete, ilme ve irfana önem verdiği asırlarda hep yükselmiş. Dünyaya ilim, irfan, bilgi hikmet dağıtan bir medeniyetin mensuplarıyız. Bugün bilimin geldiği noktanın temelini İslam alimleri, bilginleri oluşturmuştur.” diye konuştu.

Bilgiye sahip olmanın önemine değinen Başkan Erbaş, Bilgiye kim sahip olursa o, bilgiye sahip olmayanları her zaman yönetmiştir. Biz bilgiye sahip olduğumuz asırlarda dünyaya hakim olmuşuz. Şu ayrımı iyi yapmamız lazım, İslam medeniyetindeki bilgi, faydalı bilgidir. İnsanlığın faydasına oluşturulan bilgidir. O yüzden Peygamber Efendimiz sık sık şu duayı yapıyor, “Allah'ım senden faydalı ilim isterim.” Ya da “ Allah’ım faydasız bilgiden sana sığınırım.” Bugün bilgiyi insanların ruhi ve zihni gelişimini sağlamak için de kullanabilirsiniz, bomba yaparak, nükleer birtakım bombalar yaparak binlerce insanı yok etmek için de kullanabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

- Müslümanlar öldürülürken bu savaş değil miydi?

 Başkan Erbaş günümüzde dünyanın çeşitli yerlerinde savaşlar, çatımalar ve işgallerin yaşandığını belirterek, şöyle devam etti:

"Rusya Ukrayna'ya saldırdığı zaman dünyanın gözü açıldı, 'Ne oluyor, hangi asırda yaşıyoruz, bu asırda savaş olur mu?' Peki 1990'lı yıllarda Bosna'da 250 bin Müslüman öldürülürken, o kadar Müslümana kıyılırken bu savaş değil miydi? Irak'ta, Suriye'de yapılan mezalim, orada yüz binlerce insanın öldürülmesi, milyonlarcasının evlerinden barklarından uzaklaşmak zorunda kalması, buna sebep olanlar savaş değil miydi? Savaştı ama orada mağdur ve mazlum olanlar Müslümandı. Kendileri de zaten o kadar ikiyüzlü davranıyorlar ki, 'Avrupa'nın ortasında Ukrayna yok oluyor, neredesiniz ey dünya' diyorlar. Sanki öbür taraflarda olunca normalmiş, orada olunca anormalmiş gibi."

İslam medeniyetinin, insanların rengine, inancına bakmadan nerede mazlum ve mağdur varsa onlara sahip çıktığını, zalimin karşısında dik durduğunu vurgulayan Başkan Erbaş, "Öyle olmuş ki zalim Müslüman olsa da zalimin karşısına çıkmış, mazlum gayrimüslim de olsa da onu koruma altına almış. İslam dini yeryüzünde bu iyiliği, bu iyilik ruhunu yaygınlaştırmak için gönderilmiştir." şeklinde konuştu.

- Aydınlık geleceğimiz için kitaptan istifade etmeliyiz

Müslümanların kitapla, okumayla, öğrenmeyle sağlam bir ilişkisi olması gerektiğinin altını çizen Başkan Erbaş, “O zaman medeniyetimizin geçmiş asırlarda ki o yükselişini yakalayacağız. Gençler olarak istikbalde hem maddi hem manevi olarak en güçlü biz olacağız inşallah.” ifadelerini kullandı.  

Başkan Erbaş, TDV Kitap Kahve’nin hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak, “Gençlerimizin ruhunun beslenmesine, zihninin beslenmesine vesile eylesin ufkunun açılmasına vesile eylesin. Buradan hocalarımıza seslenmek istiyorum. Üniversite hocalarımız, idarecilerimiz, lise müdürlerimiz ve öğretmenlerimizden ricamız, çocukları, gençleri kitabevimize yönlendirsinler. Hatta kendileri birlikte gelsinler saatlerini burada geçirsinler. Kitap aydınlık demektir. Biz de aydınlık geleceğimiz için en çok kitaptan istifade etmeliyiz. Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırmalıyız.” diye konuştu.

Açılışa, Vali Gökmen Çiçek, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İl Müftüsü Sinan Kazancı ve TDV Mütevelli Heyeti 2. Başkanı İhsan Açık da katıldı.

- Engelsiz Kur’an Kursu açıldı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Afyonkarahisar’da engelli vatandaşlar için özel olarak oluşturulan Engelsiz Kur’an Kursunun açılışını gerçekleştirdi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, açılışta yaptığı konuşmada, “Bugün Engelsiz Kur’an Kursumuzu açıyoruz. Biz diyoruz ki önemli olan gönüllerde engel olmasın. Dolaysıyla vatandaşlarımızın her birine hem Kur’an kurslarımızda hem camilerimizde ibadetlerini yapabilecekleri, din eğitimini alabilecekleri mekanlar, ortamlar hazırlamaya çalışıyoruz. İşte burada Engelsiz Kur’an Kursumuz da bu amacımıza binaen yeri getirilmiş çok önemli bir mekandır. Hayırlı, uğurlu olsun. Burası aynı zamanda Erişilebilirlik Belgesi almış bir Kur’an kursumuzdur.” dedi.

Açılış kurdelesini protokol üyeleriyle kesen Başkan Erbaş, açılışın ardından, görme ve işitme engelli vatandaşlar için hazırlanan sınıfları gezdi, ardından kursun çok amaçlı salonunda hazırlanan programa katıldı.

Görme engelli kursiyer, Salim Ertekin’in Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, görme engelli kursiyerler Şükrü Tunç, Sabri Eğret ve Salim Ertek’in ilahi okudular.

Başkan Erbaş, burada yaptığı konuşmada, Diyanet İşleri Başkanlığının görme, işitme, zihinsel ve fiziksel engelli tüm vatandaşlarla ilgili çalışmalarının olduğunu ifade ederek, “Bundan 10 sene kadar önce. Bir yıl boyunca çalıştık. İslam dünyasında ilk defa işitme engellilere yönelik. Türk İşaret Dili Sözlüğü’nü çıkardık. İçinde 1000 kadar kavram ve kelime olan bu sözlükteki kelimeleri işitme engelli kardeşlerimize işaret diliyle nasıl anlatacağız? Bununla ilgili çalışmayı yaptık. Hatta 15 gün boyunca işitme engelli bir kardeşimizle kamera çekimi yaparak, işaret diliyle cennet, cehennem, iyilik, kötülük, sevap, günah nasıl anlatılır? Bütün bunların kamera çekimlerini yaptık ve internet ortamına da bunu yükledik.” dedi.

Başkan Erbaş, camilerde engelli vatandaşlar için özel düzenlemeler yaptıklarını hatırlatarak, “Fiziksel engelli kardeşlerimizin rahatça girip çıkmaları için camilerimizi uygun hale getirme noktasında mevcut camilerimizi iyileştirme, yeni yapılacak camilerimize de cami mimarisi standartları kılavuzumuza koyarak artık bunu bir gereklilik haline getirmeye çalıştık.” diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığının engelli vatandaşlara yönelik çalışmalarının daha da artacağı müjdesini veren Başkan Erbaş, “Çünkü siz bizim için çok önemlisiniz. Engelli kardeşlerimizin dini hayatları da bizi çok ilgilendiriyor. Hepimiz Rabbimizin huzurunda eşitiz. Dolayısıyla engelli kardeşlerimize de bu konuda hizmet etmekle yükümlüyüz. Bunun için işte bu içinde bulunmuş olduğumuz Kur’an kursu ne büyük bir kazanım. Maddi, manevi katkısı olan herkesten Allah razı olsun. Biz sizlerle ilgili bundan sonra daha güzel neler yapabiliriz hep bunun müzakeresini yapacağız. Bunun istişaresini yapacağız. Bununla ilgili stratejiler geliştireceğiz.” ifadelerini kullandı. 

- Kursiyer Kübra Saltık duygularını ifade etti

Başkan Erbaş’ın konuşmasının ardından kursiyerlerden yüzme ve koşuda Türkiye dereceleri olan görme engelli Kübra Saltık, kurstaki tüm kursiyerler adına bir konuşma yaptı.

Saltık, konuşmasında şunları söyledi:

“İsmim Kübra Saltık, yüzde 90 görme engelliyim. Retinamın arkasında olan bir rahatsızlığım var, stargardt hastalığı. 3 yıldır Kur'an kursumuza geldik. Görme engelli arkadaşlarımızla braille alfabe öğrendik. Az gördüğüm için ekranım var, materyalim var. Onunla birlikte tek tek harfleri büyüterek okuyorum. Belki benim için günde 2-3 sayfa oluyor ama çok şükür, elhamdülillah hatim yaptım. Rabbim, devletimize, milletimize zeval vermesin. Yasada pozitif ayrımcılığımız var biz burada pozitif ayrımcılığı kat be kat görüyoruz Sayın Başkanım. Bunu nasip eden Rabbime şükürler olsun. Hanife Hocama, İsmail Hocama, Sayın Müftüme arkadaşlarımın sözcüsü olarak hepsinin adına çok teşekkür ederim. Biz burada işaret dili hocalarımız işareti dili ile işitme engelli çocuklarımıza, gençlerimize. Görme engelliler ile otizmlilerimize her daldan engelli grubumuza hitap ediyor. Burası bizim evimiz, ailemiz gibi, güvendeyiz. Tatlı dilleri, güler yüzleri yeter. Biz burada girmiş olduğunuz kapıdaki boşluk alanda gelip alıştırmalar yapıyoruz, Kötü bir yerde değiliz bunu biliyoruz, Allah’ın evindeyiz. Biz sizden memnunuz, Allah da sizden memnun olsun inşallah.”

- Engelsiz Kur’an Kursu

Programda Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Yümnü, İl Müftüsü Sinan Kazancı’ya Engelsiz Kur’an Kursu için “Erişilebilirlik Belgesi”ni takdim etti.

Erkek, kadın ve 4-6 yaş olmak üzere 3 ayrı kurstan oluşan Engelsiz Kur’an Kursu’nda, işitme, görme, bedensel, hafif zihinsel, ortopedik engelli, down sendromlu ve otizmli bireylere yönelik eğitim verilmekte.

Engelli gruplarının her birine yönelik ayrı ayrı sınıflar, sosyal etkinlik alanları, konferans salonu, kütüphane gibi geniş bir alana sahip olan kursta, ayrıca engelli bireyler ve ailelerine yönelik manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetleri de yürütülmekte, hem yüz yüze hem de çevrimiçi cami engelli buluşması programları yapılmakta.

Editör: Mehmet Çalışkan