Gittiği il programlarında üniversiteli gençlerle bir araya gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Erzurum Atatürk Üniversi öğrencilerine “İslam’ın Rehberliğinde Bilgiden Bilince” konulu bir konferans verdi.

Erbaş din akıl ilişkisine dikkati çektiği konuşmasında şunları dile getirdi:

Son iki asırdır dünyanın her alanında köklü değişikliklerin yaşandığına dikkati çeken Başkan Erbaş, şunları söyledi:

“18. yüzyıldan itibaren, batı merkezli bir yaklaşımla, özellikle bilgi alanında Yaratıcıyı ve aşkın boyutu öteleyen parçacı bir yönelim öne çıkmış ve bu yaklaşım, dünyanın her yerini az veya çok etkilemiştir. Bugün, küresel olarak yaşanan birçok sorun ve krizin temelinde, işte Batı merkezli gelişen bu bilim anlayışının insana, evrene ve hayata bakışındaki bencillik ve insanın Allah’la ilişkisi bağlamında oluşturduğu marazi ve paradoksal yaklaşım vardır. Özellikle, Allah, varlık, âlem ve bilgi arasındaki vazgeçilemez bağ kopartılınca insanlık derin bir anlam ve vahim bir ahlak krizine düçar olmuştur. Söz konusu bütünlük dağılınca akıl-vahiy, din-bilim arasındaki denge de bozulmuştur. Din adına aklı öteleyenler de, akılcılık adına inancı öteleyenler de hakikate aynı şekilde zarar vermişlerdir. İslam ilim geleneğinde vahiy ve akıl, hüküm ve hikmet, ahlak ve irfan birbirinden ayrılmamıştır. Bu durum, yaratılışın bütünlüğü ve tevhidin gereği olarak görülmüştür.”

Başkan Erbaş, bilgi çağında doğru bilgiye ulaşmanın bir sorun haline geldiğine işaret ederek, “İçinde yaşadığımız bilgi çağında bilgiye ulaşmak oldukça kolaylaşmakla beraber, doğru bilgiye ulaşmak alabildiğine zorlaşmaktadır. Enformasyon çağında bilginin ve hakikatin alabildiğine manipülasyona maruz kaldığına şahit oluyoruz. Biz doğru bilginin sahih bilginin peşinden koşacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Mehmet Çalışkan