Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ‘Diyanet Akademisi Ankara Rıfat Börekçi Dini İhtisas Merkezi Yabanci Dil, Dini Musiki ile Seyir ve Sahne Sanatları Kursiyerlerinin Mezuniyet Töreni’ne katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda, seyir ve sahne sanatlarından mezun olan kursiyerler tiyatro oyunları sergilerken, dini musiki kursiyerleri ise Türk tasavvuf musikilerinden oluşan bir konser verdi.

Törende konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Dini Musiki Kursu’nun ilk defa 2013 yılında başladığını ve bugün beşinci mezunların verildiğini hatırlatarak, “100’ü aşkın arkadaşımız Türk dini musikisinde artık ehil olmuşlar. Hem kendi illerinde hem de başka illerde görev alarak dini musikiyi usulüne uygun bir şekilde uygulama konusunda büyük bir gayretin içerisindedir.” dedi.

Türk dini musikisinin camiden doğup ve yayıldığını belirten Başkan Erbaş, “Bugün o kadar çok ihtiyacımız var ki musikiyi en güzel bir şekilde öğrenip, onun eğitimini alıp, minarelerimizden ezanları en güzel bir şekilde okuyan hocalarımıza, camilerimizde Kur’an-ı Kerim’i en güzel bir şekilde okuyan hocalarımıza, yüzlerce, binlerce emek verilerek bestelenmiş güzel eserleri, ilahileri en güzel bir şekilde okuyan hocalarımıza ihtiyacımız var.” diye konuştu.

Başkan Erbaş, Ankara’nın İstanbul gibi dini musiki alanında ve diğer sanat alanlarında ileri noktalarda çalışmalar yapan bir şehir olmaya başladığını ifade ederek, “Sahne sanatları ile ilgili yapmış olduğumuz eğitim bir ilktir. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde kurmuş olduğumuz İslam Sanatları Daire Başkanlığının himayesinde bu eğitimler, diyanet akademisi eğitim merkezlerinde verilmekte ve bundan sonra da verilmeye devam edecektir inşallah.” ifadelerini kullandı.

“Bizim amacımız kabiliyetleri ortaya çıkarmak”

“Sanat bizim medeniyetimizin en önemli unsurlarından birisidir” diyen Başkan Erbaş, “Allah-u Teâlâ her yarattığı kulunun gönlünde, kalbinde bir sanat kabiliyeti yaratmıştır. O kullardan bir kısmı sesiyle, bir kısmı davranışlarıyla, bir kısmı resim yaparak farklı alanlarda, farklı sanat dallarında kabiliyetlerini gösterirler. Bizim amacımız Allah-u Teâlâ’nın zaten yaratmış olduğu o kabiliyetleri ortaya çıkarmak ve milletimizin istifade etmesini sağlamak.” şeklinde konuştu.

Başkan Erbaş, konuşmasının sonunda emeği geçen hocalara teşekkür ederek, bundan sonraki eğitimlerinde artarak devam edeceğini söyledi.

Törene, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç, Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi, Dini Yayınlar Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kurt, Dış İlişkiler Genel Müdürü Mahmut Özdemir, Strateji Geliştirme Başkanı Hasan Güçlü, Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti 2. Başkanı İhsan Açık, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan ve Ankara İl Müftüsü Hasan Çınar katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan