Ankara’da "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Yılı Faaliyet Planı Tanıtım Toplantısı" gerçekleştirildi.

75. Yıl Huzurevi’nde gerçekleştirilen programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş,  Diyanet İşleri Başkanlığının bireysel ve toplumsal sorunların çözümü kapsamında manevi danışmanlık ve dini rehberlik hizmetleriyle önemli çalışmalar yaptığını ifade ederek, “Cami içi hizmetlerinin yanı sıra, sosyal ve kültürel içerikli din hizmetleriyle de birlik, beraberlik ve dayanışma duygularının güçlendirmesi yolunda çaba harcamaktadır. Çağımızın getirdiği riskler ve sorunlar karşısında fertlerin ve ailenin, manevi destekle güçlendirilmesi alanında hizmetler üretmektedir.” dedi.

Din hizmetleri ve manevi danışmanlık hizmetlerindeki yaklaşımlarını dile getiren Başkan Erbaş, “Başkanlığımızca sunulan din hizmetleri ve manevi danışmanlık hizmetlerinde hareket noktası, yaş ve cinsiyet farkı gözetilmeksizin ailenin tüm fertlerinin saygınlığı ve dokunulmazlığıdır. Birbirinin haklarına saygı duyan fertlerin oluşturacağı toplumun, bir milletin istikbalinin güvenle inşa edilmesine büyük katkı sağlayacağı muhakkaktır. Bu sebeple Başkanlığımız, toplumsal huzur ve refahın gelişmesine katkı sağlamak, dinimizin adaleti, merhameti tesis eden ilkeleriyle toplumumuzu güçlendirmek amacıyla hizmet yelpazesini her geçen gün daha da genişletmektedir.” diye konuştu.

“Merhamet ve adaletin egemen olduğu bir hayatın inşası hedeflenmektedir”

Başkan Erbaş, Başkanlık olarak bir taraftan cami içi din hizmetlerinde ahlâkî değerlere yönelik vurgu yaptıklarını, diğer taraftan ise cami dışı din hizmetlerinde bu değerleri hayatın içinde güçlendirmeyi hedeflediklerini belirterek, şunları söyledi:

“Kur’an kurslarımızda çocuklarımızdan yaşlılarımıza kadar ki biz onun adını “İhtiyaç Odaklı Kur’an Kursları” verdik. Kadınlarımızla ilgili açmış olduğumuz Kur’an kurslarında salgın öncesi sayımız, 1 milyon 170 bine ulaştı. O Kur’an kurslarımızı kadınlarımız için sadece Kur’an-Kerim, temel dini bilgiler öğrenme yerleri olarak değil, aynı zamanda bir rehabilitasyon merkezi olarak kabul ediyorum. Çünkü çoğu İlahiyat mezunu Kur’an kursu öğreticilerimiz, onların dertlerini de dinliyorlar. Bir problemleri var mı, aile de yaşadıkları bir problem olmuş mu? 

Her il ve ilçemizde müftülüklerimiz bünyesinde Aile ve Dini Rehberlik Büro ve Merkezlerimizde, kadın-erkek, çocuk-genç-yaşlı ailenin tüm fertlerine yönelik manevi danışmanlık ve dini rehberlik hizmeti sunulmaktadır. Böylece toplumsal bilinç düzeyi ile farkındalıkların artmasına katkı sağlanmakta, şiddetin ve hak ihlallerinin olmadığı, merhamet ve adaletin egemen olduğu bir hayatın inşası hedeflenmektedir. Yaptığımız bu ve benzeri faaliyetlerle ailede ihsan, adalet ve hakkaniyet duygularının gelişimine katkıda bulunulmakta, başta kadın ve çocuklar olmak üzere her bir vatandaşımızın değerli olduğu bilinci yerleştirilmeye çalışılmaktadır.”

“İslam’a göre insan saygın ve onurlu bir varlıktır”

İslam'a göre ırkı, yaşı, dili, cinsiyeti, dini, mezhebi, meşrebi ne olursa olsun insanın saygın ve onurlu bir varlık olduğuna dikkat çeken Başkan Erbaş, “Canı, aklı, inancı, malı ve nesli dokunulmazdır. Başkanlığımız, kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair çalışmalarını bu yaklaşımla sürdürmektedir. Bu kapsamda, şiddetin önlenmesi konusunda toplumu bilinçlendirmek üzere hutbeler okunması, vaazlar verilmesi ve eğitim programları düzenlenmesi Diyanet İşleri Başkanlığının sorumluluğu altındadır. Ayrıca şiddete uğrayan kadınların başvurabilecekleri, rehberlik ve danışmanlık hizmeti alabilecekleri merkezlerin tanıtımı ile kadına karşı şiddeti önlemeye yönelik eğitim faaliyetleri, Başkanlığımızın diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği halinde yürüttüğü çalışmalar arasındadır.” şeklinde konuştu.

2021 yılında kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yapılanlar

Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı” (2021-2025) çerçevesinde farkındalık oluşturmakla sorumlu paydaş kurumlar arasında yer aldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede farkındalık çalışmaları, Başkanlığımız gündeminde hutbe, vaaz ve sosyal ve kültürel içerikli faaliyetlerimiz ile hizmet içi eğitim dersleri, Aile ve Dinî Rehberlik Büroları faaliyet ve başvuruları, basılı ve görsel yayınlar, TV-radyo programları ve projeler şeklinde yer almaktadır.

Bu bağlamda 2021 yılında; illerimizde “Şiddet İnsan Onuruyla Bağdaşmaz” konulu panel, Cuma vaazı, fabrika ve kahvehane sohbetlerini içeren farkındalık eğitimleri gerçekleştirilmiştir. “Pandemi Sürecinde Aile Eğitimleri Projesi” kapsamında, 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” dolayısıyla 22-30 Kasım 2021 tarihleri arasında 81 ilimizde müftülüklerimizin sosyal medya hesaplarından halkımıza yönelik “Şiddet İnsan Onuru ile Bağdaşmaz” konulu konferanslar düzenledik. Yine 19 Kasım 2021 tarihinde “Şiddet İnsan Onuruyla Asla Bağdaşmaz” konulu hutbe, 81 ilimizin 90 bin camisinde okundu. İlgili kurumlarımızla beraber, er-erbaş, polis ve bekçi adayları ile infaz korumu memurlarına yönelik “Aile İçi Şiddetin Önlenmesinde Dinî Referanslar” konulu seminerler düzenlenmiştir. “Huzurlu Aile, Güçlü Toplum, Güvenli Gelecek” Projesi kapsamında uygulanmakta olan “Evliliğe İlk Adım” seminerlerine “Yuvamız Merhamet Ocağı Olsun” derslerine yirmi bine yakın vatandaşımız katılmıştır.”

‘İş Birliği Protokolü’ çerçevesinde Diyanet’in yapacağı faaliyetler

Başkan Erbaş, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Yılı Faaliyet Planı kapsamında imzalayacakları ‘İş Birliği Protokolü’ çerçevesinde; Başkanlık olarak yapacaklarını aktararak şunları söyledi:

“Kadın konukevlerinde şiddet mağdurlarına yönelik manevi destek ve dini rehberlik hizmetlerinin etkinliği artırılacaktır. Din görevlilerimize yönelik eğitimler/seminerler düzenlenecektir. Başkanlığımızın üçer aylık vaaz ve hutbe planlamalarında Ulusal Eylem Planı kapsamında yer alan konulara yer verilecektir. Aile ve Dini Rehberlik Büroları/Merkezleri aracılığıyla farkındalık artırma faaliyetleri sürdürülecektir. Bu kapsamda; Nişanlı ve evli çiftlere yönelik “Evliliğe İlk Adım Seminerleri”, “Baba Okulu Seminerleri”, İhtiyaca göre ilgili kurumlarımızla işbirliği içerisinde kamudaki farklı unvan ve kadrolara yönelik “Aile İçi Şiddetin Önlenmesinde Dinî Referanslar Seminerleri”, “Ailenin Korunması ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesinde Toplumsal Farkındalığın Sağlanması” projesi kapsamında il ve ilçelerimizde paneller, kahvehane sohbetleri, fabrika ziyaretleri, Cuma vaazları yapılacaktır. Başta Diyanet TV’miz ve Diyanet Radyolarımız olmak üzere tüm yayınlarımızda konu ile ilgili bilgilendirici yayınlar yapmaya gayret ediyoruz.

Bu bağlamda şiddetin her türlüsünün önlenmesi hususunda toplumsal farkındalık ve duyarlılığı artırmak, cami ve cami dışı mekânlarda vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek, kısaca yüce dinimizin adalet ve merhamet ilkelerini ve sevgili Peygamberimizin örnek hayatını toplumun tüm katmanlarına ulaştırmak öncelikli hedeflerimiz arasındadır.”

“Hiç kimse, bir başkasının canına, malına ve kişilik haklarına kast edemez”

Hazreti Peygamberin, “Müslüman diğer insanların elinden ve dilinden emin emniyette olduğu kimsedir.” diye Müslümanı tarif ettiğini hatırlatan Başkan Erbaş, “Biz de istiyoruz ki her Müslüman kendini böyle tarif etsin. O zaman kimin elinden şiddet ortaya çıkar ki herkes birbirinden emin olur. Hiç kimse, bir başkasının canına, malına ve kişilik haklarına kast edemez. Şerefini ve onurunu zedeleyecek davranışlarda bulunamaz. Şiddete yeltenmek bir yana, gönül kırmaktan ve karıncayı dahi incitmekten sakınan bir medeniyetin mirasçısı olduğumuzu her daim hatırımızda tutarak bu konuda toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğimizi huzurlarınızda tekrar ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Başkan Erbaş sözlerinin her türlü şiddetin son bulması ve iş birliği protokolünün hayırlara vesile olması temennisiyle tamamladı.

Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Yılı Faaliyet Planı kapsamında ‘İş Birliği Protokolü’ imzaladı.

Editör: Mehmet Çalışkan