Üsküdar'da yapımı tamamlanan Şehriban Hatun Camii ve Kur'an Kursu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katıldığı törenle ibadete açıldı.

Açılışı yapılan Şehriban Hatun Camii'nde cuma hutbesi irad eden Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, aile kurumunun öneminde dikkat çekerek, "Aile olmak, aynı duygu ve düşünce dünyasında buluşmaktır. Allah'ın rızası doğrultusunda bir ömrü paylaşmaktır. Sadece bu dünyada değil ahirette de bir arada olacağı bilinciyle yaşamaktır." dedi.

Başkan Erbaş, toplumun en değerli unsurunun sağlıklı ailelere sahip olmak olduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti: 

"Toplumun en değerli unsuru sağlıklı ailelere sahip olmaktır. Sağlıklı bir ailenin sahip olması gereken özelliği ise içinde huzurun ve merhametin mevcut olmasıdır. Okuduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: 'İçinizden kendileri ile huzura kavuşacağınız eşler yaratıp aranızda muhabbet ve rahmet var etmesi, O’nun varlığının delillerindendir. Bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.' Okuduğum hadis-i şerifte ise Rahmet Elçisi (s.a.s) şöyle buyurmaktadır: 'Merhamet edene Rahman da merhamet eder. Siz yerdekilere merhamet edin ki göktekiler de size merhamet etsin.

"Aile, insanoğlunun ruhuna huzur, sükûnet ve şifa veren bir nimettir"

Yüce Allah, varlıkların en kıymetlisi olan insanoğlunu dünya hayatında yalnız bırakmamış, ona aile olmayı lütfetmiştir. Aile, insanoğlunun ruhuna huzur, sükûnet ve şifa veren bir nimettir. Yüce Rabbimizin rahmeti ile korunan; sevgi, şefkat ve merhametle güzelleşen bir kurumdur. Kadının erkeğe, erkeğin kadına hasılı bütün aile fertlerinin birbirine emanet edildiği sıcak bir yuvadır. Aile, toplumun çekirdeği ve özüdür. Bunun içindir ki aile kurmak, aynı zamanda bir toplum inşa etmektir."

Aile olmanın aynı duygu ve düşünce dünyasında buluşmak olduğuna işaret eden Erbaş, "Aile kurmak kadar aile olmak da önemlidir. Aile olmak, aynı duygu ve düşünce dünyasında buluşmaktır. Allah’ın rızası doğrultusunda bir ömrü paylaşmaktır. Sadece bu dünyada değil ahirette de bir arada olacağı bilinciyle yaşamaktır." ifadelerine yer verdi.

Merhametin, aileyi ayakta tutan temel değerlerden birisi olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aile olmak, aileyi ayakta tutan değerlere sımsıkı sarılmaktır. Aileyi ayakta tutan değerlerin başında ise merhamet gelmektedir. Rabbimizin 'Rahman' isminin tecellisi olan merhamet; yaratılanı Yaratan'dan dolayı sevmektir. Merhamet, hiçbir canı incitmemek ve hiç kimseden incinmemektir. Merhamet paylaşmaktır, affetmektir ve hoş görmektir. Merhamet yufka yürekli olmak, sevgi diliyle konuşmaktır.

Günümüzde yüreklerimizi ve vicdanlarımızı merhametle eğitmeye ne kadar da muhtacız! Peygamber Efendimiz'in (s.a.s.) şu tavsiyesine kulak vermeye her zamankinden daha çok ihtiyacımız var: 'Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en hayırlı olandır. İçinizde ailesine karşı en hayırlı olan da benim.' 

Herkesi, aileden başlayarak topluma yayılan merhamet medeniyetini yeniden inşa etmeye davet eden Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Üsküdar Şehriban Hatun Camii'nde irad ettiği cuma hutbesini şu tavsiyelerle tamamladı:

"Allah’ın emri, Peygamberimizin sünneti üzere kurduğumuz yuvalarımızı huzurla buluşturmak, aile olmak ve aile kalmak için gayret gösterelim. Sevgiyle mayalanan aile ocağımızda gönül dilini, nezaketi ve adaleti hakim kılalım. Ailemizin her bir ferdinin, özellikle çocuklarımızın ve yaşlılarımızın merhamet pınarından kana kana içmesine vesile olalım. Hanemiz, merhamet rehberimiz Allah Resulü’nün aile saadetinden izler taşısın. Hep birlikte aileden başlayıp topluma yayılan merhamet medeniyetini yeniden inşa edelim.

Bugün Cenab-ı Hakk'ın lütuf ve ihsanı, müminlerin gayretleri ile inşası tamamlanan Üsküdar Şehriban Hatun Camii’nde Rabbimize şükrümüzü arz ediyoruz. Bu ulu mabedde birlikte saf tutuyor, huşu içinde ibadet etmenin huzurunu yaşıyoruz. Bünyesindeki Kur’an Kursumuzda nice körpe dimağların, genç beyinlerin Kur’an’ın nuruyla aydınlanacağı umuduyla coşuyoruz.

"Camilerimiz, aziz milletimizin ve Ümmet-i Muhammed’in en huzurlu ve en güvenli yuvalarıdır"

Tevhid ve vahdetin sembolü, şehirlerimizin kalbi, hayatımızın merkezi olan camilerimiz, aziz milletimizin ve Ümmet-i Muhammed’in en huzurlu ve en güvenli yuvalarıdır. Camilerimiz Yüce Allah’a kulluğumuzun, birlik ve beraberlik ruhumuzun, medeniyet tasavvurumuzun nişanesidir. Camilerimiz akl-ı selimin, sağduyunun merkezidir. Camilerimiz kalb-i selimin, nefsimizi her türlü kötü duygu ve düşünceden arındırmanın yeridir. Camilerimiz zevk-i selimin, İslam sanatının şaheserlerinin adresidir. Camilerimiz aynı zamanda müminleri dünya ve ahiret mutluluğuna ulaştıracak ilim ve hikmet pınarlarıdır. Yavrularımızın dimağlarına, gönül dünyalarına Allah ve Peygamber sevgisinin, güzel ahlakın aşılandığı irfan mektepleridir. Allah’a hamd-ü senalar olsun ki Üsküdar Şehriban Hatun Camiimiz ve Kur’an Kursumuz da her yönüyle bunun güzel örneklerinden biri oldu.

Şimdi bize düşen, camilerimizi hayatımızın merkezine almaktır. Camilerimizin ifade ettiği anlam ve değeri nesillerimize aktarmaktır. Kadını erkeğiyle, çocuğu, genci ve yaşlısıyla gönüllerimizi camilere bağlamak, camilerimizi imar ve ihya etmektir. Ve nihayet Yüce Rabbimizin şu müjdesine mazhar olmaktır: 'Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.'"

Editör: Mehmet Çalışkan