Balkanlarda çeşitli temaslarda bulunan Diyanet İşleri başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve Diyanet heyeti, Karadağ’a minarelerden yankılanan tekbir sesleriyle karşılandı.

Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafiz Osman Şahin'in okuduğu Kur'an- Kerim'n ardından Karadağ İslam Birliği Başkanı Rİfat Feyziç bir konuşma yaptı.

Ardından söz alan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş karşılama törenindeki konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Karadağ'ın Reisu’l-Uleması, çok kıymetli Rıfat Feyziç hocamız ve çok değerli Müslüman kardeşlerim. Hepinizi en kalbi hürmet ve muhabbetlerimle selamlıyorum. 

Rabbimize ne kadar hamd etsek, şükretsek azdır ki, evlad-ı fatihan diyarında kardeşlerimizle bizleri buluşturdu, sizlerle bir arada olduk elhamdülillah.”

Bir şehrin Müslüman bir şehir olmasının en önemli alametifarikası camilerdir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını getirdiğini belirten Başkan Erbaş, “Saat on gibi Kosova'nın ipek şehrinden yola çıktık ve şimdi buradayız, Karadağ'dayız. Yolda gelirken camileri ve minareleri görünce duyduğum mutluluğu kelimelerle ifade edemem. Bir şehrin bir beldenin Müslüman bir şehir olmasının en önemli alametifarikasi camilerdir, minareleridir.” dedi.

Prof. Erbaş, Karadağ’da yüzün üzerinde cami bulunmasını önemine işaret ederek, “Karadağ'da yüzün üzerinde caminin bulunuyor olması hakikaten bizim ve istikbalimiz için çok önemli. Ama yeni ihtiyaçlar doğuyor. Yeni mahalleler kuruluyor yeni camii olmayan köyler. Biz Türkiye olarak bu konuda elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. Camii bulunmayan yerlere cami yapma noktasında İslam Birliği Başkanlığımızla birlikte işbirliği halinde elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.” diye konuştu.

Karadağ’daki ihtiyaçların en kısa sürede belirleneceğini belirten Başkan Erbaş, “İnşallah bugün akşama kadar Karadağ'ın çeşitli şehirlerinde, bu minval üzere Reisul Ulema ile güzel çalışmalar yapacağız. İhtiyaçlarımız nedir? Cami, medrese, Kur'an Kursu. Bu konuda Müslümanların ihtiyaçları nelerdir, onları tespit edip önümüzdeki süreçte neler yapabiliriz bunun müzakeresini inşallah baş başa görüşeceğiz.” dedi.

Başkan Erbaş konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Sizlerden her birinizin ismini duyduğunda tanıdığını tahmin ettiğim Mehmet Akif Ersoy’un babası Tahir Efendi, hemen şurada İpek şehrinde doğmuş, büyümüş ve oradan da İstanbul'a göç etmiştir. İpekli Tahir Efendi'nin oğlu Mehmet Akif Ersoy diyor ki;

Rûhumun senden İlâhî şudur ancak emeli:

Değmesin ma’bedimin göğsüne nâ-mahrem eli;

Bu ezanlar -ki şehâdetleri dînin temeli-

Ebedî, yurdumun üstünde benim inlemeli.

Duamız odur ki, inşallah bu topraklarda ebediyyen şehadetleri dinin temeli olan ezanlarımız, minarelerden yükselmeye devam eder. Biz, Müslümanlar olarak bunun için çalışmamız ve gençlerimizi, çocuklarımızı bu ruhla yetiştirmemiz gerekiyor.”
 

Karadağ temaslarında Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'a, Başkan Yardımcısı Osman Tıraşçı, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafiz Osman Şahin, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mustafa Irmaklı ile başkanlıktan üst düzey yöneticiler eşlik etti.

Editör: Mehmet Çalışkan