Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, camilerin evlerden sonra en çok bulunulan mekanlar olması gerektiğini belirterek, "Sadece namaz vakitlerinde çok az bir cemaatin girip çıktığı yerler olmasın camilerimiz; dolsun taşsın, çocuk sesleriyle şenlensin, bunu istiyoruz." dedi.

Erbaş, Bingöl temasları kapsamında kentte yapımı tamamlanan İl Müftülüğü yeni hizmet binası, 8 cami, biri 4-6 yaş grubu olmak üzere 2 Kur'an kursu binasının açılışı dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.

İl Müftülüğü binasının yanında gerçekleştirilen törende konuşan Başkan Erbaş, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Temel'in gece Bingöl'de hayatını kaybetmesine ilişkin, Temel'in son olarak dün akşam kentte kanaat önderleriyle yaptıkları toplantıda Asr Suresi'ni okuduğunu belirterek, Allah'tan rahmet diledi.

"Camilerimiz dolsun, çocuk sesleriyle şenlensin istiyoruz"

Erbaş, camilerin hem ibadet edilen hem de gençlerin, çocukların, insanların İslam'ı öğrendiği mekanlar olduğunu aktardı.

Vatandaşların camileri daha çok doldurmasını istediklerini ifade eden Erbaş, şunları söyledi:

"Camiler Peygamber Efendimizin ifadesiyle şehirlerin süsüdür, şehirlerin en mübarek mekanlarıdır. Camilerde bulunduğumuz süre içerisinde, ister namaz kılalım ister Kur'an okuyalım ister hocamızın yapmış olduğu cami derslerini dinleyelim, bizim için her anı ibadetle geçen zamanlardır. Bunu değerlendirmemiz lazım. Camilerimiz evlerimizden sonra en çok bulunduğumuz mekanlar olmalı. Sadece namaz vakitlerinde çok az bir cemaatin girip çıktığı yerler olmasın camilerimiz, dolsun taşsın, çocuk sesleriyle şenlensin, bunu istiyoruz."

"Camilerimiz bizim için en büyük hazinedir, zenginliktir"

İki hafta önce Azerbaycan Karabağ'a yaptığı ziyareti anımsatan Prof. Dr. Erbaş, şöyle devam etti:

"90 bin camimiz var. Bu çok büyük bir zenginlik, milletimizin en büyük zenginliklerinden birisi. O minarelerin ve ezanların yükseldiği camilerimiz bizim için en büyük hazinedir, zenginliktir. Karabağ 30 yıla yakın ezan seslerinden mahrum kaldı. Camiler kapalı kaldı, yıkıldı. Düşman eliyle görmedik zulüm kalmadı o bölgelerde. Köyler tamamen boşalmış, camileri ıssız. Çoğunu yıkmışlar, domuz ahırı yapmışlar. Rabbimiz kimseyi vatansız bırakmasın. Vatansızlık, vatanın düşman tarafından işgali, yeryüzünde Müslüman için en büyük zulümlerden, tehlikelerden birisidir. Bugün şurada şu merasimi rahatlıkla yapabiliyorsak, köylerimizi, beldelerimizi daha rahat dolaşabiliyorsak buna şükretmemiz lazım. Bunun için alnımızın secdeden kalkmaması lazım. Şükrü, dua etmemizi gerektiren güzellikler bunlar."

İstiklal Marşı'ndan bir bölüm okuyan Erbaş, iki dedesinin Sarıkamış'ta gazi olduğunu anlattı.

Erbaş, 4-6 yaş Kur'an kursu açılışını yapacaklarını da ifade ederek, kazanımların en büyüğünün 4-6 yaş grubu olduğunu aktardı.

Bu yaş grubundaki çocuklara temel dini bilgileri, Allah, peygamber, Kur'an sevgisini, büyüklere saygı, küçüklere sevgiyi, dürüstlüğü, evrensel değerleri öğrettiklerini dile getiren Erbaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çocuk 7 yaşından önce bu özelliklerle, bu değerleri bilerek yetiştiğinde, büyüdüğünde, genç olduğunda korkmayın artık ondan. Karakter oluşuyor çünkü. Bu yüzden diyorum ki değerli kardeşlerim; her mahallemizde bir 4-6 yaş sınıfı açma projemiz var. Sizlerden bu konuda destek istiyoruz. Bütün hocalarımıza talimat verdik, diyoruz ki her hocamız kendi mahallesinde bir 4-6 yaş Kur'an kursu sınıfı açsın. Valiliklerimizden, belediye başkanlarımızdan, tüm yetkililerimizden Allah razı olsun. 300 bin, 500 bin çocuğumuza hitap edecek kurslar, sınıflar açarsak, bu bizim için en büyük kazanım olacak. Kur'an kurslarımızın olmadığı semtler var. İnşallah hep birlikte o semtlerde de Kur'an kursları açalım."

Törene Vali Kadir Ekinci, Belediye Başkan Vekili Sait Kolak, İl Emniyet Müdürü Ali Canbolat, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Gökhan Şahin, kurum temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan