İstanbul'da basın ve medya temsilcileriyle sabah kahvaltısı programında bir araya gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, bir gazetecinin yapılan bir ankette Diyanet'e yönelik güveninin az çıktığını buna karşılık düşüncelerini sorması üzerine gerçekleri paylaştı.

Deizim ve ateizm konularına yönelik veriler paylaşan Erbaş, bu alandaki sorulardan alınan sonuçların yüzdeye bile giremeyecek derecede az olduğunu ifade etti.

Başkan Erbaş şunları söyledi:

- Verilen rakamlar doğru değil

Ateizim konusu çok eskiden beri gündemde ve kendileri kendi çaplarında propaganda yapan bir kurumdur. Dernekleri de var. Bununla mücadele, doğru dini bilgiyi sünnet çizgisinden anlatmaktan geliyor. Ne kadar çocuğumuza ulaşabilirsek onları bu ateizmden uzak tutmuş oluruz. Netice itibarıyla insanların özgürlükleri vardır. Özgürlük alanlarına girmek mümkün değil. Biz vazifemizi yaparız gerisini Allah'a bırakırız. Verilen rakamlarının doğru olmadığını söylemek isterim. Deizim konusu gündemimize getirildiğinde bir kanala çıkmıştım ve şöyle söylemiştim.

- Deizmi tarif etmiştim

Ben hiçbir imam hatip talebesinin hiçbir Müslüman'ın Peygamber'i inkar eden bir teoriye tenezzül edeceği kanaatinde değilim demiştim. Onların ifadesine göre hiçbir şeye karışmayan bir Tanrı, hiçbir işe karışmayan bir Tanrı. Allah demek istemiyorum özellikle. Ve peygamderi devreden çıkaran bir anlayış. Bu tarifin ardından hangi Müslüman böyle bir anlayışa meyledebilir demiştim.

- 6 Ay kadar önce araştırma yapıldı

Hemen ondan sonra Diyanet olarak, hocalarımızla 3 günlük çalışma yaptık. Atezim, deizm, ve agnostisizm konusunda. Bundan 6 ay kadar önce yaptırdığımız araştırmada "deist misin?" sorusuna cevap, orana bile girmedi. Bu sizin verdiğiniz çalışmaları kimler yapıyor bilmiyorum. Sayıları artsın diye yapılan ankatler var, onlarla karıştırmamak lazım. Diyanet olarak yayınlarımızla çalışmalarımızla gayretlerimize devam ediyruz.

Diyanet'e yönelik anket sonuçlarının çarpıtma ve algıya yönelik olduğunun altını çizen Erbaş, paylaşılan sonuçların doğru olmadığını, öyle istedikleri için bu tür sonuçlar paylaşarak algı oluşturulduğunu ifade etti.

Erbaş şunları söyledi:

- Diyanet İşleri Başkanlığı'na güven son derece iyi

Anket konusuna gelince bizim de yaptırdığımız anketler var.  Dini hayat araştırması başlığı altında yaptırdığımız her ankette sonuçlar yüksek çıkıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'na güven son derece iyi durumdadır. Bu rakamların çok üzerindedir.

- Katılımcıların verdiği cevaplar

Din görevlilerin saygın ahlaklı güvenli ve yeterli bilgiye sahip mi sorusuna; katılımcıların yüzde 79,8'i katıldıklarını belirtirken yğzde 13'ü çekimser, yüzde 6'sı ise katılmamaktadır.

Yaptırdığımız araştırmada din görevlileri yeterli bilgiye sahip mi sorusuna yüzde 70 katılımcı evet diyor.  Yani yüksek rakamlar var. Biz zmanlar yüzde 10'ların altına düşen anketler yapıldı ve bunların bilinçli olarak yapıldığı kanaatindeyim.

Editör: Mehmet Çalışkan