Abur cubur reklamına yasak!

Ticaret Bakanlığının çocuklara yönelik reklamlarda yaptığı yeni düzenlemeye göre, çocuklar için program hazırlanan her türlü mecrada, Sağlık Bakanlığının hazırladığı gıda ve içecekler listesinin kırmızı kategorisinde yer alan ürünlerin (çikolata, şeker, gofret, enerji barı, kek, tatlı bisküvi, meyveli pay, çikolata kaplı bisküvi, cips, gevrek çerezler, meyve suları, enerji içecekleri, tatlandırıcılı tüm içeceklerle yenilebilir buzlar) reklamı yapılmayacak. Aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıdaların satışını artırmak amacıyla ürünle birlikte çocukların ilgi alanlarına ve beğenilerine yönelik hediyeler verilemeyecek.

Düzenleme, üreticilerin uyum sağlayabilmeleri için 30 Haziran 2019'da yürürlüğe girecek. Düzenlemeye uymayanlara Reklam Kurulu tarafından 8 bin 546 lira ile 341 bin 921 lira arasında idari para cezası uygulanacak. İhlalin tekrarı hâlinde Kurul cezayı 10 katına kadar artırabilecek.

“İşte musiki buna derler!”

Osmanlılar döneminde Mehterhane, saraya bağlı bir ocaktı ve koğuşları da Topkapı Sarayı yanında meşkhâne denilen yerdeydi. Mehter-i Hâkânî denilen padişah mehterleri her ikindi namazını müteakip Bâbüsselâm önünde nevbet vururdu. Cuma gecesi hariç her gece yatsıdan sonra ve sabah vakti saraylıları namaza kaldırmak üzere üç fasıl nevbet vurmak Sultan Fatih kanunuydu. Ayrıca cuma ve bayram namazından sonra, saray düğünleri ve doğumlarında, elçi kabulünde, zafer haberi ulaştığında da nevbet vurulur; cenk meydanında askerî yüreklendirmek için muazzam ordu mehteri çalınıp gülbank (dua) çekilirdi.

Mehter, birçok Avrupalı besteciye ilham kaynağı olmuş, hatta ünlü bestekâr Wagner, mehter konserini dinledikten sonra heyecanla “İşte musiki buna derler!” demekten kendisini alamamıştır. Dünyanın pek çok şehrinde verilen konserler oldukça ilgi çekmiş; gazeteler, “Osmanlı Avrupa’yı fethetti!” diye başlıklar atmıştır.

Bebeklerde Neden Sarılık Görülür

Yenidoğanlarda sıkça görülen sarılığın nedeni kandaki bilirubin molekülüdür. Anne karnında bebeğe gelen damarlarda oksijen miktarı düşüktür. Bebeğe yeterli oksijen taşınabilmesi için fazla miktarda alyuvara ihtiyaç vardır. Doğum sonrası solunum ile gereken oksijen karşılanır ve ihtiyaç fazlası olan alyuvarlar yıkılır. Bu süreçte ortaya çıkan bilirubin karaciğerde bazı işlemlerden geçtikten sonra safra yolları aracılığı ile bağırsaklara gelir ve dışarı atılır. Ancak yenidoğanların karaciğerleri, bilirubin moleküllerinin tamamını ortadan kaldıracak kadar gelişememiş olabilir. Atılamayan bilirubin kan ve dokularda birikir; cilt ve gözaklarına sarı bir renk yerleşir. Bu tür sarılıklar fizyolojik sarılık olarak adlandırılır ve yaklaşık bir hafta içinde kalıcı bir etki bırakmadan normale döner.

Biyomimikri

Karıncaların hiçbir cihaz kullanmadan yön tayin edebilmeleri, DNA sarmalının bilgi depolama kapasitesi; sivrisineklerin can yakmayan iğneleri… İnsanoğlu doğayı her zaman merak etmiş, gözlemlemiş ve taklit etmiştir. Bu merak sonucunda da “biyomimikri” kavramı ortaya çıkmıştır. Eski Yunanca’da “yaşam/bios” ve “taklit etmek/mimesis” kelimelerinden türeyen biyomimikri, doğayı insanların problemlerine çözüm bulmak amacıyla taklit eder. Temel amaç az şey harcayarak çok şey üretmektir. Günümüzde biyomimikriye verilebilecek en güzel örnek, cırt bant olarak bilinen “velcro”dur. Tasarımcısına ilham olan şey ise köpeğinin üzerine yapışan, ülkemizde “pıtrak” adıyla bilinen dulavratotu bitkisidir. Tasarımcı mikroskop altında incelediğinde bitkinin ucundaki minik kancalar dikkatini çekmiş, bundan ilham alarak velcroyu üretmiştir.

1 Damacana Neden 19 Litredir?

ABD'de hacim ölçü birimi olarak galon kullanılmaktadır. 1 ABD galonu 3,78541178 litreye karşılık gelmektedir. Türkiye'de damacanaları üreten plastik enjeksiyon makineleri ve plastik kalıplarının çoğu ABD menşeli olduğundan biz de yaklaşık 19 litre (5x3,78541178=18,9270589) yani 5 galon su satın alıyoruz.

Bana Dokunmayan Apandisit Bin Yıl Yaşasın

Apendix veya halk arasında bilinen şekliyle apandis, kalın bağırsağın başlangıç kısmında yer alan, 5-6 cm boyunda, 2-3 mm çapında kör bir bağırsak parçasıdır. Görevi tam olarak bilinmemekte ama hayatın ilk yıllarında bağırsakların savunma mekanizmasını düzenlediği kabul edilmektedir. Bu organın iltihaplanması ise apandisit hastalığına sebep olmaktadır.

TAKVİM YAPRAĞI

Akşemsettin vefat etti.  (16 Şubat 1459)

İlk buharlı gemi üretildi.  (11 Şubat 1809)

Graham Bell telefonu icat etti etti. (14 Şubat 1876)

Resmî Gazete çıkmaya başladı (7 Şubat 1921)

DNA molekülünün yapısı keşfedildi.  (18 Şubat 1953)

Editör: Mehmet Çalışkan