Kevser KOÇAKOĞLU

Her indirim dönemi bütçeniz sarsılıyor, seneye giyerim mantığıyla sırf ucuz diye ihtiyacınız olmadığı hâlde satın aldığınız birçok ürün senelerce dolap köşelerinde bekliyor. Peki, indirim dönemlerinde bütçemizi sarsmadan nasıl alışveriş yapabiliriz?

Öncelikle kararlı olmanız gerekiyor. Bunun için ihtiyacınız olan şeyleri listeleyebilirsiniz. Market alışverişine nasıl tok karnına çıkmanız gerekiyorsa kıyafet alışverişine de tok gözle çıkmalısınız. Sırf ucuz diye hiçbir zaman giymeyeceğiniz ürünler almaktan kaçının. Yılın her ayı hizmet veren outlet mağazaları tercih edin. Sadece bir kez giyebileceğiniz ürünleri satın almaktan vazgeçin. Ve en önemlisi alışverişe çıkmadan önce yaptığınız ihtiyaç listenize sadık kalın.

EVDE TOPRAKSIZ BİTKİ YETİŞTİRME

Bitki yetiştirmeyi çok seviyorsunuz ama evde ya da balkonda hiç yeriniz yok. Üstelik toprakla, saksılarla uğraşmak, bitkileri düzenli sulamak epey meşakkatli. Bunun için size zahmetsiz bir önerimiz var: Bitkileri suda yetiştirmek. Yöntem, olgun bir bitkiden bir sapın koparılması, suya koyulması ve yeni kökler oluşana kadar bekletilmesi temeline dayanıyor. Köklenen bitkileri su içinde yetiştirmeye devam edebilir veya topraklı saksıya nakledebilirsiniz. Suda köklenme, özellikle fesleğen, nane, limon otu, kekik gibi yumuşak saplı bitkilerde oldukça verimlidir. Biberiye, adaçayı ve kekik gibi odunsu bitkiler için sapları yeşil olanları tercih etmelisiniz. Sapları kahverengi olanlar kolayca filizlenmez. Ayrıca maydanoz, kişniş ve dereotu gibi yıllık bitkilerin bu yöntemle yetişmeyeceğini unutmayın.

Buzdolabına Konmaması Gereken Yiyecekler

Bozulmamasını, kokmamasını, soğuk kalmasını istediğimiz her şeyin mutfaktaki yeri hiç şüphesiz buzdolabıdır. Ancak bazı yiyecekler var ki onların asla buzdolabına girmemesi gerekir. Haydi, açın buzdolabınızı yoklama var!

Domates: Dolaptaki soğuk hava domatesin olgunlaşma evresini durdurur ve olgunlaşma domatese tadını veren şeydir. Domateslerinizi dolabın dışında bir sepette saklamanız daha doğru bir karar olur.

Fesleğen: Fesleğen buzdolabında bırakıldığında hızla solar, ayrıca etrafındaki bütün yiyeceklere kokusunu bırakır. En iyisi onu dışarıda, bir bardak suyun içinde saklamak. Uzun süre saklamak isterseniz de yapraklarını kurutabilirsiniz.

Patates: Patatesi buzdolabının soğuğunda saklamak nişastasının şekere dönüşmesine neden olur; geriye tatlı, pütürlü bir patates kalır. Dolaba koymak yerine nefes almalarını ve geç çürümelerini sağlayan kâğıt bir torbaya koyup serin bir yerde saklamalısınız.

Kestane Kabukları En Kolay Nasıl Soyulur?

Kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasındadır kestane. Hele sokakları saran hafif kavruk kokusu yok mu?  İşte o koku duyuldu mu, şehre kış mevsimi gelmiş demektir. Tabii bu muhteşem lezzete ulaşmanın da bazı püf noktaları var.

Öncelikle kestanelerin kabuklarını çok kolay bir şekilde soymak için üzerine sağlam çizikler attıktan sonra mutlaka ama mutlaka suyun içinde bekletin. Pişirme aşamasından sonra bir havluya sararak birkaç dakika dinlendirip soyabilirsiniz. Kestane, taze olmadığı durumlarda sizi zorlayabilir. Taze olup olmadığını da kabuğunun sertliğinden ve dış görüntüsünden anlayabilirsiniz. Taze kestane sert olur ve dış görüntüsünde çok fazla ağ olmaz.

Burun Kanaması

Her yaşta insanın, hayatının bazı dönemlerinde farklı nedenlerle karşılaştığı burun kanamasının tıbbi ismi epistaksis olarak bilinir. Burun, yapı olarak en ufak bir darbeyle bile kanayabilecek kadar hassastır. Kanamalar burnun arka ya da ön kısmında görülür, birkaç saniye veya 10 dakika kadar sürebilir. Kanama esnasında öncelikle sakin olmalı, bol su ile burun içi temizlenmelidir. Uygun bir yere oturarak baş öne doğru eğik olacak şekilde burun yaklaşık 10 dakika kadar sıkılmalı, bu sırada alın ve enseye soğuk uygulama yapılmalıdır. Bu uygulamalar sonrasında kanama hâlâ devam ediyorsa hastaneye başvurmak gerekir.

Editör: Mehmet Çalışkan