Doğanın Pili Bitmesin

Diğer atıklara oranla çok daha fazla ağır metal içeren piller çöpe atıldığında bu maddeler zamanla serbest hâle geçer; toprağın ve suların kirlenmesine neden olur. Örneğin pilden akan cıva, hızla deri veya solunum yolu ile vücuda girer. Nörolojik bozukluklara, merkezi sinir sisteminin tahribine, kansere ve sakat doğumlara neden olur. Bir başka tehlike kadmiyum. Vücut, kadmiyumu kalsiyum gibi algılar ve depolar. Böylece kalsiyum eksilir, kemikler zayıflamaya başlar. Bir diğer tehdit ise kurşun. İşitme bozukluğuna, kansızlığa, böbrek ve beyin iltihaplanmasına, kısırlığa ve kansere neden olabilir.

Atık piller ayrı bir yerde biriktirilerek geri dönüşüm kutularına atılmalıdır. Türkiye’de bu alanda tek yetkili kuruluş “Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği”dir (TAP). http://www.tap.org.tr adresinden size en yakın pil toplama noktasını bulabilirsiniz.

Bebek Odası Halısı Seçimi

Bebeğimizin biberonunu, emziğini, kıyafetlerini seçerken ne kadar hassas davranıyorsak odasının halı seçimine de bir o kadar özen göstermemiz gerekir. Çünkü halı içerisinde biriken bakteriler, bebeğimizin sağlığını birçok yönden olumsuz etkilemektedir. Bu konuda öncelikle bebekli ailelerin görüşlerine, tecrübelerine önem verin. Ucuz diye hiçbir özelliğini bilmediğiniz ürünlerden uzak durun. Antialerjik halıları tercih edin ki bebeğiniz özellikle emekleme döneminde rahatlıkla gezinsin. Üretici firmaya ait kalite standart belgelerini inceleyin. Kaymaz tabanlı halıları seçerseniz yeni yürüme döneminde düşme riskini de azaltmış olursunuz. Halıyı sık sık yıkamak isterseniz de yıkanabilir olanları tercih edin.

ACİL DURUM

Böcek Sokması

Böcekler genellikle kendilerini savunma amacıyla insanları soksalar da bazı insanlarda ciddi reaksiyonlara yol açabilirler. Yapılacak ilk müdahale, oluşabilecek reaksiyonu yavaşlatmada oldukça etkilidir. Peki, hangi böcek ısırığına hangi müdahale yapılmalı?

Arı Sokması: Yaralı bölge yıkanır. Arının iğnesi deriden çıkarılır. Soğuk uygulama yapılır, amonyak vb. kullanılmaz. Ağız içi sokmalarında ve alerjisi olanlarda mutlaka acil tıbbi yardım istenmelidir.

Akrep Sokması: Sokulan bölge bol sabunlu su ile yıkanır, buz ile soğutulur. Fakat buz bir süre deri ile temas etmemelidir. Bölgenin dört parmak üst kısmına dolaşımı engellemeyecek şekilde bandaj uygulanır. Yara emilmez, kesilmez.

Yılan Sokması: Yara, su ve sabun ile yıkanır; asla kesilmez, emilmez. Zehrin hareketini yavaşlatmak için yaranın 7 cm yukarısı gevşek bir sargı bezi ile sarılır. Yaralı mümkün olduğunca hareket ettirilmez. Mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır.

Birleşecek Bitlerden Kurtulmanın Sağlıklı Yolu

Bitlerden kurtulmanın ne kadar zor olduğunu çoğumuz biliyoruz.

Özellikle küçükken bitlenmiş olanların en büyük korkusudur bu durum. Bitlendiğini gizlemeye çalışır çünkü bunun utanç verici olduğunu düşünür. Ancak bitlenmek; saklanacak, utanılacak bir durum değildir. Ayrıca kişinin pis olduğu anlamına da gelmez. Bitin bulaşması için tek koşul, bit bulaşmış birisi ile yakın temasta bulunmaktır. İş yerinde, okulda, hastanede, kısacası halka açık bütün alanlarda bu risk vardır. Peki, bitlerden kurtulmanın sağlıklı bir yolu var mı? Elbette.

Saçınızı ağız çalkalama suyuyla ıslatın, duş bonesi geçirip bir saat bekleyin. Ardından temizleyip beyaz sirke sürün, tekrar bir saat bekleyin. Son olarak saçınızı şampuanla yıkayın ve bit tarağı ile tarayın. Bitler benden uzak olsun, derseniz riskli ortamlara girmeden önce saçınıza hafifçe ağız çalkalama suyu püskürtün.

Sarımsağı Kolay Soymak İçin...

Mutfakta en zor soyulan yiyecekler arasındadır sarımsak. Kabukları inatçıdır, kolay kolay soyulmadığı gibi soyulunca da elinize yapışır. Aslında sarımsağı soymanın oldukça kolay bir yöntemi var. Sarımsakları bir süre hafif sıcak suda bekletip parmaklarınızın arasında biraz sıkarsanız kolayca kabuğundan ayrıldıklarını göreceksiniz. Elim kokar diye düşünmeyin. Bunun için de bir tavsiyemiz var. Ne mi? Avucunuzun içini limonla iyice ovalamanız. Ardından elinizi yıkayıp kolonya döktüğünüzde kokudan eser kalmadığını göreceksiniz.

Editör: Mehmet Çalışkan