Kağan Yaman

Temel olarak bilişim teknolojileri ile endüstriyi bir araya getiren Endüstri 4.0, üretimi daha güvenli ve düşük maliyetli bir hâle getirmeyi hedefliyor. Nesnelerin interneti ve bulut sistemleri gibi pek çok yenilikçi teknolojiyi birleştiren bu sistemde üretimin -neredeyse- tamamının robotlar tarafından yapılması planlanıyor. Yapay zekâ ve robotik üretimle iş kazalarının önüne geçilmesi, beşerî faktörlerden kaynaklanan hataların en aza indirilmesi amaçlanıyor.

BİLİYOR MUYDUNUZ?

Endüstri 4.0’la 3D yazıcıların yaygınlaşması ve üretimin artık ev ortamlarında da yapılabilmesi hedefleniyor. Yani bu, ihtiyacımız olan bir şeyi satın almak yerine evde üretmek anlamına geliyor. 3D yazıcılarla üretim yapmak ise tamamen kullanıcının hayal gücüne kalmış.

Sanayideki bu devrimle akıllı nesnelerin yaygınlaşacak olması da çok uzak görünmüyor. Nitekim sürücüsüz araçlar ve akıllı ilaçlar gibi pek çok sektörde Endüstri 4.0’ın izlerini görmeye başladık bile. Uzmanlar, sanayideki bu devrim ile yakın bir gelecekte önce evlerin sonra da şehirlerin “akıllanacağını” belirtiyor.

KEŞF

Bilim insanları, geçtiğimiz yılın yaz aylarında Rusya Federasyonu'na bağlı Yakutistan Özerk Cumhuriyeti'nde bulunan ve “Cehennem Ağzı” olarak da bilinen Batagai Çukuru'nda bir tayın fosiline ulaşmıştı. Yapılan araştırmalar, bu fosilin bilinenden çok daha iyi korunduğunu ortaya çıkardı. İç organlarının yanı sıra kuyruğunun, yelesinin ve hatta tüylerinin bile günümüze ulaşabildiğini belirten uzmanlar, geçtiğimiz aylarda fosilden sıvı kan örneği almayı başardı ve kandaki hücreleri incelemeye başladı. Uzmanlar, hücrelerin istenilen düzeyde gelişmesi durumunda ise klonlamanın mümkün olacağını düşünüyorlar. Bu düşünce hayata geçer mi, şimdilik bilemeyiz ama bilinen şey, bu tayın buz çağından bugüne kadar en iyi şekilde korunmuş fosil olarak karşımıza çıkmış olması.

Kısa Kısa

Mars’ta Dolunay: Nasa tarafından Mars’a gönderilen Odyssey uzay aracı, Mars’ın uydularından biri olan Phobos’u ilk kez dolunay hâlindeyken görüntüledi. Fotoğraflanan görüntülerin Dünyamızın biricik uydusu Ay’la benzerliği ile dikkat çeken Phobos’un hangi materyallerden oluştuğuna dair bilgi vermesi amaçlanıyor.

İçimdeki Ses Diyor ki: Bilim insanları, düşünceleri sese çeviren bir alet geliştirdi. Söz konusu teknolojinin hangi alanlarda kullanılacağı henüz bilinmiyor fakat bilim dünyasında oldukça ses getiren bu buluş ile konuşma yetisini kaybeden insanların, düşüncelerini ses olarak aktarmasının yolunun açılacağı belirtiliyor.

Su Tüketimine Dikkat

Sıcaklığın bariz bir şekilde arttığı yaz aylarında su tüketimi daha da önem kazanıyor. Isınan havalardan dolayı diğer mevsimlere oranla daha çok sıvı kaybeden vücudumuzu susuz bırakmamak pek çok açıdan önemli. “Dehidrasyon” da denilen su kaybı, sandığımızdan çok daha ciddi etkilere yol açabiliyor. İnsan vücudunun yaklaşık %60’ının sudan oluştuğunu belirten uzmanlar, %6’yı geçen dehidrasyonun kalıcı tıbbi sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Bu sorunları önlemenin yolu ise basit: Su tüketim miktarını arttırmak ve her gün 2-2,5 litre su içmek.

Editör: Mehmet Çalışkan