Kevser Koçakoğlu

Meyve Aşılama

Aşılama, iki bitki parçasını büyümelerine devam edecek şekilde birleştirme sanatıdır. Aşı, ağaçların cinsini iyileştirmek, daha iyi cins meyve almak için yapılır. Aşı yaparken dikkat edilecek ilk nokta, aşı kalemlerinin (aşılanacak parçaların) iyi cins, genç ağaçlardan alınmasıdır. Aşı kalemi, körpe bir ağacın bir yaşındaki genç sürgünlerinden kesilen dalcıklardır. İyi bir aşı kalemi, az odunlaşmış, rengi hafifçe kırmızılaşmış dallardan alınır. Aşılar ilkbaharda yapılır. Nisan ve mayıs, aşıya en elverişli aylardır. Gül gibi ağaççık durumundaki çiçeklerle birlikte, bütün meyve ağaçlarına bu aylarda her çeşit aşı yapmak mümkündür. Ağaçlar yapraklanmaya başlayınca aşılanan kesimin beslenebilmesi için bu kesimin altından süren tomurcuklar koparılmalıdır.

Acil Durum

Çocuklarda Ağız Kokusu

Bebeklerde ve çocuklarda, mide ile yemek borusu arasındaki mesafenin çok kısa olması ve reflüye sıklıkla rastlanması sebebi ile ağız kokusu görülebilir. Bunların dışında açlık, geniz akıntısı, ağız ve diş bakımının yetersiz olması, ağızdan nefes alma, üst solunum yolu enfeksiyonları, ağız içindeki yaralar, diş çıkarma, gastrit, ülser, yiyecekler, parazitler, kronik karaciğer, böbrek ve metabolizma hastalıkları ağız kokusuna neden olabilir. Ağız kokusu, genellikle fırçalama ve diş ipi kullanımı; dilin gerisinin temizlenmesi; ağız ve diş bakımının yapılması; altta yatan alerjiler, sinüs enfeksiyonları veya ağız kokusuna neden olabilen diğer tıbbi sorunların tedavi edilmesi ile düzelen bir sorundur.

ALIŞVERİŞ REHBERİ

Biberon Seçimi

Bebek büyütürken en önemli besleme şekli kuşkusuz emzirmektir. Doğumdan itibaren ilk 5-6 hafta, bebeğin doğal emme eylemini kavrayabilmesi için biberon kullanımı sakıncalı görülmektedir. Annenin çalışıyor olması, sağlık sorunları veya buna benzer sebeplerden dolayı biberon kullanmak zorunda kalınabilir. Peki, bebeğinize en uygun biberon seçimi nasıl olmalıdır? Biberon, gaz sancısını azaltmaya yardımcı çift valfli anti-kolik özellikte ve üzerindeki işaretleri net olmalıdır. Cam biberonlar kolay sterilize edilebilirler, içlerindeki suyu iyi korudukları için sağlıklıdırlar ancak çatlama ve kırılma riskleri olduğundan bebeklerin eline verilmesi önerilmez. Plastik biberonlar hafiftirler, kolay kırılmazlar. Ancak bunların BPA (Bisfenol A) maddesi içermediğinden kesinlikle emin olunmalıdır. Silikon biberonlar, BPA maddesi içermezler ve bebek tarafından kolay kavranırlar. Yuvarlak ağızlı biberonlar çok kullanılır. Temizleme ve içine mama koyma yönünden rahattırlar. Köşeli biberonların başları 30 derece eğimlidir. Temizlenmeleri zordur ancak bunlar mama akışı bakımından rahattırlar.

  SAĞLIKLI YAŞAM

B12 Vitamini Eksikliği

B12 (kobalamin), vücudun üretemediği, yalnızca dışarıdan besinler yoluyla alınabilen bir vitamindir. Vücut sağlığının korunmasında oldukça önemlidir. Bu nedenle sağlıklı, dengeli ve düzenli beslenmeye özen göstermek gerekir. Vücutta B12 eksikliği görüldüğünde algılama ve öğrenme bozuklukları, unutkanlık, depresyon, bacaklarda güçsüzlük, el ayak uçarında uyuşma, karıncalanma gibi sorunlar ortaya çıkar. B12 yetersizliği makrositer anemi denilen özel bir tür kansızlığa da neden olur. Özellikle 1 yaşın altındaki çocuklarda nörolojik sorunlara; baş tutma, oturma, yürüme ve konuşma gibi fonksiyonlarda gecikmeye yol açar. Araştırmalar, 65 yaş üzeri kişilerin %40’ında B12 yetersizliği olduğunu göstermektedir. Yaşlı insanların çoğunda midenin iç yüzeyini oluşturan dokuda tahribat ve mide salgısında azalma meydana geldiği için B12 yetersizliğine daha fazla rastlanır.

PÜF NOKTASI

Evde Konserve Yapımı

Çok sevdiğimiz fakat kışın bulamayacağımız yiyecekler için bir sonraki yazı beklemek yerine konserve yapmak çoğumuzun tercihi. Peki, konservelerin daha kaliteli ve sağlıklı olması için nelere dikkat edilmeli? Öncelikle işe kaliteli ve taze hammadde teminiyle başlanmalı. Üzerinde çizik, çatlak olmayan cam kavanozlar seçilmeli. Kapaklar tek kullanımlık olmalı. Kaynar vaziyetteki ürün, önceden ısıtılan kavanoza üzerine en az iki parmak boşluk kalacak kadar doldurulmalı ve bir yandan kaynar su içerisinde bekleyen sağlam kapaklar hazırlanmalı. Dolum sırasında temiz bir bezle kurulanan kapağı kavanozun üzerine koyup avuç içiyle hafif bir baskıyla 3 kez tık sesi duyulacak şekilde sola, en son bir sağa şekilde kapama yaparak oda sıcaklığında üzeri bir bezle örtülüp soğuması beklenmeli. Kapak içerisindeki conta ve iç yüzeyler gıda sıcakken tepkimeye girebileceğinden (özellikle asitliyse) kavanozlar kesinlikle ters çevrilmemeli. Zehirlemeye neden olabileceğinden asla soğuk dolum yapılmamalı.

Editör: Mehmet Çalışkan