Kağan Yaman

Osmanlı mimarisinin en güzide örneklerinden biri olan Süleymaniye, 450 yılı aşkındır dimdik ayakta. Hem de ilk günkü ihtişamıyla. İrili ufaklı yüzden fazla depreme, sayısız yağmura, borana, fırtınaya rağmen en ufak bir çatlak yok bünyesinde hâlâ.

Dünya mimari tarihine mal olmuş büyük deha Mimar Sinan’ın liderliğinde yalnızca yedi yılda tamamlanan caminin her bir noktası ayrı ayrı emek ve zekâ ürünü. Duvar sıvasında keçi kılı kullanılması, su testileri ile mükemmel bir akustik oluşturulması ve hava akımının hesaplanarak kandillerden çıkan isten mürekkep yapılması gibi literatüre geçen pek çok yeniliğin öncüsü olmuştur Süleymaniye camii.

Biliyor musunuz?

Süleymaniye Külliyesi’nin ana yapısı da olan cami, 3500 m²’lik bir alanda kuruludur. Fil ayağı denilen dört mermer kolonun taşıdığı kubbenin genişliği 27 metre 40 santim, yerden yüksekliği ise tam 53 metredir.

Caminin; ikisi 76 m, ikisi de 56 m yüksekliğinde dört minaresi, bu dört minarede ise toplamda on şerefesi vardır. Dört, Kanuni Sultan Süleyman’ın İstanbul’un fethinden sonraki dördüncü; on ise Osmanlı’nın onuncu padişahı olmasını temsil eder.

Keşf

Ay’ın öteki yüzünde yeni bir madde keşfedildi.

Bildiğiniz üzere Dünya’dan Ay’ın hep aynı yüzü görünüyor. Dolayısıyla Ay’ın diğer tarafı ya da bir diğer tabirle karanlık yüzü ile ilgili fazla bir bilgiye sahip değiliz. Geçtiğimiz aylarda Çin tarafından Ay’ın karanlık yüzüne gönderilen keşif aracı sayesinde bu konuda da yeni gelişmeler yaşanıyor. Çin Ulusal Uzay İdaresi, Yutu-2 keşif aracının Ay’ın diğer yüzünde jel benzeri bir madde keşfettiğini açıkladı. Açıklanan bilgiler sınırlı olsa da bu yeni maddenin renkli ve parlak olduğu konusunda uzmanlar hemfikir.

Kısa Kısa

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 16-74 yaş aralığındaki Türk halkının yüzde 75’i internet kullanıyor. Yani bir diğer deyişle her dört kişiden üçü çevrimiçi.

Bir gün “yaklaşık olarak” 24 saattir. Aslında bir gün tam olarak 23 saat 56 dakika ve 4,09 saniyedir.

Baykar tarafından geliştirilen yerli ve millî taarruzi İnsansız Hava Aracı (İHA) Akıncı motorlarını ilk kez çalıştırdı. Henüz üretim aşamasında olan Akıncı, göreve başladığında savaş uçaklarının yaptığı kimi faaliyetleri icra edebilecek.

Dikkat

Kolesterollü Kargalar

Amerika’da yapılan bir araştırma Fast Food’un zararları konusunu bambaşka bir platforma taşıdı. Yapılan araştırmada California’nın çeşitli bölgelerinde yaşayan 140 karga yavrusu incelendi. Şehir merkezinde ve özellikle Fast Food zincir restoranlara yakın bölgelerde yaşayan kargaların kırsaldakilere oranla daha yüksek kolesterole sahip olduğu belirlendi. Fast Food benzeri ticari gıda maddelerinin dayanıklılığını arttırmak için kullanılan trans yağ, kolesterolün en önemli tetikleyicilerinden biri.

Editör: Mehmet Çalışkan