Kağan Yaman

Hayatımızın hemen her alanını kuşatmış olan teknoloji büyük hızla başka bir boyuta doğru hızla ilerliyor. Bu boyut biz insanların pek de dahil olamayacağı cinsten. Cihazların kendi aralarında iletişimini sağlayan ve birbirlerine bizden bağımsız olarak veri gönderip alabilecekleri bir boyut. Kısaca IoT (Internet of Things) olarak bilinen “Nesnelerin İnterneti” hayatımıza girdi bile.

Kendi kendine çalışan çamaşır makinesi, klima, kombi, elektrik süpürgesi gibi akıllı ev sistemlerinden tutun bahçenizi ne zaman ve ne kadar sulamanız gerektiğini bildiren hatta sizin yerinize sulayan toprak sistemlerine kadar her alanda “Nesnelerin İnterneti”.

Bu teknoloji yalnızca bir kişinin ya da ailenin hayatını kolaylaştırmakla da sınırlı değil. Örneğin akıllı trafik sistemlerinde kullanılan IOT, trafiğin akış hızını ve yoğunluğunu belirleyerek kırmızı ışıkların süresini ayarlıyor. Ve size akşam trafiğine çok da takılmadan eve ulaşmak kalıyor.

Biliyor muydunuz

- Nesnelerin İnterneti sistemine sahip olan “nesne” sayısı hiç de azımsanmayacak miktarda. Bir araştırma şirketine göre 2020 yılında yaklaşık 26 milyar ürünün bu sistemde olacağı tahmin ediliyor.

- Araştırmalar önümüzdeki 30 yıl içinde enerji kullanımının yüzde 50 oranında artacağını söylüyor. IOT, enerji tasarrufunda da devreye giriyor ve bu artan kullanımı dengeliyor.

Uzaydan Gelen Radyo Sinyalleri

Kanada British Columbia Üniversitesi bilim adamları CHIME (Kanada Hidrojen Yoğunluğu Haritalama Deneyi) adlı teleskop ile uzaydan gelen radyo sinyallerini tespit etti. Yaklaşık 1,5 milyar ışık yılı uzaklıktan gelen sinyaller radyo dalgası patlaması şeklinde.

Bu sinyaller milisaniyelerle ölçülecek kadar kısa sürse de çok büyük veriler taşıyor. Sinyaller, geldikleri ortama dair bilgiler içeriyor. Daha da önemlisi geldiği kaynağı bildirerek uzayın haritalandırılmasına katkı sağlıyor.

Evde Mutlaka Yangın Tüpü Bulundurun

İnsanın en güvenlikli yeri evidir. Öte yandan bir düşünelim, evlerimiz sandığımız kadar güvenli mi? İstatistikler ev kazalarında yılda yaklaşık 6 milyon kişinin yaralandığını ya da vefat ettiğini söylüyor. Evde yaşanan kazaların büyük oranını da ev içi yangınlar oluşturuyor. Bu yüzden uzmanlar evde kolay ulaşılabilir bir noktada küçük de olsa bir yangın tüpü bulunması gerektiğini söylüyor.

KISA KISA

Lise Öğrencilerinden İHA: Çankırı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Fen Lisesi öğrencileri tarafından yapılan “Karatekin İHA” isimli insansız hava aracı test uçuşunu başarıyla tamamladı. Karatekin İHA, beş saat havada kalabiliyor, 150 km menzile sahip ve 100 km uzaktan canlı görüntü aktarabiliyor.

Merhaba Tarihî An: Millî yazılım şirketi MilSOFT’un geliştirmiş olduğu yerli yazılım Link-M, ilk mesajını yayınladı. “Merhaba Tarihî An” ilk mesaj. Bu yazılım gemi, deniz altı gibi platformlara entegre edilerek askerî haberleşme sistemini kolaylaştırıyor.

Listede Türkiye'den Dört Şehir Var:

Bir internet sitesi 2018 yılının en sağlıklı kentlerini açıkladı. Listede Bursa beşinci, İzmir elli altıncı, Ankara seksen dokuzuncu, İstanbul ise doksan dördüncü sırada yer aldı.

Editör: Mehmet Çalışkan