“Peygamberimiz ve Aile” konulu konferans

Kültür ve Kongre Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Peygamberimiz ve Aile” konulu konferans, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Açış ve selamlama konuşması yapan Ağrı İl Müftüsü Tandoğan Topçu, “Bu yıl Mevlid-i Nebi Haftası teması ‘Peygamberimiz ve Aile’dir. Özellikle şu dönemde bir kısım ailenin çözülmeye başladığı bir ortamda, konunun ne kadar da isabetli olduğunu hemen herkes takdir eder. Biz de hafta boyunca gerek camilerimizde gerekse bu tür konferans ortamlarında çeşitli vesilelerle, vatandaşlarımızla aile kavramının üzerinde durarak aileyi ayakta tutmanın çaba ve gayreti içinde olacağız. Çünkü aileler ne kadar sağlam olursa toplum da o kadar sağlam olur. Aileler ne zaman yıkılmaya başlarsa toplumlar da böylece çürümeye ve yıkılmaya başlar.”

Diyanet İşleri Başkanlığınca hafta kapsamında hazırlanan sinevizyon gösteriminin ardından Bursa İl Müftüsü İzani Turan “Peygamberimiz ve Aile” konulu konferans verdi.

Müftü İzani Turan, Peygamberin önder ve örnekliğine işaret ederek şunları kaydetti:

“Allah Peygamberi Müslümanlara rol model olarak göndererek, bizlere ‘Başka limanlara sığınmayın ve başkalarına bakmayın, onlar aldatıcıdır, sizin için en önemli numune Peygamberdir.’ diyor. Çünkü her yaşta ve her konuda Peygamber bizlere en güzel örnektir. Genç isek Peygambere bakmalıyız, anne baba isek Peygambere bakmalıyız, dede isek yine onu rol model almalıyız. Çünkü o hayatının her safhasında bizlere örnek olmuştur.”

Konferansın ardından Ağrı İl Müftülüğünce din görevlileri arasında 0düzenlenen bilgi yarışmasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

Kadın eştir, anadır, evin nefesidir

Hafta dolayısıyla Ağrı İl Müftüsü Tandoğan Topçu’nun katılımıyla Merkez Camii’nde düzenlenen programda ise Kuran-ı Kerim okundu, mevlid-i şerif ve ilahiler seslendirildi, salâvatlar getirildi, dualar edildi.

Programda konuşan Müftü Topçu şunları kaydetti:

“Allah bize buyurur ki; 'Allah Resulü size neyi verdiyse onu alın, şahsınızda, ailenizde uygulayın. Sizi de neyden sakındırdıysa ondan da sakının.’ Dolayısıyla ümmet olarak bizler her işimizde olduğu gibi aile içi ilişkilerimizde de Peygamberimizi takip etmeli ve onu örnek almalıyız. Eşimiz ve çocuklarımızla nasıl geçinmemiz gerektiğini, aile fertlerine olan mesafemizin hangi ölçüde olması gerektiğini, yine en güzel örnek olan Peygamberimizden öğrenmeliyiz. ‘Sizin en hayırlınız eşlerine en iyi davrananınızdır.’ diyen bir Peygamber ümmetiyiz. Eşler bizim için velinimettir. Çünkü eşimiz bizim en yakınımız, yol arkadaşımız, sırdaşımızdır. Kadın eştir, anadır, evin nefesidir. Peygamberimiz hiçbir zaman eşlerinin kalbini kırmamış, şiddet göstermemiş, sevgisini ve merhametini asla onların üzerinden eksik etmemiştir. Ailede sevgi, saygı, merhamet, sadakat, hoşgörü olmazsa olmaz. Bunlar ailenin kilit taşlarıdır. Peygamberimizi hakkıyla takip edersek ailemiz bozulmadan sağlam kalır. Aile sağlam olursa toplum da sağlam olur.”

Huzurevi ziyareti

Öte yandan Mevlid-i Nebi Haftası etkinlikleri kapsamında Ağrı İl Müftüsü Tandoğan Topçu ve İl Müftü Yardımcısı Murat Sarı, Eleşkirt İlçe Müftüsü Kemal Arpacı ve Hamur İlçe Müftüsü Haydar Darakçı’nın katılımıyla Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ziyaret edilldi.

Huzurevi sakinleriyle bir araya gelen heyet, herkesle tek tek ilgilendi, sohbet etti.

Ziyarette konuşan İl Müftüsü Tandoğan Topçu; “Dinimiz büyüklere hürmet etmeye ehemmiyet vermiştir. Peygamberimizin, ‘Büyüklerimize saygı göstermeyen, küçüklerimize merhamet etmeyen bizden değildir.’ hadisi büyüğe saygı, küçüğe sevgi göstermenin Müslümanların temel ahlâkî vasfı olduğunu ortaya koymaktadır. Bizler Rabbimizin rızasını kazanmak için hemen her fırsatta büyüklerimizi ziyaret ederek beraber zaman geçirmeli ve hayır dualarını almalıyız.”

Editör: Mehmet Çalışkan