Ağrı İl Müftülüğünce 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi’nde düzenlenen “Diyanet İşleri Başkanlığı Kurum Tanıtımı” konulu konferans kapsamında, İl Müftüsü Tandoğan Topçu öğrencilerle bir araya geldi.

Diyanet İşleri Başkanlığının tarihi gelişimini, amaçlarını, hizmet alanlarını, teşkilat yapısını, birimlerini ve mevcut kadrolarını paylaşan İl Müftüsü Topçu, Başkanlığın genel işleyişi ile çalışma prensipleri hakkında öğrencilere bilgi verdi.

Geçmişten günümüze yürütülen din hizmetlerine de değinen Müftü Topçu, şunları kaydetti:

“Başkanlık olarak kuruluşumuzdan itibaren Kur’an ve sünnet temelli hizmetlerde ve faaliyetlerde bulunduk. Milletimizin birlik, beraberlik ve kardeşlik ilkeleriyle huzur ve güven içinde yaşaması için bütün imkânlarımızla gayret etmekteyiz. Ana gayemiz tevhit, adalet, barış, huzur, güven ve güzel ahlak gibi üstün değerlerle toplumu ıslah eden İslam dinini, doğru şekilde anlatmak ve yaşatmaktır.”

Fen lisesi öğrencilerine seminer

Ağrı Hüseyin Celal Yardımcı Fen Lisesi’nde öğrencilerle buluşan Ağrı İl Müftüsü Tandoğan Topçu, “Allah’tan Hakkıyla Hayâ Etmek” konulu konferans verdi.

Müftü Topçu konferansında şu ifadelere yer verdi:

“Sahabeden İbni Mesud (r.a.) anlatıyor: ‘Resûlullah (s.a.s.): ‘Allah'tan hakkıyla hayâ edin!’ buyurdular. Biz: ‘Ey Allah'ın Resulü, elhamdülillah, biz Allah'tan hayâ ediyoruz.’ dedik. Ayrıca o, şu açıklamayı yaptı: ‘Söylemek istediğim bu değil. Allah'tan hakkıyla hayâ etmek; başı ve onun taşıdıklarını, karın ve onun ihtiva ettiklerini muhafaza etmen, ölümü ve toprakta çürümeyi hatırlamandır. Kim ahireti dilerse dünya hayatının ziynetini terk etmeli, ahireti bu hayata tercih etmelidir. Kim bu söylenenleri yerine getirirse, Allah'tan hakkıyla hayâ etmiş olur.’ Efendimizin başımızda ve karnımızda bulunanlar diyerek ifade ettiği şey aklımız, dilimiz, kulağımız, gözlerimiz, midemiz ve kalbimizdir. Tüm Müslümanlar bu hadisin muhatabıdır. Bizler Efendimizin dediği gibi başımızda ve karnımızda bulunan uzuvlarımıza hâkim olup haramdan koruyabilirsek, toplumdaki tüm olumsuzlukları ortadan kaldırmış olur ve en önemlisi de Allah’ın rızasını kazanmış oluruz. Çünkü ferdi ve toplumu bozan tüm çirkin işler, baş ve karın bölgemizde bulunan uzuvlarımızla gerçekleştirilir. Bu sebeple Allah’tan hayâ etmeli ve Efendimizin ifade ettiği şekilde doğru yaşamaya gayret etmeliyiz.

Her iki konferans sonunda da öğrencilere, Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından çıkan “Cami ve Hayat” isimli kitap hediye edildi.

Bir Konu, Bir konuk

Öte yandan Ağrı Müftülüğünce sürdürülen “Bir Konu, Bir Konuk” projesi kapsamında Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Tan, Doğubayazıt İlçe Müftülüğüne bağlı 15 Temmuz Yatılı Kız Kuran Kursu öğrencilerini ziyaret etti.

Öğrencilerle bir süre sohbet eden Doç. Dr. Tan, hafızlığın önemine dikkati çekerek şöyle konuştu:

“Peygamberi Efendimiz (s.a.s.) gençliğe ve gençlerin yetişmesine çok büyük önem vermiştir. Çünkü peygamberliğinin ilk yıllarından itibaren yanında gençleri bulmuş, birçok yaşlı İslam’a şiddetle karşı çıkarken, gençler Müslüman olmuş ve İslam’a destek vermiş, bu gençlerin çoğu zengin ve itibarlı ailelerini terk ederek büyük çileler pahasına Hz. Peygamber’in (s.a.s.) yanında yer almışlardır.

Hafızlık ve Kur'an'ın öneminden bahsedecek olursak, hâfız sadece Kur'an-ı Kerim’in kelimelerini, ayetlerini ezberleyen değil, aynı zamanda onun manasını kalbine ve ruhuna nakşeden, beynine alan ve gönül dünyasında seyreden bir insandır. Kur'an-ı içine sindirmiş olan gerçek hafız yürüyen ve konuşan Kur'an demektir.

“el-Hâfız”, Allah'ın güzel isimlerinden biridir ve 'Her yönden esirgeyip koruyan, insanların ve cinlerin bütün amellerini muhafaza eden, asla zayi etmeyen' anlamındadır. 'Şüphesiz ki Kur'an'ı koruyacak olan da biziz!' ayetinde de ifade edildiği gibi Kur'an'ın gerçek sahibi ve koruyucusu, o kelâmın mutlak sahibi olan Allah'tır.”

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) şöyle buyurur: ‘Kim Kur'an okur ve onu ezberler, helâlini helâl kılar ve haramını haram kılarsa Allah, bu Kur'an sebebiyle onu cennetine koyar ve ailesinden cehenneme girmeyi hak eden on kişiye şefaat hakkı tanır.”

Okullara ziyaret

Öte yandan Ağrı İl Müftüsü Tandoğan Topçu, Cumhuriyet İlköğretim ve İbrahim Çeçen İlköğretim okullarını ziyaret etti.

Okul idarecileriyle bir araya gelen Müftü Topçu, sınıfları ziyaret ederek öğrencilere Diyanet İşleri Başkanlığınca çocuklara özel hazırlanan “Diyanet Çocuk Takvimi” ve “Diyanet Çocuk Dergisi” hediye etti.

Öte yandan Mehmet Emin Aybay 4-6 Yaş Grubu Kur’an Kursu’nu ziyaret eden Ağrı İl Müftüsü Tandoğan Topçu, buradaki çocuklara da Diyanet İşleri Başkanlığının çocuklara özel yayınlarından hediye etti.

Camiye Koşuyoruz, Namazla Buluşuyoruz

Diyanet İşleri Başkanlığınca yarıyıl tatilinde ülke genelinde sürdürülen “Camiye Koşuyoruz, Namazla Buluşuyoruz” projesi Ağrı’da bütün camilerde hayata geçirildi.

Proje kapsamında yarıyıl tatili boyunca camiye gelen öğrencilerin ödüllendirilmesi amacıyla Fevzi Paşa Camii’nde düzenlenen “Camiye Koşuyoruz, Namazla Buluşuyoruz Projesi Kapanış Programı” kapsamında öğrencilerle bir araya gelen İl Müftü Yardımcısı Fatih Tavlaşoğlu, projenin önemine işaret ederek gerekliliği şunları söyledi.

“Camiler şehirlerin kimliğidir. Bunun için Peygamberimiz ilk gittiği beldelere cami yaptırmıştır. Toplumu cami etrafında toplayarak yetiştirmeye başlamıştır. Çünkü camiler beldelerin İslami kimliğinin yapı taşlarıdır. Bizler de Müslüman kimliği kazanmak ve bu kimliğimizi beslemek için camilerin cemaati olmak zorundayız. Bu sebeple okulların tatil olduğu günlerde de çocuklarımızı camilerimizde namaz ve Kur’an’la buluşturduk. Amacımız bu tür programlar vesilesiyle dini ve milli değerlerine bağlı neslin yetişmesidir.”

Programa katılan tüm çocuklara İl Müftülüğü tarafından hazırlanan hediyeler takdim edildi.

Editör: Mehmet Çalışkan