Üniversiteli gençlere yönelik "Haya ve Güzel Ahlak" konulu sohbet gerçekleştiren Ağrı İl Müftüsü Tandoğan Topçu, "Hayanın en üst mertebesi Allah'tan haya etmektir." dedi.

İl Müftüsü Topçu, "Utanma, çekinme, Allah korkusuyla günahtan kaçınma gibi anlamlara gelen haya kelimesi, terim olarak nefsin çirkin davranışlardan rahatsız olup onları terk etmesi, kötü bir işin yapılmasından veya iyi bir işin terk edilmesinden dolayı kişinin yüzünü kızartan sıkıntı hali gibi farklı şekillerde tanımlanmaktadır. Haya Müslümanın en güzel vasıflardan biridir. Hayayı tüm uzuvları haramlardan korumak olarak tanımlayan Peygamber Efendimiz, bir hadisinde şöyle buyuruyor: 'Yüce Allah'tan hakkıyla haya ediniz.' Sahabeler 'Ya Rasulullah, Allah'a hamd olsun biz Allah'tan haya edip utanıyoruz.' dediler. Bunun üzerine Efendimiz şöyle buyurdu: 'Haya etmek böyle değildir. Allah'tan hakkıyla haya etmek; başı ve başın taşıdığı organları, karnı ve karnın altında bulunan organları harama bulaşmaktan korumak, ölümü ve toprak altında çürümeyi hatırda tutmaktır. Ahireti isteyen kişi de dünyanın ziynetini bırakır. İşte kim böyle yaparsa Allah'tan gerçek manada haya etmiş olur.' İslam dini insanın haya duygusunu, Kur'an ve sünnetin belirlediği ilkeler doğrultusunda şekillendirmesini ister. Böylece insan doğruyla yanlışı ayırt ederek, Allah'ın yasakladığı söz ve fiilleri yapmaktan haya eder, haramları terk edip helallere yönelir." diye konuştu.

Program sonunda öğrencilere Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından çıkan "Peygamber ve Vefa Toplumu" isimli kitap hediye edildi.

Editör: Mehmet Çalışkan