Diyanet İşleri Başkanlığınca ailenin kurulması, korunması ve güçlendirilmesi amacıyla hazırlanan “Sosyal Medyada Aile Eğitimleri” projesi kapsamında Ağrı İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Merkezi (ADRM) “Ömrümüzün Bir Yılını Gözden Geçirmek” konulu çevrim içi seminer düzenledi.

Seminerde konuşan İl Müftüsü Tandoğan Topçu, aile ve aile eğitimlerinin önemini vurgulayarak şunları kaydetti:

‘‘Toplumun temelini oluşturan aile kurumu ne kadar muntazam ve sağlam olursa toplum da o derecede sağlam, yıkılmaz ve istenilen seviyede olur. Peki aile nasıl sağlam olur? Allah’ın sözünün geçtiği, Peygamber Efendimizin tavsiyelerine uyulduğu, İslam’ın hakim olduğu; bireyler arasında sevgi, saygı, sadakat ve hoşgörünün olmasıyla mümkündür. Tabi ki yüce dinimiz ‘İçinizden evli olmayanları evlendirin!’ buyurarak evliliği ciddi şekilde tavsiye etmekte ve buna karşılık da birçok müjde vermektedir. Yine bu ayetle bizlere de sorumluluk yüklemektedir. Öyleyse bizler de gençlerin evlenmeleri önündeki engelleri kaldırmak için gayret göstermeliyiz.’’

Nefis muhasebesi nedir, nasıl yapılır, ne gibi yararları vardır, sorularını cevaplayarak sözlerine devam eden Müftü Topçu, ‘‘Nefis muhasebesi, kişinin lehinde ve aleyhinde olan şeyleri kapsamlı şekilde ele almasıdır. Cenab-ı Hakk Kur’an’da buyuruyor ki; ‘Nefsini kötülüklerden arındıran kurtuluşa ermiştir. Nefsini kötülüklere gömen de ziyan etmiştir.’ Nefsini arındırmak isteyen kişi muhasebe yapar ve neticesinde yapılan şeyler güzel şeylerse devam eder değilse yanlışı düzeltir veya terk eder. Miladi bir yılı geride bıraktık. Hepimizin geride bıraktığı 12 ayın muhasebesini yapması gerekir. Geçen bir yılda inanç ve amel bakımından neredeydim, şimdi neredeyim sorusunu kendimize sormalıyız.’’ diye konuştu.

Editör: Mehmet Çalışkan