Diyanet İşleri Başkanlığınca ailenin kurulması, korunması ve güçlendirilmesi amacıyla hazırlanan “Sosyal Medyada Aile Eğitimleri” kapsamında, ülke genelinde il ve ilçe müftülükleri koordinesinde çevrimiçi seminerler düzenleniyor.

Bu çerçevede, Ağrı İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Merkezince sosyal medya üzerinden düzenlenen seminer, İl Müftüsü Tandoğan Topçu’nun “Kur’an’ı Kerim'de Baba Örnekleri” konulu konuşmasıyla başladı.

İl Müftüsü Topçu, “Bugün bu mesajları bütün Müslümanların çok iyi algılaması lazım. Din birliğinin ne demek olduğunu, Kur’an’ın evrensel mesajlarının bizlere nasıl bir tesiri olması gerektiğini çok iyi kavrayarak hemen her fırsatta tek yumruk olarak bir ve beraber olmamız gerektiği mesajını da Kur’an bizlere en güzel şekilde vermiş oluyor. Nuh (a.s.) ve oğlu meselesinde çıkarmamız gereken derslerden birisi de doğru yolda olan bir baba, evladının da doğru yola gelmesi için elinden geleni yapmalıdır. Bu uzun bir döneme de yayılabilir.’’ dedi.

Kur’an-ı Kerim'de geçen Hz. İbrahim’in babasıyla ve oğullarıyla ilişkisini hatırlatan Müftü Topçu, ‘‘Hz. İbrahim küfürde olan babasına hiçbir zaman kaba bir ifadede bulunmamıştır. Yani babanın veya annenin kafir olduğu durumda bile onlara seviyesiz şekilde konuşmamak gerektiğini Kur’an’ın ifadesiyle Hz. İbrahim’den öğreniyoruz. Demekki anne veya baba başka dinden dahi olsa, onlara lakap takarak ya da kaba ifadelerle hitap etmemek gerekmektedir. Maalesef günümüzde toplum bu değerlerden uzaklaşmış durumda. Mesela şunu soracak olursak kaçımız çocuklarına yavrucuğum diye hitap ediyor? Ayrıca çocuklarımız bize babacığım ya da anneciğim diye hitap edebiliyor mu? Bunlar çok önemli hususlardır. Çünkü içerisinde şefkatin, merhametin, sevginin, içtenliğin olduğu ifadelerdir. Allah’ın izniyle aile içinde bu ifadeler kullanılırsa bütün olumsuzlukların bertaraf olacağına inanıyorum. Dolayısıyla bizler anne baba olarak Allah’ın lütfu ve nimeti olan evlatlarımızla adab-ı muaşeret içerisinde bir hayat sürdürerek, onları her zaman önemsediğimizi, onlara karşı saygı içerisinde olduğumuzu ifade edeceğiz ki onlar da bize saygı içerisinde olsunlar. Hz. Peygamber kızı Fatıma geldiğinde kalkıp karşılar ve yerini ona verirdi. Bu tavır karşısında bir evlat nasıl babasına saygıda kusur edebilir! Kur’an’ın genelinde evlat ve ebeveyn ilişkilerinde babacığım ve yavrucuğum ifadeleri mevcuttur ve çocuğun yaşı ne olursa olsun bu ifadeler değişmemiştir. Bu da Müslümanlar olarak almamız gereken en güzel örneklerdendir.’’ diye konuştu.

Editör: Mehmet Çalışkan