Diyanet İşleri Başkanlığınca ailenin kurulması, korunması ve güçlendirilmesi amacıyla hazırlanan “Sosyal Medyada Aile Eğitimleri” kapsamında ülke genelinde il ve ilçe müftülükleri koordinesinde çevrimiçi seminerler düzenleniyor.

Ağrı Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Merkezi tarafından sosyal medya üzerinden çevrimiçi düzenlenen seminer, İl Müftüsü Tandoğan Topçu’nun “Aileyi Ayakta Tutan Değerler” konulu konuşmasıyla başladı.

Ailenin birey ve toplum için önemini vurgulayan İl Müftüsü Topçu, ailenin güçlü kalması için gerekli olan değerlere işaret ederek şunları kaydetti:

“Bizler ailelerimizi Allah’ın emri, Peygamberimizin kavli ile yani nikahla kuruyoruz. Bunun için aile denilince akla ilk gelen nikahtır. Nikah aile kurumunun olmazsa olmaz şartıdır. Güçlü aile sağlam birey yetiştirir ve sağlam nesiller oluşur. Aile kurumu sağlam olan topum, güçlü bir toplumdur. Yani bir toplumu ayakta tutan en önemli unsur ailedir. Yine bir toplumu yıkıp çökertecek olan da aile kurumunun zayıflaması ve çökmesidir.’’

Evliliği ayakta tutan en önemli faktörün Kur’an ve sünnet olduğunu belirten Müftü Topçu, ‘‘Evliliği Kur'an ve sünnet sevk ve idare etmelidir. Aileler ancak böyle ayakta durabilmeyi başaracaktır. Peygamberimiz birden fazla evliliği olmasına rağmen hiçbir sorun yaşamadan ailesini korumuştur. Çünkü Kur'an ahlakıyla yaşamıştır’’ ifadelerini kullandı.

"Günümüzde ailelerin kısa sürede dağılmasının en büyük nedenlerinden birisi de eşler arasında denkliğin olmamasıdır" diyen Topçu, ‘‘Hanefi fukahasına göre bunlar soy, Müslümanlık, hürriyet, meslek, zenginlik ve dindarlıktır. Bugün dağılan ailelere baktığımızda çoğunlukla bu maddelerin denk olmaması yatmaktadır. Ailenin kurulmasında rol model almak da önemlidir. Bunlardan en önemlisi Efendimizin her anında ve her şartta yanında olan ve destek veren Hz. Hatice annemizdir. Kızlarımız bu annemizi rol model alarak ailelerini kurmalı ve korumalıdır" dedi.

Konuşmasının son bölümünde aileyi ve aile değerlerini korumanın yoluna değinen İl Müftüsü Topçu, "Ailevi değerleri korumanın yolu Kur'an ve sünneti yaşamak ve bu doğrultuda yaşayan şahısları rol model almaktır. Ailede olmazsa olmaz değer imandır. Ailede maneviyat ve ahlak olursa Cenab-ı Hakk'ın selam ismi ailemizde tecelli edecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın" diye konuştu.

Editör: Mehmet Çalışkan