Afyonkarahisar İl Müftülüğü Gençlik Koordinatörlüğü, Ramazan ayı boyunca gençlere yönelik çok sayıda çalışma gerçekleştirdi.

İl Müftülüğü koordinesinde gençlere yönelik de bir dizi program gerçekleştiren İl Gençlik Koordinetörlüğü, "Diş Kirası" isimli yarışma programını bayramın her günü sosyal medya hesapları üzerinden yayınlandı.

İl Gençlik koordinatörlerince hazırlanıp sunulan canlı yayınlara, ülkenin farklı şehirlerinden ve her yaş grubundan katılımcılar yoğun ilgi gösterdi. 

Ramazan boyunca sosyal medya üzerinden paylaşılan "Gençlik Kumanyası"nda yer alan bilgilerin katılımcılara soru olarak yöneltildiği programa, İstanbul’dan Mersin’e, Erzurum’dan İzmir’e kadar pek çok şehirden katılım sağlandı. 

DİB yayınları gençlik serisinde yer alan eserler başta olmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığının çok sayıda yayınının tanıtıldığı programda, tamamı Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından toplam 100 eser "Diş Kirası" olarak hediye edildi. 

- Osmanlı devletindeki "Diş Kirası" geleneğinin sosyal medya hali

Gençlik Koordinatörlüğü tarafından yapılan açıklamada, yarışmayla ilgili şu ifadelere yer verildi:

"Osmanlı Devleti’nde uygulanan çok zarif bir gelenek vardır: 'Diş Kirası' geleneği. Hali vakti yerinde olanlar, sofralarına misafir ettikleri kimseler evlerinden ayrılmadan önce; 'Soframızı şenlendirdiniz. Misafir bereketi kazanmamıza vesile oldunuz. Orucunuzu bizimle açtınız. Dişleriniz yoruldu. Bu da sizin diş kiranız.' derler ve hediyeler verirlermiş. 

Bu Ramazan sofralarımıza misafir alamadık ve kimseye misafir olamadık. Ama gençlerimizin gönüllerine misafir olmak ve gençlerimizin ruhunu doyurmak amacıyla, 'Gençlik Kumanyası' hazırladık. Bayram için de gençlik kumanyamızı takip eden, sayfamıza misafir olan değerli takipçilerimize 'Diş Kirası' mesabesinde hediyeler ikram ettik."

İl Müftü Yardımcısı Sevdegül Çekiç ise yarışmaya gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti ifade ederek şunları kaydetti:

"Sağlığımız için sokağa çıkma kısıtlaması olan, kimseyi ziyarete gidemediğimiz Bayram günlerinde, Gençlik Koordinatörlüğü sosyal medya hesapları vasıtasıyla Müftülüğümüzün çalışmalarını takip edenlerin evlerine konuk oldu. Gerçekleştirdiğimiz bu yarışma ile toplumun birlik ve beraberliğini pekiştiren naif geleneklerimizi sürdürmenin yanında, hediyeleşmenin verdiği muhabbeti de insanlar arasında sağlayarak Valiliğimiz himayesinde yürüttüğümüz '2020 Afyonkarahisar Sevgi Yılı' projesine katkı sağlamayı amaçladık. Beklediğimizin üzerinde bir ilgi ve katılım gerçekleşti. Emeği geçen arkadaşlarımıza ve ilgilerinden dolayı takipçilerimize teşekkür ediyoruz. Sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiğimiz bu gibi çalışmaların devam etmesi yönünde talepler bize ulaşıyor. İlerleyen günlerde yayınlamak üzere yeni programlar/yarışmalar üzerinde çalışıyoruz."

Editör: Mehmet Çalışkan