Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl 1-7 Ekim tarihlerinde kutlanan “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” tema'sını bu sene “Camiler ve Din Hizmetine Adanmış Ömürler” olarak belirlemişti.

Ülke genelinde düzenlenen programlar bu tema göz önünde bulundurularak organize edildi. Tema kapsamında bilgilendirmeler yapıldı, seminer ve konferanslar verildi.

Afyonkarahisar Müftülüğü emektar din görevlilerini unutmadı

Afyonkarahisar İl Müftülüğü de söz konusu temaya uygun olarak ömrünü din hizmetine adayan emekli din görevlilerini evlerinde ziyaret etti.

Bu kapsamda Afyonkarahisar’daki evinde ziyaret edilen emekli din görevlisi Hafız Ali Dalyan, görev yaptığı yıllara ait ibretlik bir anısını: “Maaşım 100 lirayken 600 liraya Elmalılı Hamdi Yazır’ın tefsirini aldım.” sözleriyle dile getirdi.

Siyah beyaz fotoğraflarla mazi yâd edildi

İl Müftüsü Şükrü Kabukçu’nun da yer aldığı ziyarette, emekli din görevlisi Hafız Ali Dalyan, din konusunda kendini geliştirmek için maaşı 100 lirayken 600 liraya bir an bile tereddüt etmeden Elmalılı Hamdi Yazır’ın tefsirini satın aldığını anlattı. Dalyan Hoca, maziden kalma fotoğraflar ışığında geçmişin yâd edildiği ziyarette, darbe dönemlerinde din görevlisi olmanın zorluklarına da değindi. Ziyaret esnasında duygulu anlar yaşayan Müftü Şükrü Kabukçu, “Biz sizin bıraktığınız mirası kullanıyoruz. Sizin zor günlerde sahip olduğunuz görev aşkı bizim önümüzde en büyük örnektir. “ dedi.

Görev yaptığı caminin adıyla anılıyor

İstanbul Dülgerzade Camii’nde hafızlığını tamamlayan 1934 doğumlu emekli İmam Hatip Mehmet Sinan, yaklaşık 30 yıl boyunca görev yaptığı Yeşil Camii günlerini anlattı. Görevindeki titizliği ile tanınan Sinan, bir zaman sonra görev yaptığı caminin adıyla “Yeşil Hoca” olarak anılmaya başlandığını söyledi. Kur’an-ı Kerim eğitiminde de bir o kadar titiz olan Mehmet Sinan, kendi disiplinini aktardığı çok sayıda hafız yetiştirdi. 

Ailede din eğitiminin kıymeti

Bir diğer ziyarette Ahmet Arısoy Hoca, ilerlemiş yaşına rağmen capcanlı bir zihinle karşıladı ziyaretine gelenleri. Nezaketi ve beyefendiliği ile evinde din görevlilerini misafir eden Arısoy Hoca, 1964 yılında Değirmenayvalı kasabasında göreve başladı.İki yıl sonrasında Arap Mescidi Camii’ne tayin olan ve 29 yıl bu camide görev yapan Arısoy, 1995 yılında emekli oldu. Aile içinde çok kapsamlı bir din eğitimi aldığını, amcasında hafızlığını tamamladığını belirten Arısoy Hoca, konuşmasında ailede verilen sevgi, güven ve hoşgörü temelli din eğitiminin önemine dikkati çekti.

Ayrıca Afyonkarahisar Müftülüğü “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” kapsamında vefat eden emekli din görevlileri için de kabir ziyaretleri düzenledi.

Emekli din görevlilerine yapılan ziyaretler hakkında haber sitemize açıklamalarda bulunan Afyonkarahisar Müftüsü Şükrü Kabukçu, “Bu yıl Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nda zor dönemlerde ömrünü bin bir fedakârlıkla ve cesaretle din hizmetine adamış büyüklerimizi andık, vefat etmiş büyüklerimize kabir ziyaretinde bulunduk. Hayatta olan büyüklerimizi evlerinde ziyaret ettik, sağlığı yerinde olan emeklilerimizi yaptığımız kahvaltı programında ağırladık. Onlara ne çok şey borçlu olduğumuzu bir kez daha hatırladık, hatırlattık. Kendilerine duyduğumuz sevgi ve bağlılığımızı gösterdik. Bu ziyaretlerimiz ve buluşmalarımız büyüklerimizi olduğu kadar bizleri de ziyadesiyle mutlu etti.” dedi.
 

Editör: Mehmet Çalışkan