Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen, Afyonkarahisar’ın yerel kanalı Kanal 3 TV’de yayınlanan “Hakikatin İçinden” isimli programa konuk oldu. Afyonkarahisar İl Müftü Yardımcısı Muhammet Ali Özer’in sorularını yanıtlayan Dr. İşliyen “Ekmek, su gibi Kur’an’ı doğru bilen âlime ihtiyacımız var. ” ifadelerini kullandı.

Programda hafızlık kavramı, Kur’an-ı kerim öğretim esas ve yöntemleri ile din istismarı konuları masaya yatırıldı.

Söz konusu televizyon programından Dr. İşliyen’in konuşmalarına dair kısa bir bölümü dikkatlerinize sunuyoruz.  

“Kur’an’ı Okumaktan Kasıt Anlamak Ve Hükmüyle Amel Etmektir”

“Hafız kavramı içinin bir kısmı boşaltılan kavramlardan biri haline gelmiştir. Hafızlık Kur’an-ı Kerimi hem lafız hem de mana bakımından muhafaza etmek anlamına gelirken günümüzde sadece Kur’an-ı Kerim’in lafzını zihinde muhafaza etmek şeklinde anlaşılmaktadır. “ dedi ve ekledi: “Kur’an-ı Kerim’i okumak ecir ve sevap kazandırır. Ama pek çok ayet-i kerime ve hadis-i şerif,  Kur’an-ı Kerim’i okumaktan maksadın anlamak olduğunu, anlamaktan maksadın da yaşamak olduğunu ifade ediyor. Kur’an-ı Kerim’i okumak ne demektir? Lafzını okumak, manasını anlamak, hükmüyle amel etmek, hayatımıza yansıtmaktır.  Okumak bu üçünü barındırıyorsa tam bir okumadır. Eğer barındırmıyorsa eksik bir okumadır.”

“Ekmek, Su Gibi Kur’an’ı Doğru Bilen Alime İhtiyacımız Var”

“Bir sürü derdimiz, ızdırabımız var. Bugün dünyadaki problemlerin kahir ekseriyeti yanlış din algısındandır. Problemleri üretenler, kullananlar, senaryoyu yazanlar belki menfaat merkezli düşünen, kendi emellerini gerçekleştirmek isteyen insanlardır ama kullandıkları malzeme dindir. Yanlış din algısı ile insanları etkilerler.”

“Din İstismarının Çaresi Kur’an’ı Olduğu Gibi Bilmektir”

“Bir tanesi diyor ki “ben her yaptığımı Hz. Peygamber’e onaylattırıyorum.” Buna ses çıkarmıyoruz.  “Ben Allah’la görüşüyorum, konuşuyorum.” Buna ses çıkarmıyoruz. Gayrı meşru birçok öğeyi barındıran program yapıyor ve diyor ki  “Rüyamda ben Hz. Peygambere sordum. ‘Çok güzel yapıyorsunuz, devam edin’ dedi.” Buna da ses çıkarmıyoruz. Ondan sonra ortaya bir din algısı çıkıyor. İşte bu bir din istismarı problemidir. Bunun çaresi Kur’an’ı doğru, olduğu gibi bilmektir.”

Çocukları Hafızlığa Yönlendirirken Hedefimiz Ne Olmalı?

“Ebeveynler çocuklarını hafızlığa yönlendirirken, çocuğumuz Kuran’-ı Kerim’i, sünneti, itikadı, İslam tarihini, dünya tarihini bilecek ve dünyadaki Müslümanların problemlerinin çözümüne katkı sağlayacak hedefiyle yönlendirmeli. Hafız olmak muhafız olmaktır. Hafızlık Kur’an’ın hükümlerini korumak demektir.”

Editör: Mehmet Çalışkan