Afyonkarahisar İl Müftülüğünce 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen “Üretim ve Tüketim Ekseninde Kadın” konulu konferans, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı, İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosunun faaliyetlerinin yer aldığı tanıtım filmiyle devam etti.

Açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Şükrü Kabukçu; “Diyanet İşleri Başkanlığımıza, müftülüklerimize ve din adamlarına halkımız tarafından duyulan güven, bizi çok memnun ediyor ve aynı zamanda yükümüzün ne kadar ağır olduğunu da bir kez daha ortaya koyuyor. Kadın ve erkek her fert Allah’ın kulu ve Adem’in çocuklarıdır. Kadın ve erkek birbirinin hasmı, rakibi değil; refîki ve yol arkadaşıdır.” dedi.

“Üretim ve Tüketim Ekseninde Kadın”

Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Sedide Akbulut, “Üretim ve Tüketim Ekseninde Kadın” konulu bir konferans verdi.

Yoğun katılımın olduğu programda katılımcıların kadınlar gününü tebrik eden Akbulut, konferansında şu ifadelere yer verdi:

“Kadınlar gününü bir kutlama günü değil farkındalık oluşturma günü olarak değerlendiriyor, bugünlerde Diyanet İşleri Başkanlığımızın, vahiy ve nebevi sünnet örnekliğinde mesajlarını vatandaşlarımızla buluşturmak istiyoruz. İslam dininin kadına nasıl baktığını ve toplumun nasıl bakması gerektiğini özel temalarla bu günlerin vesilesiyle anlatmaya çalışıyoruz.   Bu seneki başlığımız da ‘Üretim ve Tüketim Ekseninde Kadın’.

- Kadın ve erkek eşit değil eş değerdir

Allah kadını da tıpkı erkek gibi yeryüzüne hilafet makamıyla göndermiştir. Kadın ve erkek eşit değil eş değerdir. İnsanlık noktasında eşit, haklar ve sorumluluklar noktasında eş değerdir.  Kadının evde yaptığı çalışmalar asla hizmetçilik değildir. Bu görünmeyen istihdamdır.”

“Bitmek bilmeyen ihtiyaca karşı iktisat, itidal ve kanaat”

“Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımların özellikle kadınları büyük bir tüketim yarışı içine çektiğine ve kapitalist düzenin her şeyi ihtiyaç olarak sunduğuna” vurgu yapan Akbulut, bu durum karşısında itidalli ve dengeli hareket etmek gerektiğine dikkati çekerek şöyle devam etti:

“Manası değiştirilen ihtiyaç kavramının yanında iktisat, itidal, kanaat, şükür gibi kavramları neslimize yerleştirmek zorundayız. Tüketimin ihtiyaç, kanaat ve şükür dengesini korumak olduğunu, insanın harcamalarından sorumlu tutulduğunu ve Kur’an’ın ifadesiyle; ‘Allah’ın israf edenleri sevmediğini’ aklımızdan hiçbir zaman çıkarmamalıyız. Dolayısıyla tüketimin de bir ahlakı olduğunu unutmamalıyız.”

Türkiye’de bir ilk, katılım belgesiyle taçlandırıldı

Öte yandan Afyonkarahisar’da engelli bireylere yönelik planlanan ve bu anlamda Türkiye’de bir ilk olan “Evliliğe İlk Adım” seminerlerinin “Kapanış ve Belge Takdim Programı” yapıldı.

Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Sedide Akbulut’un katılımıyla gerçekleştirilen program, görme engelli Aynur Yıldız’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

İl Müftü Yardımcısı Sevdegül Çekiç, “Evliliğe İlk Adım” seminerlerinin 3. döneminde Türkiye’de ilk defa tamamı işitme engelli bireylerden oluşan gruba eğitim verildiğini belirtti.

İl Müftüsü Şükrü Kabukçu ise 4 hafta boyunca devam eden seminerlere ara vermeden katılım sağlayan engelli bireylere teşekkür ederek; “Sizlerle bir araya gelmekten ve sizlerin bu eğitimin bir parçası olduğunuzu görmekten dolayı tarifsiz bir sevinç içerisindeyim.” dedi.

“Gönül diliyle konuşanlar ve akıl kulağıyla işitenler, aslında hikmete, hakikate en kolay erenlerdir.” ifadesini kullanarak sözlerine başlayan Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Sedide Akbulut ise şunları kaydetti:

“Aile hepimiz için aslında dünya cennetimiz. Sizlerin bu gayreti, yuvaları cennete çevirmek. Rabbimden niyazım sizin olduğu gibi, sizden sonra gelecek olan nesillerin yuvası da bir cennet yuvası olsun. Bu cennet bizi ahiret cennetine taşısın. Bu projenin amacı; hepimizin ailesinde oluşturduğu huzurla toplumu güçlü kılmak, halka halka komşulara ulaşmak, komşularla büyüyen huzurun toplumu da güçlü kılarak çocuklarımızı güvenli bir geleceğe götürmesidir.”

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanlığı koordinesinde din görevlilerine yönelik 81 ilde sürdürülen “Biz Bir Aileyiz” projesi kapsamında Afyonkarahisar’da din görevlileri ve Kur’an kursu öğreticileriyle de bir araya gelen Akbulut; “Doğudan batıya, kuzeyden güneye dünyanın dört bir tarafına dağılmış olan mümin kardeşler olarak biz bir aileyiz. İlim ve hikmeti düşünce ve sanatla harmanlayacak bir donanıma sahip, toplum nezdindeki itibarının, nüfuzunun, değerinin ve sorumluluğunun farkında büyük bir aileyiz. Bu ailenin hedef kitlesi toplumun tamamıdır.” ifadelerine yer verdi.

Sandıklı İlçe Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Merkezi açıldı

Afyonkarahisar programı kapsamında Sandıklı İlçe Müftülüğünü de ziyaret eden Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Sedide Akbulut, Sandıklı İlçe Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Editör: Mehmet Çalışkan