“Aile Haftası” etkinlikleri kapsamında Afyonkarahisar İl Müftülüğü “İyilik Ekseninde Aile” temalı panel düzenledi.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan panele, Müftülük Vaizi Müzeyyen Kabukçu ile Aile ve Dini Rehberlik vaizleri Yıldız Mumyakmaz ve Bilge Uçar panelist olarak katıldı.

Panelde söz alan vaizler, ailede iyiliğin en güzel nimet olduğuna vurgu yaptı.

“İyiliğin en güzel tanımını Efendimiz yapmıştır”

Kur’an kursu öğreticileri ile öğrencilerin katıldığı panelde konuşan ADRV Vaizi Yıldız Mumyakmaz, “İnsan bu dünyaya iyilikler ve hayırlar yapmak üzere gelen bir yolcudur. Peki iyilik nedir? Bu konuda en güzel tanımı Peygamber Efendimiz (s.a.s.), ‘İyilik, gönlünü huzura kavuşturan ve içine sinen şeydir.’ diyerek yapmıştır. İnsanı da toplumu da aileyi de iyilik yaşatır. İyilik ailede başlar. İnsanın iyilik yapması gereken öncelikli kişiler ailesidir. Dışarıya gösterdiğimiz nezaketi, zarafeti ve anlayışı ailemizden esirgemeyelim. Zira iyilik, suya düşen bir damlanın halkalar misali etrafa yayılması gibi ailede başlayıp topluma sirayet eder.” ifadelerini kullandı.

“İyilik yeni nesillere en güzel mirastır”

Sonrasında söz alan İl Müftülüğü Vaizi Müzeyyen Kabukçu, şunları kaydetti:

“Müslümanlara yakışan davranışlar, Kur’an-ı Kerim’de açıkça belirtilmiştir. İyilik, Rabbine sığınmak, onun emrettiği davranışları yapmaktır. Öze dönüştür. Çünkü bütün iyi ve güzel duygular insanın fıtratında vardır. İyilik sadakadır. Yaratılana, onu Yaratan’dan dolayı hürmet etmektir. İyilik yaşamak için varoluş sebebidir. İyilik, nesillerden nesillere aktarılan en güzel mirastır. Birbirlerine cennet yoldaşı eşler de birbirine iyilikle yaklaşmalı, en zor zamanlarda bile sevgilerini yitirmemelidir. Bazı problemlerin kendiliğinden çözülemeyeceğini bilmeli, gerektiğinde yardım almayı ihmal etmemelidir.”

“Öğretilen iyilikler, çocuğun ruhuna ekilen tohumlardır”

Panelde, anne ve babaların çocuklarıyla kurdukları ilişkiyi iyilik kavramı üzerinden ele alan ADRB Vaizi Bilge Uçar ise şöyle konuştu:

“Çocuklarımıza yapabileceğimiz en büyük iyilik, onların özüne saygı duymaktır. Çocuğun fikrine başvurmak, özgüven gelişimine katkıda bulunmak ve onu kayıtsız şartsız sevgi ile beslemektir. Efendimizin (s.a.s.) çocuk yetiştirme metodunun da böyle olduğunu görüyoruz.”

Çocuklara kazandırılan iyi davranışların, onların özüne ekilen tohumlar olduğuna vurgu yapan Uçar, “Bu tohumlar, zamanı gelince açacaklar ve Allah’ın izniyle filizlendiğini göreceksiniz.” değerlendirmesiyle konuşmasını tamamladı.

Editör: Mehmet Çalışkan