Diyanet İşleri Başkanlığı rehberliğinde “Cami, Din Görevlileri ve Vefa” temasıyla kutlanan “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” kapsamında yurt içinde ve yurt dışında etkinlikler düzenleniyor.

Adana’da “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” etkinlikleri, İl Müftülüğünce düzenlenen açılış programı ile başladı.

Ramazanoğlu Camii Konferans Salonundaki programda konuşan Vali Süleyman Elban, şunları kaydetti:

“Bizim medeniyetimizde cami her zaman hayatın merkezinde, insanımızın gönlünde olmuştur. Çünkü tüm camiler Kabe’nin bir şubesidir. Kabe ise hepimizin gönlünde kıblegahı, günde en az beş defa yöneldiğimiz gönül merkezimizdir. O gönül merkezimizi caddelerimize, sokaklarımıza yerleştirmişiz ve hayatımızı da cami merkezli dizayn etmişiz. Öncelikle her şeyi cami ile tanımlamışız, bir adres sorduğumuzda camiye göre tarif etmişiz, bir yere gideceğimiz zaman camiye bakmışız, yön ararken cami minaresine bakmışız ve hayatımızın vazgeçilmez noktalarından biri haline getirmişiz.

Ayrıca tüm törenlerimizi, tüm buluşmalarımızı, tüm sevincimizi, acımızı hep camide paylaşmışız. Nikahlarımızı camide kıymışız, eğitim-öğretimlerimizi camide yapmışız ve böylece cami hayatın merkezi haline gelmiş. Yine mimaride sokakları dizayn ederken camilerimizi dikkate almışız, caminin önünü meydanla buluşturmuşuz ve minareden yüksek bina yapmamaya ve camiyi gölgelememeye özen göstermişiz.”

Vali Elban, “Eğer cami sizin gönlünüzde; Kabe’nin şubesi, hayatınızda tanım noktası, yön bulma noktası, yolların çıkış noktası, üzüntünün, sevincin paylaşıldığı, küskünlerin barıştığı bir nokta haline gelmişse cami, bizim medeniyetimizdeki gerçek anlamıyla camidir. Camilerimizi sadece beş vakit açılıp kapanan yerler olarak görmemeli, bizim medeniyetimizin ruhuna uygun olarak kullanmalıyız. Aynı şekilde cami görevlilerimizin de sadece beş vakit namaz kıldırma görevinin dışına çıkıp medeniyetimizde gördüğümüz şekliyle insanımızı kucaklayıcı görevini de yerine getirmesi çok gereklidir. Cami, insanımızın Müslümanlığıyla ilgili bir delildir. Bir insan öldüğünde cami cemaati olması Müslüman olmasında önemli bir delildir. Hâl böyleyken Kabe’nin şubeleri olan camilerimiz hayatımızın her alanında olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar ise yaptığı açış konuşmasında “Camilerimizin hayatın merkezinde huzur ve mutluluğun kaynağı olduğunu, gelişen şartlara göre camilerimizin ve müştemilatının yeniden düzenlendiğini, camilerin sadece ibadet mekanı değil, aynı zamanda 4-6 yaş grubu Kur’an Kursları ile eğitim mekanı haline geldiğini, salgın hastalık sürecinde din görevlilerinin Vefa grupları oluşturarak hizmetlerine özveriyle her türlü tedbiri alarak kesintisiz devam ettiğini” söyledi.

Program, “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” münasebetiyle düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere hediye takdimi ile son buldu.

Editör: Mehmet Çalışkan