Eğer dünyanın o kadar ömrü varsa 100 yıl sonra bizim yaşadığımız dönem değerlendirilirken bugün yazılanlara, kayda geçirilenlere bakacaklar. Belki de bizim konuşup tartıştıklarımızdan yani gündemimizden daha farklı sonuçlar çıkarıp kanaat sahibi olacaklar.

Pek çoğumuzun birden fazla vatsap (WhatsApp) grubu var. Aynı görevi yapan meslek grupları, arkadaş grupları, aynı dönem mezunları, askerlik arkadaşları, apartman sakinleri vs. Büyük bölümü zaman kaybı olmakla birlikte bazen çok faydalı sohbet ve yazışmalar sanal alemde kaybolup gidiyor. Keşke hocalarımız söyleyeceklerini kayda geçirseler; makale ve kitaplarıyla konuşsalar.

O kadar çok yazılıyor ki insan “Acaba nasıl vakit bulabiliyorlar?” diye sormaktan kendini alamıyor. Sanal dünyada kaybolan bu sohbetlerin yerine  biraz da  gençlere, çocuklara zaman ayırsalar, onlarla hasbihal etseler.

“Malumat yarıştırıp ego tatmin etmek” kanaati uyandıran tartışmalar yerine ateşe koşarak giden birkaç yüreğe dokunmak için çaba sarf etseler...

Gelecek nesillere -batıl da olsa- yazıya geçirenlerin fikirleri kalacak. Onların görüşleri ciddiye alınacak, değer görecek ve insanları şekillendirecek.

İki şey söylemeye çalışıyorum:

Anlamsız ve faydasız tartışmalarla zaman öldürmek yerine, ciddi ve emek mahsulü eserlere yoğunlaşmamızın zaruretini fark etmemiz gerekiyor. Medar-ı islam olarak kabul edilen hadis-i şeriflerden birini hatırlayalım: “Kendisini ilgilendirmeyen şeyleri terk etmesi kişinin islamının güzelliğindendir.” Ayrıca, “Kim haksız olduğu bir tartışmayı terk ederse, kendisine cennetin kenarında bir ev kurulur. Haklı olduğu bir tartışmayı terk edene  de cennetin ortasında bir ev kurulur. Kim de ahlakını güzelleştirirse, ona da cennetin en yüksek yerinde bir ev kurulur.” (Tirmizi, Birr. 58)

 İkinci olarak; hepimizi en iyi bilen Allah’tır. Kendimizi temize çıkarıp övme çabalarımız boşunadır. İnsanların gözünde geçici bir değer kazansak da Rabbimizin katındaki yerimiz değişmez. “...Sizi topraktan yarattığında da annenizin karnında ceninler iken de en iyi bilen Allah’tır. Bunun için kendinizi temize çıkarıp durmayın. O muttaki olanları en iyi bilendir.”( Necm,32)