Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirilen program Kur'an-ı Kerim tilaveti, İl Müftüsü Naci Çakmakçı’nın açış konuşması ve Vali Yardımcısı Murat Öztürk’ün selamlama konuşmasıyla başladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nca hazırlanan sinevizyon gösteriminin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı Hafızlık Eğitimi Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, "Peygamberimiz, İman ve İstikamet" konulu konferans verdi.

1-13

Müslümanın istikamet üzere kalmasında kalp ve dilin rolünün büyük olduğunu ifade eden Yılmaz, "Kalp, vücudun bütün azalarına hükmeder. Allah kalbi imanla süslemiştir. Bir insanın kalbi ve dili düzgün olursa istikamet üzere olur. Dil kalbin tercümanı ve sözcüsüdür. Bu konuda Sevgili Peygamberimiz ‘Kulun kalbi doğru olmadıkça imanı da doğru olmaz. Kulun dili doğru olmadıkça da kalbi doğru olmaz’ sözüyle dosdoğru olmanın önemine vurgu yapmaktadır. ‘Size iki şey bırakıyorum. Onlara sımsıkı sarıldığınız sürece kesinlikle yolunuzu şaşırmayacaksınız: Allah’ın Kitabı ve peygamberinin sünneti’ sözüyle de sırat-ı müstakime ulaştıracak yolları hem sözlü hem de fiili olarak bizlere anlatmaktadır." dedi.

4-7

İmanın Kelime-i Tevhid ile kazanıldığını kaydeden Yılmaz, "Bir gemi düşünün, rotasını doğru belirlemezse doğru limana varamaz. İnsanoğlu da imanı, rotasına aldığı sürece istikametten şaşması mümkün olmaz. Akif’in dediği gibi ‘İmandır o cevher ki İlâhî ne büyüktür, İmansız olan paslı yürek, sinede yüktür.’ Her namazımızda okuduğumuz Fatiha suresinde ‘Bizi dosdoğru yola ilet’ diye dua ediyoruz. Rabbimiz bizlere her gün hangi hal üzere olduğumuzu ve olmamız gerektiğini en açık şekliyle bildirmektedir. Kur’an’da birçok yerde doğruluktan söz edilir. Kur’an bize doğruluğu ve istikamet üzere olmayı öğütler. Sevgili Peygamberimiz de imanda, ibadetlerde, özümüzde, sözümüzde, ahlakta ve ticarette kısaca her alanda bizlere istikamet üzere olmayı tavsiye eden en güzel önder, en güzel rehberdir.” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, “Enerjisini, samimiyetini ve fedakarlığını ortaya koyarak mesai mefhumu gözetmeksizin çalışan din görevlilerimize teşekkür ediyor, tüm katılımcıların Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftasını tebrik ediyorum” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

11-7

Program sonunda, Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında hafızlık Kur’an kursu öğrencileri arasında düzenlenen bilgi yarışması ile lise öğrencileri arasında düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediye takdim edildi.

Editör: Rize Müftülüğü