Hac farizasını yerine getirmek amacıyla kutsal topraklara gidecek hacı adayları heyecanla hazırlıklarını tamamlıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yürütülen organizasyon kapsamında işlemlerini tamamlayan hacı adayları, il ve ilçe müftülüklerince düzenlenen uygulamalı hac eğitimleriyle de bilgilendiriliyor.

Haccın bir eğitim olduğunu söyleyen Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, "Hac ibadetinin ruhu eğitimle başlar ve eğitimle biter. Başkanlık olarak 22 Nisan-12 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılmasını planladığımız uygulamalı hac eğitimlerimize büyük bir teveccühün olması bizleri son derece mutlu ediyor." dedi.

Genel Müdür Bircan, 81 İl, 922 ilçede müftülükler aracılığıyla eğitimler yapıldığını bildirerek emeği geçenlere teşekkür etti.


Ardahan

Ardahan İl Müftülüğünce Serhat Ulu Camii Toplantı Salonu'nda hacı adaylarına yönelik "Uygulamalı Hac Eğitim Seminerleri" düzenlendi.

Seminerin açılışında konuşan İl Müftüsü Adem Karadeniz, "İbadet Bilinci, Hac ve Umre ibadeti, Yolculuğa Çıkmadan Önce Maddi ve Manevi Hazırlık" konulu sunum gerçekleştirdi.

Seminer sonrası hacı adaylarına valiz, sırt çantası, Kur'an-ı Kerim, ilmihal, hacda yapılacak dualarla ilgili kitap ve hac rehberinden oluşan eğitim seti verildi.


Düzce

Düzce İl Müftülüğü tarafından hacca gidecek hacı adayları için "Hac Eğitim Seminerleri" düzenlendi.

Müftülük Konferans Salonundaki seminerde konuşan İl Müftüsü Osman Aydın, "Bu mübarek yolculuğun temelinde helalleşme vardır. Yaşıyorsa anne-babalarınızdan, akrabalarınızdan, eşiniz, dostunuz, komşularınızdan helallik isteyin. İnşallah hepiniz makbul, mebrur bir hac vazifesi yapıp anneden doğmuş gibi günahsız bir şekilde yuvalarınıza dönmeyi Rabbim nasip etsin." dedi.

Seminerin ardından İl Müftülüğü tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonuyla hacca gidecek vatandaşlara valiz, sırt çantası, Kur’an-ı Kerim ve Meali, ilmihal ile hacda yapılacak dualarla ilgili kitap ve hac rehberi hediye edildi.


Şanlıurfa

Şanlıurfa’da ise 2024 yılında kutsal topraklara gidecek yaklaşık 2 bin hacı adayına yönelik başlatılan eğitim seminerleri devam ediyor.

Eyyübiye İlçe Müftülüğü tarafından Mayıs ayında Şanlıurfa’dan yola çıkacak olan hacı adaylarının ibadetlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmelerini temin etmek amacıyla Eyüp Peygamber Cami'inde uygulamalı "Hac Eğitim Semineri" verildi.

Seminerde hac ibadeti yolculuğuna çıkmadan önce maddi ve manevi hazırlık, hac seyahatinde sağlık açısından dikkat edilecekler, haccın hikmeti ve hacdaki sembollerin anlamı, Hz. Peygamber, Mescid-i Nebevi ve Medine konularında bilgiler paylaşıldı.


Kayseri

Diyanet İşleri Başkanlığı 2024 Yılı Hac Organizasyonu ile hac vazifesini yerine getirmek üzere Kayseri'den kutsal topraklara gidecek olan hacı adaylarına yönelik "Hac Eğitim Semineri" düzenlendi.

Ahmet - Ayşe İnci Camii’nde iki gün süren seminere İl Müftüsü Yusuf Akkuş, İl Müftü Yardımcıları Yaşar Bolat, Vedat Tekin, Cabir Çelik, Talas İlçe Müftüsü Bünyamin Turgut, Hacılar İlçe Müftüsü Mustafa Bahacan, din görevlileri ve hacı adayları katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Yusuf Akkuş, "Hac tevhid, sabır ve ahlak eğitimidir. Hac bir arınma sürecidir. Hac Müslüman olmanın sorumluluklarını hakkıyla yerine getirmenin taahhüdüdür. Hac hayatımızın anlamlı yolculuklarından biridir. Her yolculuk gibi içerisinde güzelliklerle birlikte zorlukları da içerir. Diyanet İşleri Başkanlığımız hac farizasını yerine getirmek üzere yola çıkan hac yolcularının bu ibadeti sağlık ve güvenlik şartları içinde yapmaları için gerekli tedbirleri almaktadır." dedi.

Kayseri'den ilk hac kafilesinin ise 17 Mayıs 2024 Cuma günü kutsal topraklara hareket edeceği bildirildi.


İstanbul

Avcılar İlçe Müftülüğü tarafından Avcılar Merkez Ulu Camii'nde 27-28 Nisan 2024 tarihlerinde iki gün boyunca "Hac Hazırlık" kursu gerçekleştirildi.

Diyanet İşleri Başkanlığınca "Hac Yolcularının Eğitimi" başlığında hazırlanan program çerçevesinde Avcılar Müftülüğü ilçe vaizleri tarafından hac ve umre konularında sunumlar yapıldı ve uygulamalı eğitimler eşliğinde hacı adaylarına gerekli bilgiler aktarıldı.


Trabzon

Trabzon İl Müftülüğü Niyazi Şahinbaşoğlu Konferans Salonundaki "Hac Eğitim Seminerleri"nde konuşan İl Müftüsü Selami Aydın, "Hacca gideceksiniz doya doya oraları yaşayacaksınız. Ve inşallah salimen dönüp geleceksiniz, oraya gittiğiniz zaman otellerde gerekse Kabe’ye giderken, tavaf ederken, Arafat’a çıkarken, Müzdelife’ye inerken, Müzdelife’de tavaf yaparken, tekrar Kabe’yi tavafa giderken hülasa her yerde Allah Teala’nın lütfuyla rahat ve huzurlu bir şekilde gidip geleceksiniz.

Çıkacağınız bu kutlu yolculuğun şimdiden hayırlı olmasını, yapacağınız hac ibadetinizin makbul olmasını, hayırla gidip hayırla gelmenizi yüce Rabbimden niyaz ediyorum." dedi.

Mayıs ayında yola çıkacak olan hacı adaylarının, hac ibadetini eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmelerini temin etmek amacıyla düzenlenen seminerlerin hafta boyunca devam edeceği bildirildi.


Sivas

Sivas İl Müftülüğü tarafından hacca gidecek hacı adayları için "Hac Eğitim Seminerleri" başlatıldı.

Merkez Terminal Mahmut Dökmetaş Camii'nde düzenlenen ve iki gün sürecek olan hac eğitim seminerine 500 hacı adayı katıldı.

Seminerin açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya, 2024 yılında Sivas'tan 594 hacı adayının kutsal topraklara gideceğini belirtti.

Müftü Altunkaya, konuşmasının sonunda  hacı adaylarına yönelik yapılan seminerlerin özellikle hacı adaylarını hac ibadetine motive etmek, bir plan, program çerçevesinde kutsal yolculuğa hazırlamak  amacında olduğunu belirterek, seminerlerin faydasının hac yolculuğu esnasında daha iyi anlaşılacağını söyledi.


Van

Van İl Müftülüğü tarafından 2024 yılında hacca gidecek vatandaşlara yönelik "Hac Eğitim Seminerleri" gerçekleştirildi.

İpekyolu İlçe Müftülüğüne bağlı Yukarı Norşin Camii'nde düzenlenen seminer Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Dr. Mehmet Sırrı Şık, hacı adaylarına gidecekleri kutsal yolculuk hakkında bir konuşma yaparak hicazda yapacakları ibadetler hakkında tavsiyelerde bulundu.

Seminerde, İl Müftü Yardımcıları Abdullah Temizkan ve Melike Seyitoğlu Özkan ile Hac ve Umre Şube Müdürü Mahmut Çakır "Ana Hatlarıyla Hac ve Umre Menasiki" konusunda hacı adaylarına uygulamalı hac ile ilgili umre, ihram ve haccın sembolleri gibi önemli konularda hacı adayları bilgilendirdi.

Seminerin ardından Van İl Müftülüğü tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonuyla hacca gidecek vatandaşlara valiz, omuz çantası, Kur’an-ı Kerim ve Meali, ilmihal, namazlık, tesbih ile hacda yapılacak dualarla ilgili kitap ve hac rehberi hediye edildi.


Sakarya

Sakarya İl Müftülüğü tarafından Adapazarı Şeyh Edebali Camii'nde 2 gün boyunca "Hac Hazırlık Kursu" düzenlendi.

Sakarya Hac Semineri 11

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Mehmet Aşık, İslam’ın beş şartından biri olan Hac ibadetinin kendine has meşakkatli bir ibadet olduğunu belirterek kutsal yolculuk boyunca sabır temennisinde bulundu.

Programda İl Müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, Hac ve Umre Şube Müdürü ile İl Sağlık Müdürlüğünce görevlendirilen doktor tarafından hac menasiki, yapılan sunumlar ve uygulamalı eğitimler eşliğinde hacı adaylarına önemli bilgiler aktarıldı.

Hac Hazırlık Kursu, hacı adaylarının kafile görevlileri ile bir araya gelerek tanışma ve bilgilendirmesi ile sona erdi.


Nevşehir

Nevşehir İl Müftülüğü tarafından 2024 yılı hac organizasyonunda Diyanet İşleri Başkanlığı ve seyahat acenteleri ile hacca gidecek bütün hacı adaylarımızı kapsayacak şekilde "Uygulamalı Hac Hazırlık Seminerleri" düzenlendi.

Nevşehir Hac Semineri 11

Kapadokya Kültür Merkezi'ndeki seminerlerde, 342 hacı adayı kutsal yolculuklarına hazırlanmak üzere hac ibadeti konusunda bilgilendirildi.

İl Müftüsü Kazım Güzel, 2024 yılı hac organizasyonu hakkında genel bilgiler vererek kutsal topraklarda yapılma(ma)sı gereken hususlarda hacı adaylarımıza hatırlatmalarda bulundu.

Kilis

Kilis Müftülüğünce Hacı Mustafa Cümbüş Camii’nde uygulamalı ve Müftülük Konferans Salonun’da sunum şeklinde düzenlenen seminerde; Hac ve Umrede bir arada yaşama bilinci, Hac ve Umre menasiki, Hacda çevre bilinci, temel sağlık bilgileri, Mekke ve Medine ziyaret yerleri, Hac yolculuğundan önce maddi ve manevi temizlik hususları ile kadınlara özgü konular ele alınarak Kabe maketi etrafında uygulamalı eğitim yapıldı.

Kilis Hac Semineri 22

Konferans Salonundaki seminerde hacı adaylarına hitap eden İl Müftüsü Alettin Bozkurt, hac ibadetinin hikmeti ve önemi konularında hacı adaylarını bilgilendirirken, Kilis’ten bu yıl 94 Diyanet, 69 Acenta olmak üzere toplamda 163 hacı adayının 30 Mayıs’ta kutsal topraklara hareket edeceğini bildirdi.

Kilis Hac Semineri 33

Eksiksiz bir hac ibadeti için hac öncesi eğitim seminerlerinin önemine değinen İl Müftüsü Bozkurt, "Hacca gidecek hacı adaylarımızın sağlıklı bir şekilde kutsal topraklara gitmelerini, en güzel şekilde vazifelerini tamamlayıp mebrur bir hac ile yurda dönmelerini ve Haccın maneviyatının, kazanılan güzel ahlakının hayatımızın her anına etki etmesini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum." dedi.

Kilis Hac Semineri 11

Seminerde İl Müftü Yardımcıları, Muhammed Ayzgök, Tuba Altuncu, Şube Müdürleri Murat Taşdelen ve Mustafa Şimşek, Ulu Camii İmam Hatibi Abdullah Yaralıoğlu hacı adaylarını uygulamalı ve sunumlar eşliğinde bilgilendirdi.

Editör: Ömer Ceylan